jak przyprawić królika

Jak przyprawić królika

Przepis na pasztet domowy

różnego rodzaju sosami, zarówno na słodko (syrop z malin, borówek, żurawina), jak i na ostro (musztarda, sosy na bazie chrzanu ... Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to głównie za sprawą naszej fascynacji kuchnią francuską . Receptury zapożyczone od francuskich pasztetników zostały nieco zmodyfikowane i przystosowane do polskich warunków. Podstawowym surowcem do ...
czytaj więcej

Kolacja walentynkowa

Wielkimi krokami zbliża się święto zakochanych. I chociaż walentynki niektórzy z nas uważają za kolejny amerykański twór, który bezmyślnie przejęliśmy z kultury amerykańskiej, to jednak trudno nie ulec wyjątkowej atmosferze, jaka towarzyszy temu czasowi. Tym ... możliwość usmażenia kiełbasek, szaszłyków albo ziemniaków w mundurkach . Zanim dowiemy się, jak przygotować kolację ...
czytaj więcej

Tapas – z czym to się je?

Tapas nie jest daniem, a raczej niewielką przekąską serwowaną do piwa czy wina. Takie przekąski podawane mogą być na ciepło lub zimno, są wytrawne albo słodkie. Tapas jest również określeniem wielkości porcji, bo jako tapas może być podawana mniejsza wersja ... składniki, jak pieczywo czy oliwki. W rezultacie w lokalach serwujących tapas zyski zaczęły znacznie wzrastać. Powodzenie ...
czytaj więcej

Sos do gołąbków

Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesłusznie zapominanych receptur. To właśnie przeglądając rodzinną książkę kucharską, możemy znaleźć ogromną ilość sprawdzonych przepisów, których zrealizowanie nie będzie wymagało od nas ... . Inny częstokroć jest także sos, z którym serwowane są zwykle gołąbki. Jak zrobić sos do gołąbków ? Jeżeli masz jakiekolwiek ...
czytaj więcej

Przepisy na spaghetti

Pyszne spaghetti, to ten rodzaj dania, które nie ma szansy się znudzić. Jeśli tylko ma się głowę pełną pomysłów, można podejmować kolejne wyzwania w kuchni dodając do niego coraz to nowsze składniki. Takie poszukiwanie najlepszego smaku tylko wzmaga apetyt na kolejne ... dodać koncentrat pomidorowy i całość przyprawić oregano. Kiedy sos do spaghetti będzie już gotowy, zdejmuje się go z ...
czytaj więcej

Kurczak faszerowany

Uwielbiasz łączyć smaki, jednak nie zawsze wiesz, co do siebie pasuje? Trudno zaprzeczyć, że to właśnie eksperymentowanie jest jedną z dróg, dzięki której sztuka gotowania ciągle się rozwija i ma największe osiągnięcia. Z drugiej strony nie zawsze potrafimy ... nic innego jak przygotowane na jego bazie roladki. Wystarczy połączyć któryś z farszów do kurczaka z mięsem, umiejętnie je ...
czytaj więcej

Surówka warzywna

By szybko nadrobić „witaminowe zaległości” dobrym pomysłem jest zaserwowanie sobie od czasu do czasu pożywnej sałatki z warzyw. Miska wartościowych i odżywczych składników pozwoli nie tylko oczyścić organizm z toksyn, ale również będzie sposobem na to, ... to ten rodzaj składnika, z którego powstają takie dania jak sałatka grecka, bigos czy nawet chińska zupa. Można ją także ...
czytaj więcej

Jak zrobić popcorn?

(...) zwiększa krążenie krwi. Jak przygotować popcorn w domu? Aby nieco ograniczyć kaloryczność popcornu , można przygotować jego dietetyczną wersję, eliminując z procesu jego przyrządzania takie składniki, jak masło czy cukier. Tym sposobem ...
czytaj więcej

Naleśniki wegetariańskie

Danie bezmięsne wcale nie musi być pozbawione witamin. Dowodem na to są naleśniki z warzywami, które idealnie nadają się jako posiłek obiadowy dla wegetarian. Jeśli chodzi o przygotowanie do nich farszu, to warto otworzyć się na kulinarne wyzwania i śmiało ... oregano, solą i pieprzem... i gotowe! Farsz do naleśników nakłada się na ciasto, składa je w trójkąty, jak tradycyjną ...
czytaj więcej

