góralskie potrawy

Góralskie potrawy

Jak to robią górale- czyli potrawy z samiuśkich Tatr

Góralskie specjały sprawiają, że z naszej rodzimej kuchni możemy być dumni . Przysmaki z południowych regionów Polski cieszą się sławą nawet poza granicami naszego kraju. Nie dziwi więc, że by skosztować regionalych specjałów, corocznie zjeżdżają w nasze góry turyści z różnych stron świata. Co poleciłabym przyjezdnym?   Kapusta z grzybami – przygotowanie tej potrawy nie zajmuje zbyt wiele czasu, a smakuje wyśmienicie. Intensywnego aromatu nabiera, kiedy poddusimy ją dodatkowo z jabłkami ... Góralskie specjały sprawiają, że z naszej rodzimej kuchni możemy być dumni . Przysmaki z południowych regionów Polski cieszą się sławą nawet poza granicami naszego kraju. Nie dziwi więc, że by skosztować regionalych specjałów, corocznie zjeżdżają ...
czytaj więcej

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

W polskiej kuchni warzywa to najczęściej obiadowy dodatek do bardziej lub mniej mięsnego dania. Są nierzadko także składnikiem zupy. Nie ma co ukrywać, że naszą specjalnością są wszelkiego rodzaju mięsa, a zwłaszcza wołowina i wieprzowina. Gdyby tak zamiast flagi pokazać ... potrawy. Chodzi o gulasz warzywny Ratatouille . Skąd się wziął i co zawiera Ratatouille? Jest to typowy francuski ...
czytaj więcej

Hit dnia

Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    Jakich ziół można dodać?

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

  • (5)

    Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

  • (6)

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...