ciasto na pierogi ruskie

Ciasto na pierogi ruskie

Jak zrobić pierogi ruskie?

Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie ... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...
czytaj więcej

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy wszystko było takie ... I w końcu przyszedł czas na lepienie pierogów . Rozwałkuj ciasto, wytnij szklanką krążki, nakładaj do nich kaszę i ...
czytaj więcej

Jak zrobić leniwe pierogi?

(...) kleić się do ręki. Tak powstałe ciasto dzieli się na 3 porcje. Z każdej z nich formuje się wałek grubości około 1 do 2 cm, który rozcina się po ukosie na kilkucentymetrowej długości kluski. Pierogi trzeba wrzucić do gotującej się wody i przemieszać ...
czytaj więcej

Pierogi z soczewicą

Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni polskiej są wyśmienite pierogi. I chociaż czasami przez długi czas zastanawiamy się, czy naprawdę jest sens spędzać kilkadziesiąt minut na nadawaniu im odpowiedniego kształtu, podczas gdy cały kilogram gotowych ... pierogi z czerwoną soczewicą . Jeżeli masz ochotę na ciekawą odmianę, już teraz zapoznaj się z poniższym przepisem na pierogi z ...
czytaj więcej

Ciasto na pierogi

Kuchnia polska to bogactwo wspaniałych i nierzadko bardzo zróżnicowanych przepisów. Zwykle nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele pomysłów na przyrządzanie niebanalnych potraw moglibyśmy znaleźć w naszej rodzimej tradycji kulinarnej. Niektóre w uproszczonej wersji ... włożyć serce:) Musisz włożyć serce:) I co najmniej dwie ręce:) I co najmniej dwie ręce:) najlepsze ciasto na pierogi ...
czytaj więcej

Z czym podajesz pierogi ruskie?

(...) ruskie powinny być podawane. W Krakowie dodaje się maggi, na wschodzie śmietany, a w okolicach Dolnego Śląska obowiązkowa jest smażona cebulka. A ty z czym najbardziej lubisz pierogi ruskie? Sonda nic ...
czytaj więcej

Ulubione pierogi

pierogów! z serem na słodko :> z serem na słodko :> ...
czytaj więcej

Co włożyć w pieroga?

Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie ...
czytaj więcej

Pierogi z jagodami

Jakie owoce najbardziej kojarzą ci się z latem? Orzeźwiający smak cytryny, soczyste jabłko, słodkie truskawki, pachnące maliny, a może wyśmienite jagody? To właśnie ostatnie z wymienionych owoców cieszą się ogromnym uznaniem wśród wielu z nas. ... wszystkie składniki połączą się, wystarczy ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i powycinać z niego kółka za pomocą ...
czytaj więcej

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem zamiast pysznych, rozpływających się w ustach pierożków ... skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja ...
czytaj więcej

Świąteczne pierogi po krakowsku. Rozwiązanie konkursu!

Na nasz świąteczny konkurs przyszło wiele różnorodnych zgłoszeń. Pojawiły się przepisy tradycyjnych potraw, jak pieczone ryby i słodkości, ale też zupełnie zaskakujących, jak zupa śledziowa czy sałatka z uszkami (dla osób nie przepadających za świątecznym barszczem). Zwycięskie danie znajduje się w pół drogi pomiędzy tradycją a nowoczesnością. ... Na nasz świąteczny konkurs przyszło wiele ...
czytaj więcej

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje poświęcenie. Takich pierogów nie kupisz w garmażerce. Przygotuj: 3 szklanki mąki jajko szczyptę ... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ...
czytaj więcej

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to naprawdę niebo w gębie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pięknie pachną, cudownie wyglądają i są nieziemsko pyszne – jak na taką okazję przystało. Jak zrobić takie małe cuda natury? Nie jest to aż tak skomplikowane, jak się niektórym wydaje. Może w ... łyżki oleju A na nadzienie do pierogów: 80 dag kiszonej kapusty 10 dag suszonych grzybów 2 ...
czytaj więcej

Pyszne święta z grzybowymi sakiewkami!

