farsze do mięs

Farsze do mięs

Farsz do kurczaka

przyrządzić samodzielnie w domu. Zwykle jednak okazuje się, że nie do końca wiemy, co zrobić, by był on naprawdę smaczny. Oczywiście ... Na pewno nie raz zachwycałaś się zapachem pieczonego kurczaka roznoszącym się po okolicy, gdy głodna wracałaś z pracy i przysięgałaś sobie, że w następny weekend spróbujesz go przyrządzić samodzielnie w domu. Zwykle jednak okazuje się, że nie do końca ...
czytaj więcej

Sosy do mięs

(...) pietruszki. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając i zdrapując to, co przywarło do dna patelni, aż objętość płynu zmniejszy się mniej więcej o 2/3. Doprawiamy sos do smaku, a następnie polewamy nim steki i posypujemy świeżą pietruszką ...
czytaj więcej

Krokiety z pieczarkami

Część z nas do grona świątecznych potraw coraz częściej zalicza krokiety z pieczarkami albo krokiety z kapustą i grzybami. To proste w przyrządzeniu danie świetnie sprawdza się także nie tylko od święta, lecz także na co dzień. Co więcej, jego przyrządzenie nie zajmie ci wiele czasu, a już na pewno nie nadszarpnie domowego budżetu. ... Część z nas do grona świątecznych potraw coraz ...
czytaj więcej

Farsz do tortilli

Sztuka kulinarna Hiszpanii cechuje się produktami charakterystycznymi dla dań kuchni śródziemnomorskich. Można w niej zatem znaleźć owoce morza, ale także warzywa oraz pikantne wędliny. Specjałem, który coraz częściej pojawia się w naszych rodzimych punktach ... działają jak afrodyzjak! Przygotowując farsz do placków pszennych można wykorzystać następujące składniki: kilka krewetek ...
czytaj więcej

Jak zrobić sos do mięs i wędlin?

(...) , soku z 1 cytryny i skórki startej z jednej cytryny. Zeszklij cebulę na oleju, dodaj do niej kostkę rosołową i trochę wody, sok z cytryny, świeżo zmielony pieprz oraz jogurt. W drugim rondlu stwórz zasmażkę z masła oraz mąki i dodaj do pysznego sosu . Dopraw ...
czytaj więcej

Sosy owocowe do mięs

  Moda na sosy owocowe powróciła do łask dobrych kilka lat temu. I choć przygotowanie takiego sosu, przynajmniej w teorii, nie powinno stanowić większego problemu, to jakoś od paru ładnych miesięcy nie zdarzyło mi się jeść żadnego dobrego. ... (dokładnie odcinamy pomarańczową skórkę od białej części – ta druga jest gorzka i nie przyda się nam do niczego). Imbir obieramy ze ...
czytaj więcej

Trzy pomysły na farsz do cannelloni (i nie tylko)

  Pierwotnie ten tekst miał być o czymś zupełnie innym, ale piszę go „na głodnego”, a przez tekst Damiesy mam straszną ochotę na cannelloni. Tyle moich osobistych wynurzeń. A co do cannelloni – któż za nimi nie przepada? Wspaniałe ... patelnię bardzo drobno posiekane cebulę i imbir. Podsmażamy całość jeszcze 2 minuty, po czym zdejmujemy z ognia. Farsz dokładnie ...
czytaj więcej

Naleśniki bez jajek

Zdarzają się potrawy, które wydawać by się mogło, że są dla nas idealne, jednak występuje w nich produkt, którego nie lubimy, nie chcemy albo po prostu ze względów zdrowotnych nie możemy jeść. Przykładem może być chociażby mleko występujące w ... stanowiły pierwowzór dobrze nam dziś znanego pieczywa. Mimo tego, że dostęp do różnych gatunków chleba, bułek albo rogali jest dziś ...
czytaj więcej