Sałatka z kalafiora

   To idealny przykład na to, jak z jedynie trzech składników przygotować pyszną i lekką sałatkę. Zasada im mniej tym lepiej idealnie się tu sprawdza, bo degustując to danie śmiało można stwierdzić, że..niczego jej nie brakuje! Niemożliwe? A jednak! Chrupiąca sałatka z kalafiora to ... majonezem Jeśli uważasz, że smak jest zbyt delikatny możesz lekko przyprawić sałatkę solą ...
czytaj więcej

Przepisy na lasagne

To makaronowe danie jest jedną ze sztandarowych potraw kuchni włoskiej. Duże, prostokątne płaty przekładane farszem warzywnym lub mięsnym i zalewane pysznym sosem sprawiają, że nie sposób się im oprzeć. Przygotowywana w piekarniku lasagne stwarza duże pole ... czy fasolkę szparagową. Warzywa najlepiej jest dość drobno poszatkować, aby jak najlepiej dopasowały się do makaronowych płatów ...
czytaj więcej

Co wiesz o brukselce?

Są warzywa i owoce, które smakują najlepiej, gdy jest na nie sezon. Truskawki, melony, arbuzy, pomarańcze, fasolka, bób, pomidory, ogórki i tak dalej. I nie ma co ukrywać, letnie dodatki są przepyszne. Ale istnieją też takie warzywa, które można jeść przez cały rok. ... brukselką przystawka z brukselką wygląda nietypowo - ciekawe, jak te dwa smaki by do siebie pasowały...?:) Pycha! Pycha! ...
czytaj więcej

Sekretna receptura kurczaków z KFC

(...) cisnieniowych, i ta skorka/ posypka jest miękka, a piers z kurczaka jak guma. A w Polsce krucha i chrupiąca. U nas lepiej wiedzą jak U nas lepiej wiedzą jak zakonserwować żarcie :D Ciagle jeszcze gdy mowa o Ciagle jeszcze gdy mowa o jedzeniu ...
czytaj więcej

Sałatka z kiełkami

Do jedzenia kiełków chyba nie trzeba nikogo namawiać. Tym, którzy dotychczas sceptycznie podchodzili do kwestii wkomponowywania ich do posiłków warto nadmienić, że ten rodzaj dodatku jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika, więc ... dnia będzie wkomponowanie kiełków do śniadaniowego twarożku. Aby go wykonać należy przygotować takie składniki jak: kostkę sera ...
czytaj więcej

Na dziś – kuchnia francuska

  Kuchnia francuska od lat jest wyznacznikiem doskonałego połączenia smaków i aromatów. Marzeniem każdego konsumenta jest obiad we francuskiej restauracji, a kucharza – praca w niej. I nie ma w tym nic dziwnego – trudno spotkać bowiem kulturę i ... na niezbyt grube plasterki i podsmażamy na maśle. Jak tylko woda z nich wyparuje oprószamy je solą, pieprzem, a następnie ...
czytaj więcej

Przepisy z kapusty pekińskiej

Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas letniego grillowania. Dziś kilka propozycji daniowych z ... całość przyprawić solą, pieprzem oraz wybranym rodzajem ziół. Do tego na sam koniec należy wierzch posypać startym serem żółtym i ...
czytaj więcej

Oznaczenia na opakowaniach

Bardzo często bywa tak, że czytając informacje na opakowaniu danego produktu spożywczego, nie potrafimy zrozumieć ich treści. Dziwne, często zakodowane oznaczenia składające się z szeregu cyferek czy pojęcia, których nie znamy, mogą przyprawić o prawdziwy ... dłużej zachowują swoją przydatność do spożycia, a także zyskują bardziej wyrazisty smak. Jak rozszyfrować ich znaczenie? Oto ...
czytaj więcej

Właściwości soli

Wiele mówi się o jej złym wpływie na nasz organizm. Czy warto zatem całkowicie ją wyeliminować z codziennej diety, by na dłużej cieszyć się zdrowiem? Czy sól spożywana w małych ilościach może jednak dobroczynnie wpływać na człowieka? Na te pytania nie ma ... przyrządzanych potraw można więc użyć takie aromatyczne składniki jak: oregano, majeranek, kminek, koperek, bazylię, szczypior czy ...
czytaj więcej

Naleśniki z twarożkiem

(...) twarożkiem - jak je zrobić? Przepis na przyrządzenie masy będzie taki sam jak poprzednio. W przypadku warzywnych naleśników, w czasie wyrabiania ciasta, warto ograniczyć dodawanie cukru, a zamiast tego przyprawić je łyżką soli. Placki nie mogą być zbyt słodkie. Po ich przygotowaniu drugim etapem będzie wykonanie nadzienia. Tutaj można ...
czytaj więcej

