ostre przyprawy

Ostre przyprawy

Afrodyzjaki w jedzeniu

dodawane do znanej „hiszpańskiej muchy” ostre chili. Co ciekawe, na zwiększenie potencji działa także czosnek, jednak ze względu na ... Nie od dziś wiadomo, że owoce morza to jeden z silniejszych afrodyzjaków. A co z pozostałymi produktami w kuchni, które możemy użyć przygotowując posiłki, by nieco podkręcić pożądanie? Oto krótki przewodnik, w którym przedstawię Wam kilka innych ...
czytaj więcej

Dip z zielonych oliwek jako pyszny dodatek do potraw!

Jakie dodatki do potraw lubicie najbardziej? Warzywa lub sałatki? A może sosy – ostre, czosnkowe, łagodne i tak dalej? Dziś proponuję pyszny dodatek do dań w postaci kremowego dipu z zielonych oliwek ! Wyrazisty smak, subtelna konsystencja i świeże przyprawy z pewnością sprawią, że potrawa nabierze nowego wymiaru. Zielone oliwki pełne słońca Czarne i zielone ...
czytaj więcej

Jak zrobić dżem bekonowy?

  Amerykanie mają poważnego fioła na punkcie bekonu. Najchętniej dodawali by go (razem z ketchupem) do wszystkiego. Kochają go do tego stopnia, że wymyślili dżem o smaku bekonowym. Wydaje się, że smarowania kanapek dżemem bekonowym przeznaczone jest ... ). Następnie dodajemy bekon, czekoladę, przyprawy i kawę. Przez dwie godziny smażymy nasz dżem, w razie potrzeby dodając wody i ...
czytaj więcej

Trochę Turcji na talerzu

(...) kulinarnie facetowi, ten przepis jest dla ciebie! Tureckie przyprawy Każdy, kto choć w niewielkiej ilości skosztował kiedyś orientalnego jedzenia wie, że jest ono często bardzo ostre. Sos czosnkowy czuć istotnie z drugiego końca ...
czytaj więcej

Zupa indyjska - jak zrobić takie cudo?

Zupa indyjska powinna się dziś pojawić wszędzie tam gdzie pada i wieje. Jest bardzo aromatyczna i świetnie rozgrzewa. Pachnący cynamon, ostre chili – to te składniki sprawią, że inne przepisy na zupę przestaną się liczyć. Spróbuj, może okaże się, że kuchnia ... przyprawy. Oczywiście papryczki chili musisz najpierw rozgnieść w moździerzu. Nie dodawaj tylko cynamonu i liścia laurowego ...
czytaj więcej

Syndrom chińskiej restauracji – mit czy fakt?

  W literaturze medycznej, w latach 70 tych, pojawiła się nowa jednostka chorobowa, określona mianem syndromu chińskich restauracji? O co w tym chodzi i czy z takim syndromem można spotkać się w Polsce?     Syndrom chińskiej restauracji, to zbiór ... tak piekło... no i siniaki bo takie ostre drapanie było... nie jem tam nic ale okazuje się że to uczulenie może być od samego ...
czytaj więcej

Przepis na zupę fasolową

Pożywna, gęsta i sycąca zupa na lato? Zapewne większość osób na samą myśl o niej traci apetyt. A jednak u niektórych powoduje to wręcz odwrotną reakcję. Zupa fasolowa, podobnie jak kapuściana jest naładowana wartościami odżywczymi, daje uczucie przyjemnej sytości po jej zjedzeniu, a do tego ułatwia trawienie. Taki pomysł na obiad zdaje się więc dużo ... ostre papryczki jalapenos.       ...
czytaj więcej

Kuchnia meksykańska

(...) do tego bogactwo różnorodnych składników. Wśród najczęściej wymienianych składników tamtejszych dań wymienia się ostre papryczki chilli, czerwoną fasolkę i kukurydzę, a także rośliny strączkowe. Jeśli chodzi o przyprawy, często stosuje się bazylię czy ...
czytaj więcej

Marokańskie specjały

Co przychodzi ci do głowy, gdy słyszysz hasło: marokańska kuchnia? Masz pozytywne odczucia czy wręcz przeciwnie? A może nigdy jej nie próbowałaś? Potrawy, które wywodzą się z tego północnoafrykańskiego kraju, są bardzo charakterystyczne, głównie dzięki wpływom arabskim, ... ostre kulki mięsne, zwykle zrobione z wołowiny, baraniny lub kombinacji tych dwóch rodzajów mięs. Makrout: pieczone ...
czytaj więcej

Żółto na talerzu, czyli dania z curry

  Dzisiejszy dzień sponsoruje kolor żółty. Nie pytajcie dlaczego, po prostu tak jest. A skoro żółte, to curry. Curry jest bardzo wdzięczną przyprawą. Świetnie wkomponowuje się w zarówno dania ostre, słone, czy nawet słodkie. Pasuje do mięs, ryb, warzyw, ... wydrążamy w nich miejsce na przyprawy . Jabłka faszerujemy, zakładamy im kapelusze, owijamy folią aluminiową i wstawiamy na 20 ...
czytaj więcej

Dodajemy smaku – galeria przypraw

Wyobrażacie sobie potrawy bez szczypty przypraw? Ja chyba nie. Ich umiejętne łączenie i znajomość technik dobierania do konkretnych posiłków, owocuje wyśmienitym smakiem, któremu trudno się oprzeć, więc warto posiąść niezbędną wiedzę na ten temat. ... . Warto wiedzieć, że to jedna z najdroższych przypraw świata. W dawanych czasach szafran składano w ofierze bogom.   Ostre ...
czytaj więcej

Hit dnia

Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    Jakich ziół można dodać?

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

  • (5)

    Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

  • (6)

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...