Kurczak faszerowany

Uwielbiasz łączyć smaki, jednak nie zawsze wiesz, co do siebie pasuje? Trudno zaprzeczyć, że to właśnie eksperymentowanie jest jedną z dróg, dzięki której sztuka gotowania ciągle się rozwija i ma największe osiągnięcia. Z drugiej strony nie zawsze potrafimy ... , co do siebie pasuje? Trudno zaprzeczyć, że to właśnie eksperymentowanie jest jedną z dróg, dzięki której sztuka gotowania ...
czytaj więcej

Pomysły na farsze

  Któż z nas nie lubi faszerowanych warzyw? Albo naleśników z ciekawym nadzieniem? Czy też może zapiekanek ziemniaczanych z interesującym wnętrzem? Nie zapominajmy również o canelloni... Tylko, że o ile zrobienie naleśników, czy wydrążenie warzyw to pestka, to z ... , mieszając od czasu do czasu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne ...
czytaj więcej

Naleśniki ze szpinakiem i fetą - przepis doskonały

Naleśniki ze szpinakiem i fetą to danie dla energicznych kobiet, którym zależy, by jeść smacznie, ale także zdrowo. To nie jest przepis na naleśniki. Zakładam, że z nimi każda z nas sobie poradzi. Chodzi tu raczej o pyszny farsz, który wprost rozpływa się w ustach. ... nas sobie poradzi. Chodzi tu raczej o pyszny farsz, który wprost rozpływa się w ustach. Potrawa świetnie sprawdza się na ...
czytaj więcej

Naleśniki wegetariańskie

Danie bezmięsne wcale nie musi być pozbawione witamin. Dowodem na to są naleśniki z warzywami, które idealnie nadają się jako posiłek obiadowy dla wegetarian. Jeśli chodzi o przygotowanie do nich farszu, to warto otworzyć się na kulinarne wyzwania ... przygotowanie do nich farszu, to warto otworzyć się na kulinarne wyzwania i śmiało poeksperymentować. Ryzyko, że coś pójdzie nie tak jest ...
czytaj więcej

Ziemniaki pieczone w folii

Jakie cechy powinno posiadać twoje ulubione danie? Po pierwsze liczy się smak, który sprawi, że jedzenie będzie dla nas prawdziwą przyjemnością dla zmysłów. Oprócz tego każda praktyczna kobieta wskaże na łatwość przygotowania. Zwykle nie przepadamy za daniami, które w każdej chwili ... folii . Przepis na pieczone ziemniaki Do przygotowania ziemniaków zapiekanych w folii będziesz potrzebowała ...
czytaj więcej

Kasztany jadalne

Kasztany to źródło wielu przyjemności. Chyba każdy z nas w dzieciństwie organizował wyprawy do pobliskiego parku, by nie tylko kasztany zbierać, ale by kolejne godziny spędzić potem na tworzeniu z nich fantazyjnych figur i ludzików. Te dary jesieni dają także ... zyskały spore uznanie i do dziś są przyrządzane w rozmaitych formach. Kasztany jadalne występowały początkowo wyłącznie na ...
czytaj więcej

Nadzienie do pączków

Dziś Tłusty Czwartek , więc nawet ci dbający o sylwetkę mogą popełnić mały dietetyczny grzeszek i pofolgować sobie ze słodkościami. Drożdżówki, bezy, ciasta, pierniki... w tym dniu pałaszowanie łakoci nie zna granic, na naszych stołach królować będą jednak zapewne przede wszystkim mięciutkie pączki. Tylko z jakim nadzieniem? Bogactwo propozycji nie zna granic! Jaki farsz ...
czytaj więcej

Pierogi z soczewicą

Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni polskiej są wyśmienite pierogi. I chociaż czasami przez długi czas zastanawiamy się, czy naprawdę jest sens spędzać kilkadziesiąt minut na nadawaniu im odpowiedniego kształtu, podczas gdy cały kilogram gotowych pierogów w ... , pieprzu. Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, a następnie, dodając do niej sól, miękkie masło i żółtko, mieszamy ...
czytaj więcej

