flaki

Flaki

Jak ugotować flaki?

słodką mieloną, majeranek, sól, pieprz. Flaki powinny zostać oczyszczone i pokrojone w paski. W ... Flaki to potrawa, obok której trudno przejść obojętnie. Jedni zachwycają się ich smakiem i aromatem, podczas gdy inni traktują je jako zło konieczne i nie wyobrażają sobie, że mogliby ich chociażby skosztować (kontrowersje wywołuje fakt podrobów, na ...
czytaj więcej

Popularność dań w WARSie

Co jadasz w WARSie? Tradycyjnie – kotlet schabowy, flaki lub pierogi ...
czytaj więcej

Jedzenie, do którego dorastamy

(...) niedawno dojrzałem do oliwek. Mam 24 lata i jeszcze ze dwa lata temu bym tego do ust nie wziął :) Flaki wcześniej patrzyłam na Flaki wcześniej patrzyłam na nie z obrzydzeniem. a teraz bardzo je lubię. a ja nigdy flakow do ust nie a ja nigdy flakow ...
czytaj więcej

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

Jest wymagająca i kapryśna, ale dobrze przyrządzona – bardzo smaczna. Aby nie wyszła twarda, trzeba o nią zadbać, zanim trafi do garnka, piekarnika czy na ruszt. Lubi marynowanie, obsmażanie, a nawet parzenie, dzięki czemu staje się krucha i soczysta. Wiesz ... , flaki, serca, ozorki czy nerki (chociaż niektóre z nich są dla typowych smakoszy mięsa). Najczęściej podaje się wołowinę na ...
czytaj więcej

Ozorki wieprzowe

Nieraz słyszałaś rozmowę na temat jedzenia ozorków. Rozmowę, która przyprawiała cię o mdłości, choć nie miałaś okazji ich spróbować? Ta tradycyjna potrawa kuchni polskiej, jedzona jest także w innych krajach i posiada zarazem grono zagorzałych zwolenników ... należy:  serca, płuca, wątróbki, ogony, mózg, flaki, śledziony, wymiona, dolne części nóg oraz nerki określane także mianem ...
czytaj więcej

Przepis na żołądki drobiowe

Jedzenie żołądków, podobnie jak i innych rodzajów podrobów, spotyka się ze skrajnymi emocjami. Przeciwnicy ich jedzenia stawiają nieraz wiele argumentów przemawiających za rezygnacją ze spożywania tej tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Z jednej ... właściwości smakowe, a także sposób przygotowania. Podobne do żołądków drobiowych wartości smakowe mają przedżołądki, flaki oraz ...
czytaj więcej

Sylwestrowe przystawki

Święta minęły zaledwie kilka dni temu, a już mało kto z nas pamięta wyśmienitego karpia w sosie śmietanowym albo wspaniale pachnące pierniki. Nasze głowy bowiem zaprzątają przygotowania do innej ważnej uroczystości, jaką jest pożegnanie starego i przywitanie nowego ... sytuacjach sprawdza się rosół z kury albo zupa flaki . Obok ciepłych sylwestrowych potraw na stole przez cały czas trwania ...
czytaj więcej

Jaka potrawa zniechęca Cię swoim wyglądem do spróbowania?

? Bigos Flaki Małże Krewetki Kisiel/Budyń Szpinak ...
czytaj więcej

Z naszej kuchni możemy być dumni

Kluski ziemniaczane Kapuśniak Flaki Polską kiełbasę Oscypki ...
czytaj więcej

Pora na rozgrzewkę - zupy idealne na jesień i zimę

  Ciepłe, pożywne zupy są zbawienne w nadchodzącym okresie jesienno-zimowym, kiedy zwykle do domu wracamy zmarznięci i przemęczeni. Pozwalają szybko się rozgrzać, a do tego dzięki swojej gęstej konsystencji, zaopatrują nasz organizm w pokłady energii. Zupa ... na bardzo długo.   Flaki – tradycyjna mięsna potrawa, przyrządzona z flaków wołowych. Jest bardzo gęsta i dość tłusta ...
czytaj więcej

Hit dnia

Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

  • (5)

    a jakiej maki dodac?

  • (3)

    Jakich ziół można dodać?

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...