Zupa pomidorowa z koncentratu

Tradycyjna zupa pomidorowa z ryżem zapewne gości na wielu polskich stołach dość często. Zazwyczaj przygotowujemy ją na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. A jakie składniki możemy w nią wkomponować, aby zachwycała smakiem? Oto kilka praktycznych pomysłów na ... . Pod koniec gotowania wsypać tymianek. Zupę schłodzić, zmiksować, dodać jogut, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Zupę ...
czytaj więcej

Ser biały - wartości odżywcze

Twarożek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem to rarytas, którego nie sposób sobie odmówić. Taki dodatek do kanapek nie tylko jest lekki i zdrowy, ale także nie wpływa destrukcyjnie na sylwetkę, bo ma niewiele kalorii. Na tym jednak nie koniec propozycji ... naleśników lub posypać nim makaron i przyprawić garścią aromatycznych ziół. Dobrym pomysłem będzie także przyrządzenie z jego ...
czytaj więcej

Zupa czosnkowa - przepis na zdrowie

Przyszła pora na tony leków, bo choroba przyplątuje się do każdego. Może z wyjątkiem tych z nas, które faszerują się naturalnym antybiotykiem. Czosnek na katar, czosnek na grypę - od wieków wiadomo, że sprawdza się w tych wszystkich sytuacjach i wzmacnia naszą ... . Wlej go do uduszonych składników i gotuj 5 minut. Krok 5 Nie pozostało ci nic innego, jak przyprawić zupę czosnkową ...
czytaj więcej

Jak wzbogacić smak kompotu z suszu?

Jak co roku i w tym roku wśród świątecznych specjałów będziemy zachwycać się niezwykle zdrowym i aromatycznym kompotem z suszu. Do jego przygotowania wykorzystamy ulubione owoce. Mogą to być same ś liwki, lub mieszanki z brzoskwiń, fig, moreli i jabłek, czy gruszek . Wszystko zależy od gustów naszego podniebienia. Pytanie jednak, jak je ...
czytaj więcej

Proste danie niesłychanie – 4 pomysły na potrawy z kurczaka

Nie masz pomysłu na danie, a masz ochotę przyrządzić coś, co dostarczy Tobie pożywnych węglowodanów w postaci mięsa i odżywczych witamin w formie warzyw? Mam zatem dla Ciebie cztery pomysły jak połączyć te dwa pomysły w ramach jednego dania. Co więcej, do ... lodową siekamy, paprykę czerwoną kroimy w paseczki, a do tego dodajemy pyszny sos majonezowy i kiełki. Całość możemy przyprawić ...
czytaj więcej

Jak to robią górale- czyli potrawy z samiuśkich Tatr

Góralskie specjały sprawiają, że z naszej rodzimej kuchni możemy być dumni. Przysmaki z południowych regionów Polski cieszą się sławą nawet poza granicami naszego kraju. Nie dziwi więc, że by skosztować regionalych specjałów, corocznie zjeżdżają w ... należy bryndzę połączyć z jajkiem i mlekiem, a następnie dodać mąkę, przyprawić solą i ugniatać, do momentu uzyskania jednolitej ...
czytaj więcej

ChefStack wyręczy cię w robieniu naleśników

Jeśli kiedykolwiek przygotowywaliście naleśniki dla kilku lub kilkunastu osób, wiecie jak uciążliwe jest ich smażenie. Trzeba uważać, żeby wlać na patelnię odpowiednią ilość oleju oraz ciasta, a potem pilnować, aby się przypadkiem nie przypaliły. W tym ... . Tu jesteśmy skazani na ciągle ten sam smak naleśników, a robiąc je sami możemy ciasto na różne sposoby przyprawić. Także też ...
czytaj więcej

Do grzybobrania marsz!

(...) !   Zapiekanka z pieczarkami – podobnie jak w przyrządzaniu pizzy, możemy puścić wodze fantazji. Grzyby najlepiej smakują w połączeniu z warzywami i mięsem. Można też dodać ziemniaki, ser żółty i cebulkę. Całość przed wstawieniem do piekarnika, warto przyprawić śmietaną ...
czytaj więcej

Hit dnia

Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

  • (5)

    Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

  • (6)

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

  • (2)

    Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.