jak ugotować białą kiełbasę

Jak ugotować białą kiełbasę

Barszcz biały

pszennego zakwasu, a ponadto na pewno nie jest daniem bezmięsnym, bo zazwyczaj dodaje się do niego kiełbasę  i boczek. Żurek ... Zielona ogórkowa, czerwona pomidorowa , barszcz czerwony, pomarańczowa gulaszowa – każda z tych zup ma nie tylko wyjątkowy smak, ale i barwę. Do tego elitarnego grona bogatej gamy kolorów zaliczyć należy także często niedoceniany barszcz biały. ...
czytaj więcej

Przepis na żurek staropolski

(...) majeranek sól pieprz Krok 1 By ugotować żurek staropolski , musisz mieć odpowiednie warzywa. Obierz więc i pokrój seler i marchew. Następnie zalej warzywa litrem wody, dodaj białą kiełbasę, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotuj wszystko 30 minut. Krok 2 Jak widzisz to będzie żurek z białą kiełbasą . ...
czytaj więcej

Jak ugotować grochówkę?

Grochówka – pyszna i pożywna. Wystarczy, że zrobiło się trochę chłodniej i już masz ochotę na trochę cięższe potrawy? Doskonała będzie zatem zupa z mięsem. Jeśli lubisz boczek, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. A twój mężczyzna-mięsożerca? Będzie ... do zupy. Krok 4 Teraz pora na kiełbasę, którą musisz drobno pokroić i słoninę. Przysmaż je, odlej nadmiar tłuszczu ...
czytaj więcej

Jak zrobić risotto z ziemniakami?

Jeśli masz ochotę na szybkie danie z warzywami, to znalazłaś właśnie odpowiedni przepis. Risotto jest bardzo smaczne, a z tymi dodatkami także sycące i rozgrzewające, a zatem idealne na pogodę za oknem. Zielenina dodaje witamin, a kiełbaska pięknie ... trafiłem. Taki jestem głodny. Ooooooooo taaaaaaaaki. A teraz wiem, że można sobie ugotować coś pysznego. Pamiętam kiedy pojawił się ...
czytaj więcej

Naleśniki z parówkami

Podobnie jak znajomość sekretów rodzinnej kuchni, tak i znajomość przepisów na szybkie dania zawsze ma nieocenioną wartość. Często stanowią one ratunek, gdy znienacka pojawią się u nas goście albo też nie mamy czasu na przygotowywanie najbliższym wymagającego ... naszych ulubionych dań fast food. Wskazać obok tego można szereg innych potraw z parówkami , jak chociażby parówki zapiekane w ...
czytaj więcej

Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

(...) pokrój kiełbasę w kostkę. Krok 5 Kiedy kapusta świeża i kapusta kiszona będą miękkie, połącz je, dodaj mięso , powidła oraz piepz i duś do miękkości. Krok 6 Jak zrobić bigos ? To nie takie trudne, prawda? Pozostało ci tylko wlać wino i ...
czytaj więcej

Przepis na żurek domowy

(...) świątecznym stole, jak co roku, znajdzie się także żurek. Kochamy go za kwaskowaty smak i lekko wyrazisty zapach, który powoduje, że aż „ślinka cieknie”! Jak przyrządzić dobry żurek ?   Żurek-zakwas   Można go przygotować mieszając dokładnie wodę z mąką (masa musi być jednolita, bez żadnych grudek), a następnie dodając aromatyczne przyprawy takie ...
czytaj więcej

Karkówka z grilla

Lato to nie tylko sezon świeżych truskawek, soczystych czereśni czy też słodkiej młodej kapusty. W czasie ciepłych dni chętnie decydujemy się na przygotowanie czegoś do jedzenia na zewnątrz. Oczywiście możemy zdecydować się na zaplanowany piknik, który da nam ... umieć zrobić, by na naszych talerzach nie pojawiło się przesuszone i gumowate mięso. Nie trać okazji i zobacz, jak zrobić ...
czytaj więcej

Przepis na zupę fasolową

(...) . Wybierając zaś tą surową, należy zalać ją zimną wodą na kilka godzin, a następnie ugotować do miękkości. Z innych składników należy naszykować: seler, pietruszkę, 2 marchewki, 2 cebulki, 4 ziemniaki, 20 dag wędzonego boczku, 1 kiełbasę, a także 2 kostki rosołowe ...
czytaj więcej

Co wiesz o brukselce?

Są warzywa i owoce, które smakują najlepiej, gdy jest na nie sezon. Truskawki, melony, arbuzy, pomarańcze, fasolka, bób, pomidory, ogórki i tak dalej. I nie ma co ukrywać, letnie dodatki są przepyszne. Ale istnieją też takie warzywa, które można ... czosnkiem i bułką tartą, należy brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem ziarenek, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać ...
czytaj więcej

Wigilia na Ukrainie

  Ukraina jest jednym z niewielu państw na świecie, gdzie obchodzone są dwie Wigilie. Pierwsza, katolicka, obchodzona jest tradycyjnie 24 grudnia, a prawosławna 6 stycznia. Niezależnie od daty jednakże, ten szczególny dzień, u naszych sąsiadów, ... tarce, na dużych oczkach. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle przez 4– 6 minut. Następnie dodajemy pokrojoną ...
czytaj więcej

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

    Na pewno każdy z nas ma jakiś swój wypróbowany przepis na bigos. Tą tradycyjnę polską potrawę, kochamy za wyrazisty sak. W zależnosci od gustów dodajemy do niego składniki, które lubimy, aby dopasować go do kulinarnych potrzeb naszego podniebienia. Wśród ... odpowiedniego aromatu.   Podobny przepis znajdziecie na blogu My Cuisine .   Przepis jak przyrządzić bigos z cukiniami ...
czytaj więcej

Zupy na wiosenne przeziębienie

  Wiosenne przeziębienie dopada wielu z nas. Tak to już jest, kiedy maj nie chce współpracować i co chwila wylewa na nas hektolitry wody. O wiatrach, przy których strach chodzić po mostach już nie wspomnę... W takich chwilach wielu z nas staje się bardzo ... i kiełbasę. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Całość przekładamy do garnka z zupą i ...
czytaj więcej

Hit dnia

Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

  • (5)

    Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

  • (6)

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

  • (2)

    Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.