(...) , że coraz rzadziej samodzielnie przyrządzamy świąteczne przysmaki . Zamiast wspólnie lepić pierogi i uszka, decydujemy się na zakup produktów gotowych – podaje Foodpanda.pl, portal pozwalający na zamawianie jedzenia online. Tymczasem domowa ...
czytaj więcej

Pierożki z ciasta francuskiego

Tradycyjne dania kuchni polskiej nie zawsze dostosowane są do potrzeb trybu życia współczesnego człowieka. Ciągłe jedzenie nawet najbardziej pysznego na świecie schabowego może się w końcu znudzić. Wiele godzin spędzonych w pracy oraz równoczesne ... dostosowane są do potrzeb trybu życia współczesnego człowieka. Ciągłe jedzenie nawet najbardziej pysznego na świecie schabowego może ...
czytaj więcej

Sałatka z tortellini

Pierogi - zdawałoby się, że to domena kuchni polskiej, ewentualnie litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej, zwłaszcza jeśli mowa o tych z kapustą i grzybami czy z mięsem, obowiązkowo z okrasą. Także kuchnia włoska ma jednak swoje pierożki. To słynne tortellini, nadziewane najczęściej serem, szpinakiem, grzybami lub szynką zwaną prosciutto. ... Pierogi - zdawałoby się, że to domena kuchni ...
czytaj więcej

Ser camembert

(...) , że zrezygnujemy z typowych dla siebie sposobów przyrządzania znanych produktów na rzecz zupełnie nowych pomysłów. Okazuje się, że równie smaczne może być podanie sera w innej postaci niż położenie go na kanapki bądź dodanie do zapiekanki makaronowej ...
czytaj więcej

Gołąbki z mięsem

Szybkie tempo życia powoduje, że coraz rzadziej poświęcamy czas na przygotowanie posiłków. Wiele jest skutków takiego postępowania, jednakże najbardziej nas interesuje jeden z nich. Okazuje się, że udając się do restauracji albo nawet firmowego bufetu, ... poświęcamy czas na przygotowanie posiłków. Wiele jest skutków takiego postępowania, jednakże najbardziej nas interesuje jeden z nich ...
czytaj więcej

Przepis na calzone

  Gigantyczne pierogi na obiad? Czemu nie! Calzone to świetny pomysł na potrawę włoską, w nieco innym stylu. Danie to przypomina kształtem pieroga, jednak składniki ciasta są zupełnie inne, podobnie jak farsz. Potrawę tę nadziewamy więc takimi dodatkami, jakie zwykle ... przesiać i dodać soli, a następnie wlać do niej rozczyn. Składniki połączyć z mlekiem i oliwą z oliwek. Ciasto ...
czytaj więcej

Żeberka z grilla

Chciałabyś spędzić jak najwięcej czasu z bliskimi podczas wolnych weekendów? Niestety nie zawsze jest to takie proste. Często to właśnie wolne dni wykorzystujemy do tego, by pozałatwiać różne zaległe plany, a sobotę i niedzielę nierzadko spędzamy na ... przyjemne zapachy, które na długo zostają w naszej kulinarnej wyobraźni. Co więcej, w grillowanie często chętnie angażują się ...
czytaj więcej

Koszmary Kuchenne Magdy Gessler

  Ci, którzy mają kablówkę (i telewizor) oraz są miłośnikami kuchni (a za takich uważam naszych czytelników), być może znają program nadawany przez sieć BBC – „Kitchen Nigtmares”, który prowadzi znany z Hell’s Kitchen Gordon Ramsay. ... taką renomę nie może pozwolić sobie na takie foux pas!!! Pomimo smacznych zmian lokalu i ciężkiej pracy, widząc sposób ...
czytaj więcej

