dania z kaszą jęczmienną

Dania z kaszą jęczmienną

Dania z soją

je smażyć z obu stron aż staną się złociste. Takie danie lekkostrwane można podawać, np. z zsiadłym mlekiem czy jogurtem ... Dieta wegetariańska korzysta z dobrodziejstw soi bardzo często. Typowi zjadacze mięsa jednak też powinni starać się wkomponowywać ją do przyrządzanych posiłków jak najczęściej. Zaletą soi jest to, że jest ona źródłem wysokowartościowego białka i ...
czytaj więcej

Kasza manna

(...) spotkać się można na przykład z rosołem z kaszą manną. To właśnie ona wykorzystywana jest także jako składnik zagęszczający ciasta. Zaliczyć tu można sernik z kaszą manną, miodownik z kaszą manną albo krem z kaszą manną. Nierzadko stosuje się ...
czytaj więcej

Sałatka z kuskusem

(...) grecka , tak jakiś czas temu mieliśmy do czynienia z eksploatowaniem wiedzy pochodzącej z tradycyjnej kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Czy takie nagłe zmienianie nawyków żywieniowych pod dyktando panujących trendów jest właściwe? Wydaje się, że czerpanie z tradycji kulinarnych pochodzących z różnych krajów jest właściwe ...
czytaj więcej

Kasza z warzywami

Dania jednogarnkowe posiadają niezliczoną ilość zalet i czasami potrafią nam przynieść niezastąpione wybawienie z wielu kryzysowych sytuacji. Ich przygotowanie wcale nie wiąże się z koniecznością posiadania licznych akcesoriów kuchennych, dlatego też idealnie nadają się dla osób dopiero co stawiających pierwsze kroki w nowym mieszkaniu albo też ... Dania jednogarnkowe posiadają niezliczoną ...
czytaj więcej

Pomysł na czosnkowy obiad

(...) mleku zamocz pokrojony chleb i odstaw na 10 minut. Wyciągnij z miski chleb, jednak nie próbuj odsączać z niego mleka. Umieść w blenderze migdały, czosnek i chleb, a następnie połącz w gładką masę. W międzyczasie dodaj wodę, oliwę z oliwek i ocet sherry ...
czytaj więcej

Sałatka szwedzka

Dobry kucharz to nie tylko taki, który potrafi przygotować pyszne żeberka w miodzie albo golonkę w piwie. Znawcy kulinariów doskonale wiedzą, że niezwykle ważne jest posiadanie umiejętności łączenia i zestawiania różnych smaków. Co więcej, prawdziwy smakosz ... artykuł. Potrawy z ogórków Zanim dowiemy się, jak zrobić sałatkę szwedzką, warto jest trochę bliżej poznać główny jej ...
czytaj więcej

Sosy do kaszy

Nic tak nie poprawia smaku posiłków jak pyszny sos, przygotowany na bazie aromatycznych składników. Ten rodzaj dodatku kulinarnego sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku kasz. Dziś kilka przepisów na sosy. Te trzy wersje pomogą urozmaicić smak wielu ... uniwersalność. Nadaje się on bowiem zarówno do dań z dziczyzną, jak i podkreśla smak drobiu. Kasza gryczana to jedno rozwiązanie ...
czytaj więcej

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście te ... (zeszkloną wcześniej na maśle) i czosnek oraz przyprawy dla smaku np. majeranek, czy vegetę i mieszamy z jajkiem (można też dodać ...
czytaj więcej

Hit dnia

Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

Ostatnie komentarze

  • (3)

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

  • (6)

    hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

  • (5)

    Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

  • (6)

    Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

  • (2)

    Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.