GORGONZOLA

GORGONZOLA

Zwykły kurczak z niezwykłym serem

goccia", czyli "z łezką", by podkreślić jego wyjątkową konsystencję – bardzo kremową i rozpływającą się w ustach. Gorgonzola, ze ... Kurczak rzeczywiście jest chyba zupełnie zwykłym mięsem – potrawy z kurczaka jemy najczęściej. Różne są tego powody, lecz głównie dlatego, że najszybciej się go przyrządza i pasuje niemal do wszystkiego. Sałata czy pomidor, ostry sos ...
czytaj więcej

Twój ulubiony ser pleśniowy

(...) Można je kochać albo nienawidzić. Świetnie komponują się z winem, melonami, winogronami. Pasują do makaronów, zup i sosów. Sonda Twój ulubiony ser pleśniowy Brie Roquefort Camembert Ser limburski Gorgonzola Dorblu Nie znoszę serów pleśniowych! ...
czytaj więcej

3 wiosenne przepisy z rzodkiewką w roli głównej

Rzodkiewka jest jednym z najbardziej charakterystycznych, kulinarnych symboli wiosny. Chociaż warzywo to najczęściej pojawia się na naszych kanapkach, znaleźć może wiele innych, pysznych zastosowań. Sprawdź, jakie dania przygotujesz z wykorzystaniem zdrowej rzodkiewki. Sałatka z ... części cienko pokrojone), 1/2 filiżanki (120 ml) posiekanej natki pietruszki , 3 łyżki sera gorgonzola dolce ...
czytaj więcej

Przepis na zupę wprost ze słonecznej Italii!

Chyba nie ma takiej osoby, która nie próbowałaby kuchni włoskiej. Pizza, lazania, spaghetti, risotto – te najbardziej charakterystyczne włoskie potrawy przyjęły się w Polsce bez szemrania. Co więcej, uważamy je niemal za swoje! Nie da się ukryć, że kuchnia ... to parmezan, mozarella , gorgonzola czy mascarpone. Kuchnia włoska niejedno ma imię. W północnej części kraju spożywa się ...
czytaj więcej

Dania z serem

Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są przecież ... powierzchni. Popularne gatunki to: brie, munster, camembert czy gorgonzola. Ten rodzaj sera będzie świetnie smakować z sałatkami. Można ...
czytaj więcej

Pomysły na farsze

  Któż z nas nie lubi faszerowanych warzyw? Albo naleśników z ciekawym nadzieniem? Czy też może zapiekanek ziemniaczanych z interesującym wnętrzem? Nie zapominajmy również o canelloni... Tylko, że o ile zrobienie naleśników, czy wydrążenie warzyw to pestka, to z farszami nie jest już ... , 30g sera typu gorgonzola (można zastąpić lazurem), 50ml śmietany 18%, 25g masła, sól, pieprz ...
czytaj więcej

Co włożyć w pieroga?

Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani podczas przygotowywania posiłku, ani podczas konsumpcji. Melon, łosoś, ogórek, ... – imbirowy: 4 pęczki świeżego szczawiu, 2 cm kawałek korzenia imbiru, 100 g sera typu gorgonzola ...
czytaj więcej

Hit dnia

Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    Jakich ziół można dodać?

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

  • (5)

    Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

  • (6)

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...