miękkie mięso

Miękkie mięso

Ptactwo na patelni i w piekarniku – przepisy na mięso bażanta

kolor (najlepiej na maśle lub margarynie) i podsmażamy grzyby, podlewając wywarem i dusimy ok. 20 min. Kiedy mięso będzie już ... Sezon na dzikie ptaki trwa, więc myśliwi już zacierają ręce na myśl o soczystych pieczeniach np. z bażantem w roli głównej. I trudno im się dziwić. Bo kto raz spróbował mięsa z tego ptaka na pewno wie o czym tu mowa. A z czym je najlepiej przyrządzić? Ja ...
czytaj więcej

Gołąbki z mięsem

(...) kiedy zainteresujemy się składem jedzonych produktów, znajdziemy tam mięso mielone. Obok imitowania całych kawałków mięsa odgrywa ono dużą rolę. Przecież to właśnie mięso mielone stanowi nieodzowny element spaghetti czy też pierogów z mięsem. Trudno ...
czytaj więcej

Potrawy z mięsa mielonego

Jego uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać do szeregu rozmaitych potraw, kreując tym samym bardzo ciekawe dania obiadowe. A bogactwo zastosowań jest naprawdę duże. Mięso mielone w kuchni nie ma szansy się zmarnować, bo z powodzeniem można ... mięso można następnie połączyć z lekko zeszkloną cebulką i dodać w końcowym etapie przygotowywania jajecznicy. W całość warto tez ...
czytaj więcej

Karkówka z pieczarkami

(...) to naprawdę smaczne mięso niezbyt przyjemnym dla podniebienia. Podstawą jest kupienie świeżej i dość chudej karkówki. Wybierajmy zawsze sprawdzone sklepy mięsne i upewnijmy się, że mięso nie jest śliskie, nie towarzyszy mu niemiły zapach i pochodzi od zaufanego ...
czytaj więcej

Baranina w ziołach - palce lizać!

Masz czasem ochotę zjeść coś innego niż tradycyjne polskie kotlety lub mielone? Wołowina i wieprzowina ostatnio ci się przejadły? Kurczak lub inne białe mięso już ci się znudziły? Jeśli tak, to jest to przepis dla ciebie! Nie masz pomysłu na niedzielny ... pozyskane z odpowiedniego zwierzęcia i doskonale przyrządzone, mięso baranie ma wielu wielbicieli, którzy cenią jego unikalny smak i ...
czytaj więcej

Doprowadź domową pizzę do perfekcji!

Czasem na naszej pizzy lądują ekskluzywne dodatki i pieczołowicie dobrane składniki. Innym razem wrzucamy na nią wszystko to, co akurat mamy pod ręką. Co ciekawe, za każdym razem smakuje świetnie! Należy jednak pamiętać, że chociaż pizzę trudno zepsuć, ... najczęściej stosowanych składników jest mozzarella , jednak warto poeksperymentować z innymi rodzajami sera. Jeżeli chodzi o mięso ...
czytaj więcej

Wielkanocna łopatka wieprzowa pieczona w musztardzie i śliwkach

(...) odpowiednią ilość równej długości odcinków i wiążą mięso na supeł w równych odstępach, tak żeby było mocno skrępowane, foremne i nie ...
czytaj więcej

Przepis na pasztet domowy

Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to głównie za sprawą naszej fascynacji kuchnią francuską. Receptury zapożyczone od francuskich pasztetników zostały nieco zmodyfikowane i przystosowane do polskich warunków. Podstawowym surowcem do przyrządzenia ... . Umyte i pokrojone mięso oraz boczek kroimy na kawałki i wkładamy do garnka, dorzucamy do tego umyte, oczyszczone i pokrojone ...
czytaj więcej

Zupa strogonow

Jeżeli choć raz próbowałaś ustalić, dlaczego jesz jedne produkty, podczas gdy z niewiadomych przyczyn nie sięgasz po drugie, zdołałaś poczynić pewne obserwacje. Otóż często słyszy się, że za to co jemy jesteśmy sami odpowiedzialni, jednakże jak tu przejść obok stoiska ... pokroić na niewielkie kawałki. Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy tak, aby zarumieniło się z każdej strony ...
czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Jedzenie mięsa wieprzowego ma chyba tyle samo przeciwników, jak i zwolenników. W naszej kuchni to właśnie ono obok drobiu cieszy się największym powodzeniem. Z tego też względu w kuchni polskiej można odnaleźć wiele ciekawych przepisów na przygotowanie ... przygotowania: Mięso należy dokładnie umyć i oczyścić, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Kolejnym krokiem jest ...
czytaj więcej