Naleśniki z truskawkami

Łatwych i szybkich przepisów nigdy dość, jednak to co jest proste, dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni stanowi prawdziwe wyzwanie. Ponoszone raz po raz porażki zniechęcają nas do działania, a przecież miłośnicy jedzenia doskonale wiedzą, że kuchnia ... dwie kwestie. Pierwszą z nich są różnego rodzaju dodatki. Chodzi tu przede wszystkim o farsze i sosy. Z jednej strony pojawiają ...
czytaj więcej

Sos do gołąbków

Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesłusznie zapominanych receptur. To właśnie przeglądając rodzinną książkę kucharską, możemy znaleźć ogromną ilość sprawdzonych przepisów, których zrealizowanie nie będzie wymagało od nas ... , techniki wykonania najlepszych gołąbków mogą być odmienne. W tradycyjnej wersji farsz zawija się w liście wcześniej obgotowanej ...
czytaj więcej

Warzywa z grilla

Chyba nic nie smakuje lepiej jak pierwsza kiełbaska z grilla, którą mamy okazję zjeść, rozpoczynając sezon letni. Wyśmienity smak, chrupiąca skórka i niesamowity zapach – to cechy, za które cenimy ją najbardziej. Jednak wraz z upływem czasu mamy ochotę na coś zupełnie ... , ziemniaki , pomidory , szparagi czy też cukinia . Następnym etapem jest przygotowanie warzyw do pieczenia. W ...
czytaj więcej

Uszka do barszczu

Już za kilka dni przestaniemy nerwowo szukać prezentów dla najbliższych i zasiądziemy przy wigilijnym stole, na którym zgodnie z tradycją nie powinno zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami. Niestety, podobnie jak część wigilijnych potraw, tak samo ... . Następnie należy gotować je przez chwilę w garnku. Po tym powinny one zostać zmielone w maszynce do mięsa. Cebulę należy obrać i ...
czytaj więcej

Sos do łososia

Sałatka z łososiem, płaty łososia na kanapkach, łosoś gotowany na parze, w końcu zupa rybna z łososiem – to tylko niektóre z najczęściej jadanych propozycji, w których główną rolę odgrywa ta wyśmienita ryba. W ostatnim czasie na pewno zauważyłaś, ... , w jaki sposób najlepiej jest tę rybę przyrządzić, a także, jaki sos do łososia będzie najlepiej pasował. I tak zależy ...
czytaj więcej

Sos tatarski

Zastanawiałaś się, dlaczego przygotowana przez ciebie sałatka na wzór tej jedzonej w restauracji nie smakuje najlepiej? Otóż częstokroć w kuchni diabeł tkwi w szczegółach, o czym możemy się przekonać, piekąc ciasto drożdżowe albo przyrządzając zrazy wieprzowe. Nawet robiąc ... . Jeżeli nie wiesz, jak zrobić sos tatarski , podążaj za krokami poniższej receptury. Przepis na sos tatarski Do ...
czytaj więcej

Poznaj smaki południowego Tyrolu

Roter Hahn to związek ponad 1700 farm agroturystycznych w południowym Tyrolu, które zwiedzającym oprócz niezwykle malowniczych krajobrazów oferują także ogromną różnorodność produktów regionalnych. W tym obszarze Włoch szczególnie wyraźne jest ... przygotowywane są one w niemalże każdym gospodarstwie alpejskim, jedynie wybrane z nich zostały członkami Roter Hahn. Aby się do niego ...
czytaj więcej

Panierka do kurczaka

Zapomnijcie o standardowej panierce do mięs w postaci tartej bułki. Takie danie wieje nudą i z czasem może się przejeść, a do tego nie dostarcza naszemu organizmowi wielu korzyści. Jakie inne zdrowe i pełne wytwornego smaku panierki do mięs można zastosować? Przedstawiam Wam kilka ciekawych propozycji. ...
czytaj więcej

Różowy sos do jajek

(...) papryki Krok 1 Ostry sos do jajek (i nie tylko) powstanie jeśli dokładnie wymieszasz majonez i musztardę, a następnie dodasz pozostałe składniki. Krok 2 Aby pikantny sos do wędlin i mięs uzyskał odpowiedni smak, musisz wstawić go ...
czytaj więcej

Pyszne święta z grzybowymi sakiewkami!

