kasza gryczana z warzywami

Kasza gryczana z warzywami

Kasza z warzywami

wcielać wyżej wymienione propozycje w życie, na dobry początek postaraj się przygotować kaszę gryczaną z warzywami . Jeżeli nie ... Dania jednogarnkowe posiadają niezliczoną ilość zalet i czasami potrafią nam przynieść niezastąpione wybawienie z wielu kryzysowych sytuacji. Ich przygotowanie wcale nie wiąże się z koniecznością posiadania licznych akcesoriów kuchennych, dlatego też ...
czytaj więcej

Kasza z pieczarkami

W życiu każdego z nas przychodzi taki moment, w którym postanawiamy wpłynąć pozytywnie na swoje zdrowie poprzez zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych. Ulubione białe pieczywo zamieniamy na mniej smaczny chleb razowy, a zamiast ziemniaków na naszym ... świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs albo ryb, ale także dobrze komponuje się z warzywami zarówno surowymi, jak i gotowanymi ...
czytaj więcej

Kasza gryczana z serem - sposób na szybki i smaczny obiad

Kasza gryczana to doskonałe źródło cennego błonnika. Dzięki niemu skończą się zaparcia i kłopoty z trawieniem. Świetnie oczyści też nasz organizm. Kasza ma niewiele tłuszczu i ...
czytaj więcej

Kasza gryczana z sosem serowym

Kasza gryczana jest nie tylko zdrowa, ale także bardzo smaczna. W dodatku ma o wiele mniej kalorii niż ziemniaki, dlatego powinnaś ją przyrządzać jak najczęściej. Pyszny sos serowy z dodatkiem pomidorów, oliwek i czosnku nada jej niepowtarzalny smak, który przypadnie do gustu ... 2 Pora na przygotowanie serowego sosu do kaszy . Zacznij od posiekania i zeszklenia w rondlu z rozpuszczonym masłem ...
czytaj więcej

Kasza w diecie

Dietetycy często apelują, aby wymieniać tuczące i nic nie wnoszące do naszego organizmu makarony na zdrowsze kasze. Powód? Są one o wiele bardziej pożywne, a do tego są cennym źródłem błonnika, który wypełniając żołądek pozwala na długo czuć sytość, co z kolei ... uporczywe zaparcia. Do tego ma działanie moczopędne. Kuskus – pozyskiwany jest z ziaren pszenicy i cechuje się okrągłymi ...
czytaj więcej

Gotowanie kaszy

(...) . Taka jest kasza . I niezależnie od jej rodzaju nie powinno jej zabraknąć w naszej zdrowej diecie. Posiada one bowiem w swoim składzie błonnik, witaminy z grupy B oraz magnez. Jak ją gotować? Okazuje się, że nawet na tą prostą czynność istnieje sprawdzona ...
czytaj więcej

Naleśniki z parówkami

Podobnie jak znajomość sekretów rodzinnej kuchni, tak i znajomość przepisów na szybkie dania zawsze ma nieocenioną wartość. Często stanowią one ratunek, gdy znienacka pojawią się u nas goście albo też nie mamy czasu na przygotowywanie najbliższym wymagającego ... ich smakowi. Parówki bowiem są rodzajem wyrobu produkowanego przede wszystkim z mięsa mielonego, które zwykle nie nadaje się do ...
czytaj więcej

Jak zdrowo odżywiać się w pracy?

W pracy przeważnie jemy w pośpiechu albo nie jemy nic, czekając na powrót do domu. Niestety, pielęgnując podobne nawyki, nie wpłyniesz pozytywnie na własne zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Z tego powodu o posiłku do pracy powinnaś pomyśleć już ... , samopoczucie i sylwetkę. Z tego powodu o posiłku do pracy powinnaś pomyśleć już dzień wcześniej. Najlepiej przygotuj proste i szybkie ...
czytaj więcej

Sałatka z kuskusem

(...) grecka , tak jakiś czas temu mieliśmy do czynienia z eksploatowaniem wiedzy pochodzącej z tradycyjnej kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Czy takie nagłe zmienianie nawyków żywieniowych pod dyktando panujących trendów jest właściwe? Wydaje się, że czerpanie z tradycji kulinarnych pochodzących z różnych krajów jest właściwe ...
czytaj więcej

