mięso wołowe

Mięso wołowe

Mięso w sosie

stał się zbyt rzadki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.   Mięso w sosie musztardowym – ten rodzaj sosu doskonale sprawdza się w połączeniu z karkówką czy polędwiczkami wieprzowymi. Mięso dusi się w tym sosie, dzięki czemu nabiera ...   Nic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to umiejętne połączenie smaków. Jak to zrobić, by nie popełnić kulinarnej gafy? ...
czytaj więcej

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

Jest wymagająca i kapryśna, ale dobrze przyrządzona – bardzo smaczna. Aby nie wyszła twarda, trzeba o nią zadbać, zanim trafi do garnka, piekarnika czy na ruszt. Lubi marynowanie, obsmażanie, a nawet parzenie, dzięki czemu staje się krucha i soczysta. ... , Brazylii, Chin oraz Indii. Tymczasem w Polsce hodowla bydła mięsnego nie jest częstym zjawiskiem, z tego też powodu polskie mięso ...
czytaj więcej

Jak nazywa się ten kawałek mięsa?

Gdzie jest szyneczka czy łopatka wie każdy mięsożerca, ale czy wiesz jak nazywa się przedstawiona na obrazku część mięsa?  Dla ułatwienia dodam, że jest to mięso wołowe lub cielęce i jest to część która ciągnie się od kręgów piersiowych kręgosłupa aż do żeber. bzdura!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bzdura!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ...
czytaj więcej

Jak stworzyć idealnego burgera w 5 prostych krokach?

Burger jest daniem niezwykle uniwersalnym. Można powiedzieć, że jego rodzajów jest tyle, ilu kucharzy. Nie ma też przepisów lepszych czy gorszych. Istnieje jednak kilka sztuczek, które uczynić go mogą doskonalszym. Dowiedz się, jak doprowadzić ... powinna zawierać więcej niż 22% tłuszczu. Możesz zdobyć mięso z większą zawartością tłuszczu, która nie powinna jednak przekraczać ...
czytaj więcej

Pikantna wołowina w winie

Pikantna wołowina w winie to kolejna „kulinarna inspiracja KAMIS”. Mimo tych 2 godzin, które należy przeznaczyć na gotowanie, przepis jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu. Kompozycja czosnku, tymianku, czerwonej papryki, imbiru oraz płatków chili dodaje potrawie ... , a także mąkę wymieszaną z 1/4 szklanki wody. Na koniec posyp mięso i warzywa płatkami chili. Gotowe :) Tak przygotowaną ...
czytaj więcej

Kotlety siekane - porządny obiad

Jeśli masz ochotę na tzw. porządny obiad, sięgnij do starego zeszytu babci. Znajdziesz tam wiele ciekawych przepisów, w tym porady: jak zrobić kotlety siekane. To danie mięsne smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek ... odrobinę bułki tartej. 5. Uformuj teraz dwa kotlety wieprzowe (wołowe lub cielęce  - w zależności od tego, co wybrałaś ...
czytaj więcej

Stek wołowy

(...) , warto przez chwilę zastanowić się nad jego krótką charakterystyką. Otóż wołowina to mięso pozyskiwane z krów, byków, jałówek albo wołów, które żyły co najmniej pół roku. W Polsce zdecydowanie rzadziej gości na stołach niż w pozostałych miejscach świata ...
czytaj więcej

Pulpety w sosie koperkowym

Każdy z nas ma odrobinę inne upodobania smakowe. Jedni z nas nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia choćby odrobiny warzyw, podczas gdy inni nie uznają obiadu bez mięsa. Istnieje jednak pewna grupa dań, których przygotowanie daje nam ogromne możliwości kulinarne. Przykładem tego typu ... kopru, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Mięso myjemy i oczyszczamy, a następnie mielimy razem z ...
czytaj więcej

Gorący pilaw na zimny dzień

Pora na coś bardzo konkretnego. Pilaw to danie dla prawdziwych mężczyzn wspaniałych kobiet. Rozgrzeje nawet największego zmarzlucha, a nasyci największego głodomora. To wschodnie danie, w nieco odmienionej wersji, podbije serce każdego faceta. Nie ma żadnych ... mięso ze wszystkich stron, a następnie dodaj do ryżu razem z kiełbasą, papryką i brukselką. Krok 5 Pilaw już prawie ...
czytaj więcej

