jak zrobić zimne nóżki

Jak zrobić zimne nóżki

Galareta z kurczakiem

od tak klasycznych potraw jak sałatka jarzynowa albo śledzie po kaszubsku , skończywszy na rybie po grecku albo tatarze ... Przekąski na zimno zdarza się nam przyrządzać tylko od święta. Z tego też powodu, gdy zbliża się jakaś okazja, podczas której powinny się one znaleźć na stole, zwykle nie mamy za bardzo pojęcia, w jaki sposób je przygotować. Inspiracji wcale nie musimy ...
czytaj więcej

Zimne nóżki w zimie? Tak, ale tylko na talerzu!

Potrawa zwana potocznie „zimne nóżki” cieszy się w Polsce wielkim powodzeniem, zwłaszcza w czasie Świąt. Lubimy ją za to, że stanowi smaczną przekąskę, pasuje do wielu dań, a do tego ma sporo właściwości odżywczych, bo zawiera wszystko to, czego naszemu organizmowi ... wywarem.     Mam nadzieję, że z tymi przepisami zimne nóżki zagoszczą wkrótce w Waszych domach ...
czytaj więcej

Galareta z nóżek po galicyjsku to...

Damiesa w zeszłym roku podawała przepis na „zimne nóżki” , czyli gicz wieprzową w galarecie. Potrawa ta jest znana w całej Polsce, ale w różnych rejonach, różnie się na nią mówi. Na Kujawach i Pomorzu, obowiązuje nazwa „zylec”, na Wileńszczyźnie, mówiło się na galaretę wieprzową „kwaszenina”. A jak brzmi nazwa tej potrawy w Galicji , czyli w ...
czytaj więcej

Jak zrobić perfekcyjne frytki?

  Aby zrobić naprawdę idealne frytki – złociste, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem, wcale nie wystarczy pokroić ziemniaka i wrzucić go do frytkownicy. Proces robienia frytek to sztuka, której na szczęście i ty możesz się nauczyć. Domowe frytki są ... prawda siedziałem nad tym trochę czasu, ale bylo warto. mam pytanko?jak zmierzyc mam pytanko?jak zmierzyc temperature oleju ...
czytaj więcej

Nadchodzi jesień, a wraz z nią jabłka!

Sądzę, że wysyp świeżych i różnego rodzaju jabłek można spokojnie uznać za pierwsze oznaki powoli nadchodzącej jesieni. Smak dojrzałych jabłek jest słodko-kwaskowaty, rozmaite odmiany mogą być bardziej lub mniej słodkie albo kwaśne. Miąższ jabłka jest sztywny, ... , ryż pieczony z jabłkami i cukrem cynamonowym oraz susz wigilijny, czyli kompot gotowany z suszonych jabłek i śliwek. A jak ...
czytaj więcej

Lodówka za oknem?!

Dzisiejsze budownictwo jest nieco inne niż dawniej. Kiedyś kamienice były duże, wysokie i przestronne. Wydzielano spore kuchnie i łazienki, czasem nawet kosztem korytarza. Dzisiaj z kolei najczęściej spotykamy kuchnię w postaci aneksu wmontowanego w salon. ... specjalny panel słoneczny, który zbiera energię i przetwarza ją w chłodnicy lodówki, puszczając w obieg zimne powietrze. Ciekawe ...
czytaj więcej

Ciasto półfrancuskie

Jaki jest klucz do udanego domowego wypieku? Najbardziej soczyste jabłka, słodkie i pachnące truskawki, a nawet najszczersze chęci nie są gwarancją tego, że nasze wysiłki nie pójdą na marne. Co zatem zrobić, by po raz kolejny nie zaliczyć kulinarnej klapy? Dobrze ... , szczypta soli. Sposób przygotowania: Mąkę należy przesiać, a następnie dodać zimne masło. Za pomocą noża siekamy je ...
czytaj więcej

Ciasto toffi

(...) łakocie. Pomysłem, który na pewno spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym jest przepis na ciasto toffi. Już w trakcie jego przyrządzania trudno jest oprzeć się, by nie spróbować choćby odrobiny pysznej masy. Jak przygotować tego typu ciasto? Nic prostszego! Możesz je zrobić, nawet nie używając piekarnika. Już teraz przeczytaj poniższy ...
czytaj więcej

Ryba w sosie śmietanowym

(...) bardzo wiemy, co można z niej przygotować. Część przepisów, jak ryba po grecku albo śledzie po żydowsku , to raczej dobry pomysł na przystawki albo zimne przekąski niż sycący obiad. Jeżeli chcesz zatem zaserwować swoim bliskim smaczne danie główne z ...
czytaj więcej

Jaka potrawa zniechęca Cię swoim wyglądem do spróbowania?

widzenia nie przypadło nam do gustu od „pierwszego wejrzenia”. A jak jest z Wami obecnie? Czy nadal istnieją potrawy, których nie ...
czytaj więcej

Domowe wędzenie

Gotowanie, smażenie, pieczenie, zamrażanie – to najczęściej wykonywane przez nas czynności związane z przetwarzaniem jedzenia. Poza takimi sposobami przyrządzania i utrwalania żywności trzeba jeszcze wskazać zapomnianą już dziś przez ... zależy od temperatury. Wyróżnia się jego trzy rodzaje – zimne, ciepłe i gorące. Poza tym, jeżeli produkty w wędzarni nie obracają ...
czytaj więcej

Hit dnia

Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
USB bekon
Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
Uciekający Pan Młody
  Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
FunkyLunch1
Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
  Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

Ostatnie komentarze