Nawał obowiązków zawodowych i domowych sprawia, że coraz rzadziej samodzielnie przyrządzamy świąteczne przysmaki. Zamiast wspólnie lepić pierogi i uszka, decydujemy się na zakup produktów gotowych – podaje Foodpanda.pl, portal pozwalający na zamawianie jedzenia online. ... i pieprzu do smaku. Zacznij od przygotowania ciasta filo (lub kup gotowe). Połącz mąkę, wodę i szczyptę soli ...
czytaj więcej

2 aromatyczne dania z tymiankiem

Tymianek nie tylko wspaniale wzbogaca smak naszej kuchni, ale także korzystnie wpływa na zdrowie. Niegdyś stosowany był w terapii szerokiego zakresu problemów – od bólu zębów, poprzez wszy i trąd, aż po koszmary nocne. Olejek tymiankowy zawiera tymol, związek o silnym działaniu ... mąki uniwersalnej, 1 i 1/4 filiżanki startego parmezanu, 1 łyżki posiekanych liści tymianku + odrobiny do ...
czytaj więcej

Naleśniki bez mleka

(...) . Wystarczy tylko połączyć mąkę, mleko, jajka, wodę i proszek do pieczenia. Jednakże wbrew pozorom nie jest to jedyny sposób, by zrobić pyszne placki . Przepisów na naleśniki jest nieskończenie wiele, zwłaszcza że za każdym razem, gdy zmienimy dodawany do nich farsz, smakują one zupełnie inaczej. Dzieci zazwyczaj wprost przepadają za ...
czytaj więcej

Sos do pizzy

(...) ciasto i skomponować najsmaczniejszy farsz , to jednak pozostają dla nas tajemnice dotychczas nieodkryte. Jedną z nich są przepisy na sosy do pizzy, które odgrywają w jej smaku niemałą rolę. Jeżeli zamierzasz samodzielnie zrobić pizzę bądź też nie ...
czytaj więcej

Sos sezamowy

Powiedzenie „sezamie otwórz się” każdy dobrze zna, a czy my jesteśmy otwarci na sezam... w kuchni? Niekoniecznie. Ten rodzaj rośliny, z której produkuje się olej nie jest zbyt często wykorzystywany w kuchni, a to wielka szkoda. Sos przyrządzony na bazie ziaren sezamu ... jako dip do paluchów serowych i makaronowych sałatek. Smacznego! A co z tym czosnkiem A co z tym czosnkiem ...
czytaj więcej

Kluski śląskie

(...) do naszego organizmu około 155 kcal, podczas gdy taka sama ilość spożytego makaronu albo ryżu to ponad 350 kcal. W odniesieniu do powyższych informacji trudno zatem określać kuchnię śląską mianem tuczącej. Nie pozostaje nam nic innego, jak dowiedzieć ...
czytaj więcej

Indyk z pieczarkami

Pierwszym skojarzeniem, które przychodzi nam do głowy, kiedy myślimy o indyku jest amerykańskie Święto Dziękczynienia. Wówczas to stanowi on nieodzowny element świątecznego stołu, podobnie jak u nas wigilijny karp albo kompot z suszu. Jednak często zapominamy, że mięso indyka można również wykorzystać na wiele innych sposobów. Jednym z nich ... Pierwszym skojarzeniem, które przychodzi nam do ...
czytaj więcej

Ciasto na pierogi

(...) także od święta. Ich zrobienie dla amatora może wydawać się czymś wyjątkowo trudnym. Kluczowym elementem zbliżającym nas do sukcesu jest poznanie sprawdzonego przepisu na ciasto do pierogów. Smaczne pierogi Pierogi to jedna z najbardziej ...
czytaj więcej