Pieczona wołowina

Nieubłaganie wielkimi krokami zbliża się niedzielny obiad, a twoja rodzina nie może patrzeć już na pieczonego kurczaka? Nie bój się zaryzykować i idź o krok dalej w swoich kulinarnych poszukiwaniach. Często potrawy, które wydają się bardzo problematyczne ... poddamy mięso, musimy dostosować się do kilku zaleceń. Po pierwsze, smażona polędwica, karkówka lub żeberka, muszą być posolone ...
czytaj więcej

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

Widok ludzi stojących przy drogach (nawet tych szybkiego ruchu) na skraju lasu i czekających na klientów ze słoikami jagód bądź koszami grzybów, jest zdecydowanie typowo polski. Chyba w żadnym innym europejskim kraju nie jest to aż tak popularne. A ... ). Przygotowanie: W dużym rondlu przysmażyć mielone mięso wołowe, posiekaną cebulę, 6 zmiażdżonych ząbków czosnku, a następnie, po ...
czytaj więcej

Spaghetti z krewetkami - aż się uszy trzęsą

Spaghetti z krewetkami to pyszne i wciąż jeszcze dość oryginalne danie. Owoce morza są bardzo zdrowe i warto zastępować nimi mięso wieprzowe czy wołowe. Ten przepis na spaghetti z krewetkami jest prosty, więc przed romantyczną kolacją będziesz miała więcej czasu na przygotowanie siebie. Przygotuj: makaron do spaghetti krewetki (mrożone też mogą być) oliwę ...
czytaj więcej

Kuchnia czeska

Za najbardziej zdrową uważa się kuchnię śródziemnomorską i z tego powodu jest ona chyba najpopularniejszą dietą współczesnego Europejczyka. Znamy ją bardzo dobrze i z chęcią zajadamy się sałatką grecką, włoskim spaghetti lub wykwintnie przyrządzonymi ... odnaleźć możemy tutaj także wiele przepisów dających wskazówki, jak przyrządzić mięso wieprzowe, wołowe, drób oraz dziczyznę ...
czytaj więcej

Udane grill party? To możliwe!

Lato powoli się kończy, a wieczory stają się coraz chłodniejsze. Jednak dla nas nigdy nie będzie zbyt zimno na ognisko czy grilla. Przyjęło się w Polsce, że w każde święto czy dzień wolny od pracy najczęściej towarzyszy nam właśnie grill. Organizatorzy takich ... . – coś, co będzie wspominane jeszcze przez długi czas po imprezie. Deser na grillowym przyjęciu Jak wiadomo samo mięso ...
czytaj więcej

Przepisy na kotlety

Nieuchronnie zbliża się niedziela, a ty nie masz pojęcia, co przyrządzić na rodzinny obiad? Ziemniaki i surówka, to stały zestaw występujący w towarzystwie bardziej konkretnych produktów, jakimi mogą być pulpety, pieczenie, ryby i nasze poczciwe i ... też z łatwością możesz go nieco unowocześnić. Rozbite, osolone i oprószone pieprzem mięso można zamiast w bułce tartej obtoczyć ...
czytaj więcej

Smaki Świata - Armenia

  Kulinarnych podróży po świecie ciąg dalszy. Nie można się wszakże zatrzymywać na etapie tylko polskiej kuchni i okazyjnym wyjściu na pizzę, czy do „chińczyka”... Na dziś proponuję Armenię. Pisałem już o chaszac hawe czirow (kurczaku w sosie ... i zwijamy jak gołąbki . Na dnie garnka układamy kości wołowe i resztę liści winorośli. Na wierzchu kładziemy jeden ...
czytaj więcej

Pomysły na wykorzystanie ziemniaka

Nasz kuchnia bez ziemniaka? To chyba niemożliwe. Tylko martwi fakt, że nadal w wielu polskich domach występuje on jedynie w towarzystwie mięsa i surówki obiadowej. Słowem: nuda! Jeśli pragniesz w tej kwestii odmiany, być może kilka poniższych propozycji trafi w gusta ... np. mięso wołowe, czy drobiowe. Ja polecałabym jednak tradycyjny gulasz z dodatkiem kiełbasy ( jeśli macie w rodzinie ...
czytaj więcej

Hit dnia

Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla równie smacznych i zdrowych owoców, jakimi są jabłka. Nie powinniśmy długo rozpaczać po zakończeniu się truskawkowego sezonu i...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla ró...
Kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to...
Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...
Przygotowanie obiadu często spędza nam sen z powiek. Pół biedy, jeżeli...

Ostatnie komentarze