bakłażan

Bakłażan

Bakłażany faszerowane

180°C. Bakłażan faszerowany mięsem smakuje najlepiej na ciepło zaraz po przyrządzeniu. Smacznego!   Och dobre ... Czego w twojej kuchni na pewno nie powinno zabraknąć? Zgodnie z zasadami zróżnicowanej i zbilansowanej diety powinniśmy jeść niemalże wszystko, jednak bardzo duże znaczenie mają tutaj proporcje. Produktami, których jedzenie w dużych ilościach jest ...
czytaj więcej

Dziś na talerzach japońskie tofu z bakłażanem!

Dzisiejszy przepis jest dosyć oryginalny z dwóch powodów. Po pierwsze, składa się z produktów wywodzących się z Azji – jeden z Chin, drugi z Indii. Po drugie, rzadko kiedy jada się je same, ale raczej w formie dodatku – przynajmniej w Europie. Bohaterami artykułu są dziś bakłażan i ... !  Super pomysł:) Super pomysł:) bakłażan w każdej postaci bakłażan w każdej postaci jest pycha!!! ...
czytaj więcej

Zapiekane bakłażany

(...) , a także ich niezwykłe właściwości. Co to jest bakłażan? Wydaje się, że każdy z nas choć raz miał sposobność spotkać się z tym niezwykłym warzywem. Próbując określić, co to jest bakłażan , pierwszym skojarzeniem, jakie pojawia się w naszej głowie jest fioletowy kolor. Bakłażan to nic innego jak jagoda posiadająca mocno wydłużony kształt i ...
czytaj więcej

Nadziej mnie! Prosi pomidor...

  Jesień to idealna pora na faszerowane warzywa. Bogactwo warzyw występujących jesienią daje nam w tym względzie ogromne pole do popisu. Czym faszerować? Praktycznie wszystkim – farsze można stworzyć na bazie mięsa, ryb, ryżu, innych warzyw, ... .   Faszerowana cukinia – delikatniejsza w smaku niż bakłażan. Idealne warzywo dla wegetarian – każdy farsz jest bowiem z cukinią ...
czytaj więcej

Jak zrobić zupę-krem?

Zupa krem ładnie wygląda, a dzięki jednolitej konsystencji, można nią karmić nawet małe dzieci. Taki sposób podania zupy, pozwala też lepiej wydobyć warzywny smak. Jednak nie wszystkie warzywa nadają się do miksowania. Sprawdź na co powinnaś się ... zupę-krem świetnie nadają się bakłażan, dynia, cukinia, a także kalafior i brokuły. Nieźle sprawdzają się też szpinak, szczaw i ...
czytaj więcej

Najlepsze tureckie dania

Nie musimy przemierzać tysięcy kilometrów, aby spróbować tureckich dań. Wystarczy, że udamy się za pierwszy róg i wejdziemy do budki z kebabami. W Polsce jest ich zatrzęsienie. I nie ma co się dziwić – tureckie kebaby swego czasu zawładnęły polskimi żołądkami. ... jagnięciną z dodatkiem pistacji. Najpopularniejszym z warzyw wykorzystywanych w wielu daniach kuchni tureckiej jest bakłażan ...
czytaj więcej

Zupa jarzynowa najlepsza na jesień!

Kończy się lato, zarówno jeśli chodzi o aurę, jak i o kalendarz. To nie znaczy jednak, że w naszych ogródkach lub na ulubionych targach warzywnych będzie brakować odpowiednich produktów. W związku z tym, że jesień tuż, tuż musimy przygotować nasz ... potrzebujemy do sprawnego i zdrowego funkcjonowania zawarte jest w owocach, warzywach i ziołach. Przykłady? Taki bakłażan obniża poziom ...
czytaj więcej

Potrawy z grilla

Sezon letni to idealny czas na urządzenie grilla. Woń palonego drewna i aromat pieczonych przekąsek sprawia, że takiej przyjemności nie sposób sobie odmówić. Mięso pieczone jednak nie jest zbyt zdrowe i może powodować wzrost cholesterolu. Jak zatem sprawić, ... tego cukinia czy bakłażan, które można napełnić wybranym farszem, np. na bazie pomidorków koktajlowych i sera feta z dodatkiem ...
czytaj więcej