Kurczak w śmietanie

(...) elementem w omawianym przepisie jest śmietana. Zobacz, do czego jest nam ona w kuchni potrzebna, a także naucz się robić kurczaka w sosie śmietanowym. Dania ze śmietaną W ostatnim czasie pojawiła się tendencja do tego, aby dość kaloryczną i ...
czytaj więcej

Sałatka z brokułami

I chociaż zima trwa już od jakiegoś czasu, to trudno powiedzieć, żeby w jakiś dotkliwy sposób nam doskwierała. Mimo tego, że w bieżącym roku nie mamy do czynienia z rekordowymi opadami śniegu ani najniższą zanotowaną temperaturą, to jednak wiele w naszej ... wybierać takie gatunki, które z łatwością można dodawać do wielu potraw. Jednym z nich są brokuły. Istnieje wiele ciekawych ...
czytaj więcej

Gołąbki z kaszą

(...) do tego przyzwyczajony, możemy oczekiwać, że nie będzie mu ona smakowała. Najlepiej jest zatem przygotować kilka wariacji na ten sam temat, o czym doskonale wiedzą doświadczone panie domu, które nieraz miały do czynienia z wymagającymi gośćmi ...
czytaj więcej

Tarta grzechu warta

Obiady w paryskim stylu na dobre zadomowiły się nad Wisłą. Jak wskazuje jeden z portali, pozwalających na zamawianie posiłków przez Internet, Foodpanda.pl, w ostatnim miesiącu co 5 klient wybierał danie kuchni francuskiej. Jeżeli i ty pragniesz spróbować paryskich specjałów, przygotuj pyszną ... Do przygotowania sycącej tarty potrzebujesz: 125 g mąki żytniej, 125 g mąki pszennej, 125 g ...
czytaj więcej

Sos śliwkowy

Chociaż na przyjście kalendarzowej jesieni jeszcze będziemy musieli poczekać kilka dni to już od jakiegoś czasu pogoda dośc mocno sygnalizuje nam koniec lata. Co oznacza to dla naszej kuchni? Co prawda wraz z nadejściem jesieni kończy się sezon pełen ... : Śliwki należy namoczyć na noc w wodzie. Kolejnym etapem jest ich zagotowanie i duszenie do czasu, aż staną się bardzo miękkie ...
czytaj więcej

Naleśniki z parówkami

Podobnie jak znajomość sekretów rodzinnej kuchni, tak i znajomość przepisów na szybkie dania zawsze ma nieocenioną wartość. Często stanowią one ratunek, gdy znienacka pojawią się u nas goście albo też nie mamy czasu na przygotowywanie najbliższym wymagającego wiele ... poznaj przepis na naleśniki z parówkami . Przepis na naleśniki z parówkami Do przygotowania naleśników z parówkami i ...
czytaj więcej

Kapuśniaczki - doskonały dodatek do barszczu na sylwestra

Jeśli postanowiłaś ugotować na sylwestra czerwony barszcz, to powinnaś zadbać również o odpowiednie dodatki. Kapuśniaczki to doskonałe rozwiązanie. Goście będą mogli przegryzać bułeczki z kapustą „na sucho” lub popijać je czerwoną zupą. Sama spróbuj jakie to pyszne. Przygotuj: 25 dag mąki szklankę mleka 2 dag drożdży 1 dag cukru 3 ... je do piekarnika na 15-20 minut. Smacznego!   ...
czytaj więcej

Szybka i smaczna surówka z ogórka

Kto z nas nie lubi ogórka? Jest nie tylko bardzo smaczny, lecz także niskokaloryczny – w 96% składa się z wody. Warzywo to jest źródłem witaminy K oraz w mniejszym zakresie witamin A, C i B6. Dostarcza organizmowi minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor ... ogórki do durszlaka, posyp obficie solą i pozwól wodzie odsączać się przez co najmniej 10 minut. Jeżeli używasz startego ogórka ...
czytaj więcej

Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

Mięso z rosołu – tak często przyprawia nas o ból głowy. Jest bardzo smaczne, ale domownicy raczej nie mają ochoty jeść go bez żadnych dodatków. Koniec z tymi problemami. Co zrobić z kurczakiem z rosołu? Masz wiele możliwości. Możesz przygotować pyszną ... Możesz też przygotować smażonego kurczaka . Podziel mięso na kawałki, panieruj w przyprawie do drobiu lub czosnku granulowanym ...
czytaj więcej

Sałatka z ananasem i kurczakiem

(...) niektóre z owoców, jakie z powodzeniem możemy wykorzystać w trakcie przyrządzania mięs. Ciekawą odmianą naszego codziennego menu będzie jednak użycie do tego rodzaju potraw owoców egzotycznych. Nie czekaj i już teraz zobacz, co możesz wyczarować za pomocą ...
czytaj więcej

Potrawy z mięsa mielonego

Jego uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać do szeregu rozmaitych potraw, kreując tym samym bardzo ciekawe dania obiadowe. A bogactwo zastosowań jest naprawdę duże. Mięso mielone w kuchni nie ma szansy się zmarnować, bo z powodzeniem można je ... dodawać do szeregu rozmaitych potraw, kreując tym samym bardzo ciekawe dania obiadowe. A bogactwo zastosowań jest naprawdę duże ...
czytaj więcej

Przepis na sos grzybowy

(...) masła i kilkoma kroplami cytryny, a gdy masa zacznie wrzeć, wrzuć do naczynia grzyby i duś kilka minut, by mieszanka nabrała odpowiedniego smaku. Dodaj do całości kilka ząbków czosnku. Na patelni podsmaż lekko cebulkę i dodaj do garnka z grzybami. Na koniec dodaj śmietankę (zmieszaną wcześniej z odrobiną sosu, by zbyt ...
czytaj więcej

Przepis na sos czosnkowy do pizzy

(...) , - koperek lub oregano, - listki bazylii. Świeżo wyciśnięty czosnek dodajemy do śmietany lub jogurtu naturalnego (wersja mniej kaloryczna), a następnie mieszamy z majonezem, cukrem i doprawiamy solą i pieprzem. Do całości ...
czytaj więcej

Sos musztardowy - do ryb i nie tylko

Sos musztardowy doskonale smakuje na zimno. Jest świetnym dodatkiem do ryb, ale możesz śmiało podawać go także do innych mięs. Pamiętaj, że sosów nigdy za dużo. Dzięki nim potrawy stają się oryginalne i pozostawiają niezapomniane wrażenia. No może trochę przesadzam, ale sama ... . 5. Ostatnim elementem wzbogacającym smak sosu do ryb jest szalotka. Drobniutko ją posiekaj i dodaj do masy. 6 ...
czytaj więcej

Naleśniki z warzywami

(...) cebulką, pomidorem oraz serem żółtym. Do takiej mieszanki świetnie sprawdzi się sos czosnkowy.   Naleśniki ze szpinakiem   Aby je przygotować wystarczy podsmażyć szpinak na patelni, a następnie dodać do niego ser feta lub twarożek i ...
czytaj więcej

Naleśniki meksykańskie

Co najbardziej lubisz w letnim wypoczynku? Prawdziwi pasjonaci kuchni starają się spędzić każdą chwilę na poznawaniu nowych smaków, dlatego też, bardzo często podróżując, starają się zdobyć jak najwięcej inspiracji. Niestety, zwykle kiedy wrócimy już do ... farsz z czerwonej fasoli, śmietany, sera, mięsa, sałaty czy ryżu. Inspirując się tą potrawą, w prosty sposób przygotujemy ...
czytaj więcej

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

(...) zmięknie. Krok 3 Farsz na pierogi potrzebuje jeszcze cebuli. Pokrój ją w kostkę, podsmaż na pozostałej oliwie i dodaj do kapusty i grzybów. Krok 4 Farsz przełóż na patelnię, wbij do niego jajko, dopraw do smaku. Krok 5 A teraz ciasto na ...
czytaj więcej

Hit dnia

Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

Ostatnie komentarze