Szynka parmeńska i jej tajemnice

     

    To, że jest tak wyjątkową wędliną, szynka parmeńska zawdzięcza zarówno swojemu smakowi, jak sposobowi przygotowania. Zanurzmy się więc na chwilę w zapach prosciutto di Parma – przynajmniej wirtualnie i zobaczmy, dlaczego szynka ta jest tak wyjątkowa.
     
    Aby zrobić szynkę parmeńską, trzeba zacząć już od samej świnki. Nie każda świnka może zostać dawcą najlepszej szynki na świecie. Wybiera się więc najlepiej rokujące osobniki, karmi odpowiednio (jednym ze składników pożywienia jest serwatka pozostała po parmezanie) i w odpowiednim czasie ubija. Świnka musi być nie młodsza niż 10 miesięcy, a jej gicz nie może ważyć mniej niż 10 kg. Świnie hodowane są tak, aby nie przybrały zanadto na wadze i mięso nie było tłuste.
     
    Mięso schładza się, docina i soli. Proces konserwacji przez zasalanie solą morską jest wieloetapowy. Czas leżakowania i wchłaniania soli na każdym etapie jest ściśle określony. Po spędzeniu w soli około 3 miesięcy, szynki myje się z soli i przenosi do innego pomieszczenia gdzie obsychają i dojrzewają nawet 12 miesięcy. Czasem opukuje się je młotkiem z drewna aby nadać im odpowiedni kształt. Na każdym etapie produkcji szynka jest poddawana szczegółowym kontrolom. Co ważne, w procesie wytwarzania szynki parmeńskiej, poza solą i pieprzem nie używa się żadnych innych przypraw i środków.
     
    Jeśli w trakcie produkcji, coś się nie udało, udziec jest wycofywany z produkcji (i sprzedawany jako inna szynka – gorszej jakości). W Parmie, działa Consorzio, organizacja, która dba o to, by każda szynka parmeńska spełniła normy – jeśli więc uda ci się kupić szynkę ze stemplem korony (jest to pięcioramienna korona z napisem PARMA w owalnej obwódce), wiesz że kupiłeś prawdziwą szynkę parmeńska- jeśli znaku nie ma, żadne zapewnienia sprzedawcy nie powinny się dla ciebie liczyć. Specjalne oznaczenia umieszczane są również na szynce konfekcjonowanej, aby odróżnić ją od podróbek. Mówiąc o konfekcjonowaniu szynki parmeńskiej warto wspomnieć, że pojedynczy plasterek szynki powinien mieć grubość kartki papieru – jest to więc zupełnie inny sposób krojenia szynki niż nakazuje nasza tradycja.
     
    Szynka parmeńska z kością, może być przechowywana 12 miesięcy, konfekcjonowana (lub bez kości) – 6 miesięcy.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    ślinka cieknie :D

    moja ulubiona szynka :D w polsce nie moge dobrej dostać ale we włoszech to dosłownie sie nią objadałem :D

    biedne swinki...

    dostałam przepis na chudszą wersje spagetti carbonara
    zamiast boczku właśnie z szynką parmenśka.
    Czy wie ktos jaka inna wedlina moge zastapic ta szynke???
    Moje gg 4571983 prosze o pomoc

    jest znakomita....delikatna i pachnąca ....ale jest od niej lepsza szynka...to (oczywiście dobrej klasy) hiszpańska jambon serrano !!!!!!! jeszcze smaczniejsza....bardziej czujna i wyrazista...no po prostu niebo w gębie !!!!!!!! oczywiście mozna trafić na średnio smaczne "gnioty" ale wędliny klasy hambon serrano iberico to klasa sama w sobie !!!!! goraco polecam..............ps. świnki przed ubojem są karmione prażonymi żołędziami i są specjalnej "łaciatej rasy"

    robić carbonarę z szynki parmeńskiej to tak jakby robić barszcz z buraka....tyle że cukrowego.....

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.