Faszerowanie bez fuszerki

  Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury można nafaszerować i zrobić z nich prawdziwą ucztę dla zmysłów. A że ... . Bakłażan tuńczykiem nadziany 1 duży bakłażan (lub 2 małe), puszka rozdrobnionego tuńczyka w ojelu, 120g ...
czytaj więcej

Makaron cannelloni - przepisy

Włoska kuchnia to bogaty zestaw potraw, które z dodatkiem sosu pomidorowego i sera żółtego stanowią kulinarną wizytówkę tamtych rejonów świata. Jednym z takich specjałów jest cannelloni, czyli makaron w kształcie rurek, które napełnia się mięsem ... żółtym. Do bezmięsnego cannelloni idealnie pasować będzie bakłażan czy cukinia, a także takie składniki jak pieczarki podsmażane ...
czytaj więcej

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

W polskiej kuchni warzywa to najczęściej obiadowy dodatek do bardziej lub mniej mięsnego dania. Są nierzadko także składnikiem zupy. Nie ma co ukrywać, że naszą specjalnością są wszelkiego rodzaju mięsa, a zwłaszcza wołowina i wieprzowina. Gdyby tak zamiast flagi pokazać ... ), 2 średnie cukinie, przekrojone na 4 części, 1 średni bakłażan, pokrojony na 4 części, 1/2 szklanki oliwy z ...
czytaj więcej

Co zabrać na ognisko?

 Być może w czasie urlopowania zdarzy Wam się okazja do ucztowania przy ognisku. Co ze sobą zabrać by wynieść z tej „imprezy na polanie” jak najwięcej smakowych przyjemności? Receptę znajdziecie poniżej. Ziemniaczki – pieczemy je ze ... .   Cukinia lub bakłażan – warzywo można ponacinać nożem i powtykać w dziurki ząbki czosnku , dzięki czemu całość nabierze ...
czytaj więcej

Grecka musaka

Kto był choć raz w Grecji, ten dobrze wie, że tamtejsze specjały należą do jednych z najbardziej pożywnych i smakowitych w Europie. Tzatziki, soulvetes, dolmades czy gyros i inne oryginalne potrawy są dość proste w wykonaniu, za to rozpieszczają ... tego dania jest bakłażan. To właśnie on stanowi podstawę subtelnych walorów smakowych całej potrawy. Do niego dodaje się mięso ...
czytaj więcej

Dlaczego warto jeść soję?

(...) słodkie pokroić w paski, papryki czyli w cienkie krążki, czosnek posiekać, bakłażan obrać i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej (dość dużo), podsmażyć bakłażan i paprykę słodką, potem dorzucić czosnek i podsmażyć wszystko razem. Warzywa dorzucić do ...
czytaj więcej

Pomysły na farsze

  Któż z nas nie lubi faszerowanych warzyw? Albo naleśników z ciekawym nadzieniem? Czy też może zapiekanek ziemniaczanych z interesującym wnętrzem? Nie zapominajmy również o canelloni... Tylko, że o ile zrobienie naleśników, czy wydrążenie warzyw to pestka, to z farszami nie jest już tak prosto. ... warzywny z beszamelem   1 bakłażan, 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 1 czerwona cebula ...
czytaj więcej

STOP! dla monotematycznych sałatek

"-Mamo, jaka dziś sałatka na obiad? -Jak to jaka, synku, najlepsza! Dodam do niej najlepszy-super-hiper-ultra-uniwersalny-sos-sałatkowy-z-torebki-bez-konserwantów!” - takie są smutne realia. Sos z torebki, majonez, śmietana, oliwa – ludzie się zachowują tak, ... wyrazistym smaku ( papryka , bakłażan ), jak i do mięs i wędlin na zimno. Sos bazyliowy pęczek świeżej ...
czytaj więcej

Hit dnia

Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

Blogują tu

Portret użytkownika malek

Najczęściej czytane

USB bekon
Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
Uciekający Pan Młody
  Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
FunkyLunch1
Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
  Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

Ostatnie komentarze