Kurczak po hawajsku

(...) . Sposób przygotowania: Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na porcje. Następnie nacieramy je solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest obsmażenie kurczaka na oleju. Kiedy już będzie robił się miękki, wystarczy dodać do niego pokrojoną w kostkę paprykę ...
czytaj więcej

Zwykły kurczak z niezwykłym serem

(...) śliwkami i gotuj kilka minut. Zmniejsz ogień do minimum i włóż kurczaka. Przykryj i duś mięso przez około 5-10 minut, aż mięso będzie miękkie i rumiane. Na talerzu usuń wykałaczki i polej sosem. Najlepiej smakuje z ryżem z curry lub opiekanymi ziemniaczkami ...
czytaj więcej

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

(...) krokiem jest podsmażenie cebuli i czosnku oraz dodanie ich do ziemniaków. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i nacieramy dowolnymi przyprawami (dobrze sprawdza się tutaj gotowa mieszanka przypraw do kurczaka). Mięso podsmażamy na oleju i dodajemy do zapiekanki ...
czytaj więcej

Potrawka z kurczaka

Chyba większość z nas zauważa, że prowadzenie szybkiego trybu życia negatywnie wpływa na naszą dietę. Konieczność porannego wstawania odpycha nas od zjedzenia choćby skromnego śniadania, a wieczorne powroty do domu nierzadko prowadzą do tego, że nie mamy ... sosu łyżeczki curry, a także soli i pieprzu do smaku. Potrawkę serwujemy razem z ryżem, kiedy wszystkie składniki będą miękkie ...
czytaj więcej

Pieczona kaczka z jabłkami

A może masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego? Jak często jesz pieczoną kaczkę? No właśnie, pora to zmienić. Przygotowanie takiego poważnego dania wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Trzeba tylko znać kilka sztuczek, które sprawią, że mięso będzie soczyste, a skórka krucha ...
czytaj więcej

Kotlety mielone w sosie

(...) wrzącej wody włóż delikatnie podsmażone kotlety i gotuj w wywarze, aż do momentu, gdy wytworzy się gęsty sos a mięso będzie miękkie.   Takie kotlety w sosie świetnie będą smakować podane z ziemniakami puree lub kaszą gryczaną ...
czytaj więcej

Kurczak w sosie pomidorowym

(...) przyrządzenia: Mięso myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Kolejnym krokiem jest natarcie go solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka ze wszystkich stron. Następnie zdejmujemy mięso i podsmażamy cebulkę i czosnek. Jeżeli na patelni znajduje się zbyt dużo oleju, odlewamy go, a następnie dodajemy ...
czytaj więcej

Zupa mięsna - jak ją zrobić?

(...) . Pietruszkę i marchewkę pokrój w plasterki. Krok 3 Do boczku lub słoniny dodaj cebulę i czosnek, a także paprykę i mięso. Podlej mieszankę wodą i duś tak długo, aż mięso będzie miękkie. Krok 4 Teraz włóż pozostałe warzywa , wlej bulion i ...
czytaj więcej

Gulasz węgierski

Właściwie każda kuchnia w większym lub mniejszym stopniu absorbuje różnorodne wpływy. Najczęściej są to efekty wymian kulturowej czy też handlowej państw sąsiednich, jednakże wskazać można mnóstwo odstępstw od tej reguły. Nośnikiem wielu tradycyjnych ... składniki potrawy staną się miękkie, dodajemy do niej jeszcze pokrojoną w kostkę paprykę zieloną i dusimy jeszcze około 10 minut. Na ...
czytaj więcej

Placek po zbójnicku

Treściwe danie dla całej rodziny – większość z nas szuka takiego pomysłu co weekend. Kuchnia polska posiada wiele propozycji, jednak z czasem może okazać się, że ulubiony kotlet schabowy bądź gołąbki nie odpowiadają nam już tak bardzo. Co w związku z tym ... na niewielkie kawałki paprykę i dusimy do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Tak przygotowany sos przyprawiamy solą ...
czytaj więcej

Zupa chińska

Uwielbiasz kulinarne poszukiwania? To nie tylko świetna zabawa, lecz także okazja do znalezienia idealnego smaku, którym będziemy mogli podzielić się z najbliższymi. Z tego względu poznawanie tradycji kulinarnych nawet najbardziej odległych zakątków świata może ... zupy świeży imbir. Kolejnym krokiem jest ugotowanie  w rosole pierożków. Powinny one stać się miękkie po około 4 minutach ...
czytaj więcej