Pierogi na pięć sposobów

(...) , to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania, którego nauczyła mnie babcia. Farsz często był tradycyjny: kapusta z grzybami, bądź ser. Dziś choć bez bicia przyznaję się, że częściej zdarza mi się korzystać z tych gotowych, kupionych w sklepie, to od ...
czytaj więcej

Węglowodany w jedzeniu

Przez zawartość glukozy są bogatym źródłem energii, dlatego tak ważne jest ich spożycie wczesnym rankiem, kiedy to nasz organizm domaga się solidnej dawki składników odżywczych. Proces jej dostarczania do wątroby i mięśni powoduje jednak, że z trzustki ... przekracza 50. Powinniśmy unikać zatem białego pieczywa, słodyczy, coca-coli, musli, makaronu, czy owoców z puszki. Dostarczane ...
czytaj więcej

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

Porcja kaszy powinna na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie. Tak zalecają dietetycy, a argumentują to m.in. dużą zawartością błonnika, który obniża cholesterol, oraz magnezu, potasu czy witamin z grupy B. Do tego zawarta w niej rutyna zapobiega starzeniu ... , oraz magnezu, potasu czy witamin z grupy B. Do tego zawarta w niej rutyna zapobiega starzeniu się! Warto także wspomnieć o ...
czytaj więcej

Przepis na krupnik

Krupnik to pyszna, ale niestety trochę zapomniana zupa. Warto gotować ją dzieciom, by znały smak, który nam tak bardzo przypadł do gustu w dzieciństwie. Danie jest syte, więc będziesz miała pewność, że pociechy zyskają energię na resztę dnia. Przygotuj: 4 utarte marchewki 3 posiekane cebule 2 pietruszki pokrojone w małą ... ...POZDRAWIAM SŁAWEK Z GDAŃSKA-OGLĄDAM PANIĄ ZAWSZE I PODZIWIAM... ...
czytaj więcej

Sosy do kaszy

Nic tak nie poprawia smaku posiłków jak pyszny sos, przygotowany na bazie aromatycznych składników. Ten rodzaj dodatku kulinarnego sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku kasz. Dziś kilka przepisów na sosy. Te trzy wersje pomogą urozmaicić smak wielu ... grzybowy można też wzbogacić natką z pietruszki. Przyda się ona także do dekoracji dania z kaszą. Sos grzybowy świetnie będzie ...
czytaj więcej

Marokańskie specjały

Co przychodzi ci do głowy, gdy słyszysz hasło: marokańska kuchnia? Masz pozytywne odczucia czy wręcz przeciwnie? A może nigdy jej nie próbowałaś? Potrawy, które wywodzą się z tego północnoafrykańskiego kraju, są bardzo charakterystyczne, głównie dzięki wpływom ... to masa chlebowa wyrabiana na słodko i spożywana jako ciastko. Herbata miętowa: zielona herbata z listkami świeżej mięty ...
czytaj więcej

Ciepłe śniadanie

Po weekendowym obżarstwie warto ukoić przeciążony układ trawienny. Na śniadanie polecamy pełnoziarniste zboża na ciepło. Choć niewiele z nas miło wspomina owsiankę, są sposoby by ją oswoić i naprawdę polubić. Zbożowe śniadania na ciepło dają przyjemne ... układ trawienny. Na śniadanie polecamy pełnoziarniste zboża na ciepło . Choć niewiele z nas miło wspomina owsiankę, są sposoby ...
czytaj więcej

Kuchnia polska mieszanką wpływów

Kuchnia polska jest dość problematycznym zjawiskiem kulinarnym. Trudno jest bowiem znaleźć nasze narodowe, oryginalne potrawy, nieposiadające odpowiedników w innych krajach. Jest to wynikiem przemian, które miały miejsce na naszych ziemiach w historii. ... węgierskie, importowane z ojczyzny królowej. W okresie Renesansu najbardziej zaznaczył się w polskiej kuchni wpływ Bony Sforzy, która ...
czytaj więcej

Hit dnia

Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    Jakich ziół można dodać?

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

  • (5)

    Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

  • (6)

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...