Pupusa - tortilla z Salwadoru

(...) mierze na kuchni Ameryki Łacińskiej, a w szczególności kuchni meksykańskiej. Dziś proponuję  pupusa z serem i sałatką w środku! Co nieco o kuchni z Salwadoru Sztuka kulinarna Salwadoru opiera się na podstawowych składnikach, tj ...
czytaj więcej

Zupa chińska

Uwielbiasz kulinarne poszukiwania? To nie tylko świetna zabawa, lecz także okazja do znalezienia idealnego smaku, którym będziemy mogli podzielić się z najbliższymi. Z tego względu poznawanie tradycji kulinarnych nawet najbardziej odległych zakątków świata ... zasadzie żadne ograniczenia związane ze składnikami używanymi do ich gotowania. Bardzo często ich smak opiera się na bulionie z ...
czytaj więcej

Zupa szpinakowa

Brak dostępu do świeżych warzyw albo ich wysoka cena wymieniane są jako główne przyczyny powodujące, że rezygnujemy z przestrzegania zasad zdrowego odżywiania. Zanim jednak sięgniemy po kolejny batonik zawierający mnóstwo pustych kalorii, warto uświadomić ... możemy kupić mrożony szpinak. Zobacz, do jakich dań możesz go dodać, a także jak na jego bazie przyrządzić zupę szpinakową ...
czytaj więcej

Wigilia na Ukrainie

(...) Weczir , Bahata Kutia , albo Wilija . Wigilię na Ukrainie świętuje się podobnie jak u nas. Jest tradycja dzielenia się Prosforą (czyli święconą bułeczką z przaśnego chleba), która pełni rolę naszego opłatka. Tradycja 12 dań na Wigilię jest ...
czytaj więcej

Dietetyczna pizza nie jest jak Yeti

Dietetyczna pizza to nie żart. Ona naprawdę istnieje. Jest weekend, masz więcej czasu, nie zamawiaj pizzy przez telefon, tylko zrób ją sama. Będą z tego same korzyści. Zaoszczędzisz pieniądze, zjesz o wiele mniej kalorii i zrobisz coś pożytecznego. Jesteś kuchennym beztalenciem i nie ... suchych drożdży 2 łyżki oleju pół szklanki ciepłej wody 2 łyżki przecieru pomidorowego A na farsz ...
czytaj więcej

Quesadillas – czyli coś po meksykańsku

W Meksyku to potrawa podawana na śniadanie. Płaty cienkiego ciasta z mąki kukurydzianej pieczonej na blasze na otwartym ogniu z pysznym farszem, najczęściej krojone w trójkąciki lub zawijane jak pierogi, zawojowowały także moje serce i od jakiegoś czasu ... coraz to nowsze przepisy. Ciasto do tortilli (jeśli mamy szczęście je znaleźć), możemy kupić w sklepie. Natomiast dla ...
czytaj więcej

Wigilia po litewsku

  Dla Litwinów, podobnie jak dla nas, najważniejszym dniem świątecznym jest wigilia Bożego Narodzenia. Podobnie jak u nas spędza się ją w gronie rodzinnym. Nawet nasze tradycje są bardzo zbliżone – łamanie opłatkiem, prezenty, jedno wolne nakrycie, rozdawanie prezentów, 12 ... masła, mąka, sól, pieprz   Oto pyszne danie świąteczne. Wołowinę kroimy na niezbyt grube plastry i ...
czytaj więcej

Jak to robią górale- czyli potrawy z samiuśkich Tatr

Góralskie specjały sprawiają, że z naszej rodzimej kuchni możemy być dumni. Przysmaki z południowych regionów Polski cieszą się sławą nawet poza granicami naszego kraju. Nie dziwi więc, że by skosztować regionalych specjałów, corocznie zjeżdżają w nasze góry turyści z różnych ... są na ciepło np. wprost z grilla.   Kluski z bryndzą - przepis na ich wykonanie nie jest skomplikowany. Najpierw ...
czytaj więcej

Hit dnia

Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

Ostatnie komentarze