Naleśniki z truskawkami

Łatwych i szybkich przepisów nigdy dość, jednak to co jest proste, dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni stanowi prawdziwe wyzwanie. Ponoszone raz po raz porażki zniechęcają nas do działania, a przecież miłośnicy jedzenia doskonale wiedzą, że ... skórkach. Kiedy staną się miękkie, wyjmujemy owoce. Twarożek mieszamy razem ze śmietanką i truskawkami pokrojonymi w małe kawałki ...
czytaj więcej

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

(...) warstwowo ziemniaki i mięso. Całość posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika o temperaturze 200°C na około 1 godzinę. Zapiekanka będzie gotowa, gdy ziemniaki staną się miękkie. Zapiekankę można serwować z dodatkiem sosu jogurtowego bądź ketchupu ...
czytaj więcej

Zupa ogonowa

(...) , pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Kiedy mięso wokół kości stanie się miękkie, wyjmujemy je i obieramy z mięsa, które kroimy na niewielkie kawałki, jak do bigosu . W tym czasie do gotującego się wywaru dodajemy namoczone grzyby i mięso ...
czytaj więcej

Potrawka z ryżem

(...) do garnka i na niewielkiej ilości oleju podsmażamy delikatnie otoczone w mące mięso. Przekładamy je do garnka, który zalewamy wodą, by mięso zostało pokryte. Do mięsa i warzyw dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę zieloną i czerwoną. Całość powinna dusić się pod przykryciem do czasu, aż warzywa staną się miękkie. Kiedy tak się już stanie, ...
czytaj więcej

Makaron po chińsku

Zdrowe domowe jedzenie i praca to dwa zagadnienia, które niestety bardzo często się wykluczają. Nie zawsze mamy czas przygotować odpowiednią porcję obiadową czy też nie posiadamy możliwości jej podgrzania w pracy. Z tego względu stajemy przed wyborem między ... wody. Gdy warzywa będą już miękkie, wystarczy dodać do potrawy makaron, całość doprawić sosem sojowym, solą oraz pieprzem i ...
czytaj więcej

Kurczak z ananasem

Zwykle, myśląc o jakimś dodatku do mięsa, automatycznie nasuwają się nam różnego rodzaju warzywa. Zestawienie to jest stare jak świat i mimo upływu czasu, a także zmieniania się swoistych mód kulinarnych, nie traci zwolenników. Żeberka w kapuście ... stwierdzić, że mięso w towarzystwie owoców to wymysł zupełnie naszej tradycji kulinarnej nieznany, zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę ...
czytaj więcej

Łosoś w sosie koperkowym

Co najchętniej jadamy podczas letniego wypoczynku nad morzem? Bezsprzecznie obowiązkową potrawą jest ryba. Niestety częstokroć sposób jej przyrządzania i jakość podanej potrawy pozostawiają wiele do życzenia. Obok wysokich cen smażonej flądry albo ... . Możemy go również usmażyć, uprzednio obtaczając go w mące. Kiedy warzywa będą miękkie, rozrabiamy mąkę z ½ szklanki wody i ...
czytaj więcej

Przepis na tani obiad

Większości z nas zdarzyło się przeszacować swoje dochody i znaleźć się w sytuacji, w której pod koniec miesiąca trudno jest znaleźć jakąś gotówkę. Zwykle pozostało tam tylko parę zaskórniaków, z którymi nie mamy najmniejszego pojęcia co zrobić. Z drugiej ... , aż wszystkie składniki będą miękkie, a na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Przygotowanie drugiego dania ...
czytaj więcej

Żeberka z grilla

(...) składników przygotowujemy marynatę, którą nacieramy mięso i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Kolejnym krokiem jest upieczenie żeberek na grillu na złocisty kolor, by były miękkie i soczyste. Jeżeli podzielisz je na mniejsze porcje, upieką się szybciej ...
czytaj więcej

Kabaczek faszerowany

(...) zeszkli, dodajemy do niej czosnek. Następnie podsmażamy z tymi składnikami mięso. Dodajemy do całości odrobinę wody oraz startą marchewkę i rodzynki. Całość dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec całość doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem ...
czytaj więcej

Pomysł na gulasz

Sztandarowe węgierskie danie i u nas cieszy się dużą popularnością. Potrawa najlepiej smakuje z mięsem wieprzowym, jest soczysta, bardzo sycąca oraz o bardzo wyrazistym smaku. Choć przygotowanie dania jest dość pracochłonne, to na pewno warto spróbować się ... .   Gulasz wyśmienicie smakuje także z odrobiną czerwonego wina. To aromatyczne mięso w sosie podajemy np. z ziemniakami lub ...
czytaj więcej

Spaghetti z mięsem mielonym

Jedno z najbardziej ulubionych studenckich dań - spaghetii. Za jego przyrządzeniem przemawia prostota wykonania i wyśmienity smak, a także różnorodność przepisów, w których naprawdę jest w czym wybierać. Kreatywność zatem jest mile widziana! Dziś przepis na spaghetti z mięsem mielonym, ... Do całości wsypujemy sparzone wcześniej pomidorki Przyrządzone mięso nakładamy na spaghetti ...
czytaj więcej

Przepis na żołądki drobiowe

(...) minut mięso wraz z cebulą i wytopionym sosem należy przelać do garnka z dodatkiem gorącej wody i odrobiny soli. Mięso powinno się dusić do czasu, aż zmięknie. Kiedy żołądki będą miękkie, należy doprawić je solą i pieprzem do smaku. Następnie trzeba umyć ...
czytaj więcej

Zupa neapolitańska

(...) obraną włoszczyznę i czekamy, aż warzywa zmiękną. Kiedy to nastąpi, wyjmujemy z zupy włoszczyznę i mięso. Teraz należy do zupy dodać szklankę groszku i czekać, aż stanie się on miękki. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją umieszczoną na ...
czytaj więcej

Pulpety w sosie koperkowym

Każdy z nas ma odrobinę inne upodobania smakowe. Jedni z nas nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia choćby odrobiny warzyw, podczas gdy inni nie uznają obiadu bez mięsa. Istnieje jednak pewna grupa dań, których przygotowanie daje nam ogromne możliwości kulinarne. ... i zeszklić na niej cebulkę. Pulpety gotujemy z cebulą i dodatkiem wody, do czasu aż będą zupełnie miękkie. Na końcu ...
czytaj więcej

Paszteciki z pieczarkami

Co prawda święta już dawno za nami i długo przyjdzie nam czekać na prawdziwy barszcz czerwony, którego zapach unosi się w całym domu, co nie przeszkadza temu, aby od czasu do czasu sięgnąć po świąteczne rarytasy. Przerwy między świętami trwają bowiem ... przesiewamy mąkę, by dodać do niej miękkie masło, śmietanę, szczyptę soli i pokruszone drożdże. Z tych składników ugniatamy ciasto ...
czytaj więcej

Szałwia w twojej kuchni!

(...) . Podgrzać na dużej patelni 2 łyżki oliwy na średnim ogniu. Obsmażać mięso przez około 7 minut, aż zbrązowieje. Przenieść cielęcinę do ...
czytaj więcej

Hinduskie potrawy na bollywood party!

Nie tak dawno byłam pierwszy raz w prawdziwej hinduskiej restauracji. I to, co tam zjadłam, przyprawiło mnie o zawrót głowy! Zdecydowanie, według mnie, to najlepsza kuchnia świata! Na powstanie współczesnej kuchni indyjskiej złożyło się wiele czynników. Indie są ... pozostałymi plackami i od razu podawać. Sposób przyrządzenia kurczaka: Najpierw należy wypłukać mięso i osuszyć je ...
czytaj więcej

Risotto w parmezanowej odsłonie

Kojarzycie ten specyficzny skład włoskiego spaghetti po bolońsku? Mięso, pomidory, makaron i coś jeszcze – typowy włoski ser parmezan. Czym byłaby kuchnia italska, gdyby nie parmezan? Z pewnością nie tym samym, czym jest dziś. To parmezan nadaje ... Roztopić masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać por, koper, cebulę i czosnek. Mieszać, aż warzywa będą miękkie, czyli ok. 5 ...
czytaj więcej

Ser mascarpone - kilka fajnych przepisów

Kuchnia włoska w ostatnim czasie przewijała się u nas dosyć często. Może dlatego, że jest taka dobra! Charakterystyczne włoskie dania są nam dobrze znane, a przyprawy i dodatki pyszne, jak żadne inne. Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z ... i gotuj do czasu, aż będzie miękki. W ostatnich 5 minutach gotowania makaronu dodaj brokuły. W międzyczasie w oddzielnym ...
czytaj więcej

Ryba w cieście

Jedzenie ryb, podobnie jak spożywanie co najmniej jednej porcji owoców lub warzyw, jest nieodzownym elementem każdej zdrowej diety. I tak jak ma to miejsce w przypadku innych niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu produktów, jedzenie ... . Pamiętaj także, aby rybę smażyć na otwartej patelni, pomimo tego, że wokół może pryskać tłuszcz, w innym wypadku mięso stanie się ...
czytaj więcej

Ozorki wieprzowe

Nieraz słyszałaś rozmowę na temat jedzenia ozorków. Rozmowę, która przyprawiała cię o mdłości, choć nie miałaś okazji ich spróbować? Ta tradycyjna potrawa kuchni polskiej, jedzona jest także w innych krajach i posiada zarazem grono zagorzałych zwolenników jak ... około 2 godziny, aż staną się miękkie. Po upływie tego czasu ozorki należy wyjąć i obrać ze skórki. Surową cebulę trzeba ...
czytaj więcej

Jak gotować krewetki?

  Ten rodzaj skorupiaków ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Owoce morza są charakterystycznym typem pokarmu i nie każdemu ich smak odpowiada. Warto jednak poznać kilka faktów na temat tych wodnych istot i zaznajomić się z tajnikami ich ... i gotować około 4 minuty. Wyjmujemy je, kiedy staną się miękkie. Zbyt długie gotowanie może doprowadzić do tego, że będą zbyt ...
czytaj więcej

Warzywa z ryżem

Zdarza się, że czasami, nie posiadając pełnego oglądu sytuacji, wyrażamy na temat jakiejś rzeczy krzywdzące sądy. Tak też jakiś czas temu było z kuchnią chińską, którą kojarzyliśmy głównie z jedzeniem bardzo egzotycznych potraw, których spożywanie w Polsce ... i ryż będą miękkie. W razie konieczności możesz dodać odrobinę więcej wody i sosu. Zwłaszcza pod koniec gotowania musisz ...
czytaj więcej

Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

Nadszedł weekend. W końcu masz czas, by ugotować sobie i bliskim pyszny obiad. Nie masz pojęcia co dzisiaj zrobić? A może doskonały bigos? Smaczna kapusta świeża i kiszona, kiełbasa, cebula, czerwone wino, powiodła śliwkowe. Brzmi nieźle, a smakuje znacznie ... pokrój kiełbasę w kostkę. Krok 5 Kiedy kapusta świeża i kapusta kiszona będą miękkie, połącz je, dodaj mięso , powidła ...
czytaj więcej

Potrawy z gęsi - pyszny gulasz

Zastanawiasz się jaką nowość przygotować na święta? A próbowałaś już potraw z gęsi? Mięso jest nie tylko smaczne, ale również bardzo dietetyczne, ponieważ zawartość tłuszczu jest minimalna. Możesz dowiedzieć się więcej na stronie smaczna gęś.jejkuchnia.pl Stworzenie ... przez godzinę. 5. Dopiero pod koniec tego etapu dodaj pozostałe warzywa i duś je pół godziny, aż staną się miękkie. 6 ...
czytaj więcej

Brazylijska zupa z kurczakiem

Są ludzie, których pasją jest jeżdżenie po świecie, odkrywanie nieznanych zakątków i poznawanie ciekawych kultur. Niejeden podróżnik musi także zmierzyć się z typową dla odwiedzanych krajów kuchnią. I czasem tylko oni wiedzą, jak trudna jest to próba. Dziś ... . Dopraw lekko solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie zupełnie miękki. Po tym czasie dodaj ...
czytaj więcej

Co zabrać na ognisko?

 Być może w czasie urlopowania zdarzy Wam się okazja do ucztowania przy ognisku. Co ze sobą zabrać by wynieść z tej „imprezy na polanie” jak najwięcej smakowych przyjemności? Receptę znajdziecie poniżej. Ziemniaczki – pieczemy je ze skórką. Fajnym ... mięso małymi wykałaczkami). Podajemy z musztardą.   Chleb – chrupki pieczywo prosto z ogniska to dodatek niezbędny ...
czytaj więcej

Gulasz - przepis meksykański

(...) paprykę chili . Krok 4 Jak ugotować gulasz? Przepis na gulasz mówi, że trzeba teraz trochę cierpliwości. Duś mięso tak długo, aż będzie miękkie. Pod koniec dodaj czerwoną fasolę i przecier pomidorowy. Smacznego! Jeszcze tylko puree ...
czytaj więcej

Hit dnia

Omlet jest daniem na tyle uniwersalnym, że można je zjeść z dodatkami wszelkiego rodzaju. Istnieje wiele osób, które potrawę tę podają na słodko – np. z dżemem lub owocami. Chociaż niektórym połą...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
USB bekon
Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
FunkyLunch1
Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
Uciekający Pan Młody
  Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
  Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

Ostatnie komentarze