Szybkie przystawki

    Przed nami ostanie dni lata. Dla tych, którzy planują jeszcze kilka spotkań ze znajomymi na świeżym powietrzu, proponuję dzisiaj kilka przepisów na szybkie przystawki z owocami w roli głównej. Niewątpliwie to one nadają przystawce niezwykły smak, a dojrzałe i soczyste owoce mają tę zaletę, że nie trzeba ich gotować.

    Owocowe przystawki

    Choć sezon na truskawki już minął, amatorzy tych owoców znajdą jeszcze miejsca, w których można je kupić. Oto przepis na niezwykle kolorową i smaczną sałatkę z truskawek, ogórka i awokado. Możemy podawać ja zarówno jako deser, jak i przystawkę do wystawnego bufetu z delikatnym kurczakiem lub gotowanym łososiem. Na talerzu układamy na przemian krążki lub plastry pokrojonych truskawek, ogórka i awokado. Jeśli sałatkę przegotowujecie na długo przed podaniem, pamiętajcie o włożeniu plastrów awokado do soku z cytryny! Owoce doprawiamy sosem winegret przygotowanym z oleju laskowego, oliwy z oliwek oraz octu winnego albo malinowego w proporcji 2:3:2:1.

    Kolejna moja propozycja to odświeżająca sałatka z cytrusów, która stanowić może idealny początek wytwornego posiłku. Do jej przyrządzenie potrzebne nam będą:

    • trzy pomarańcze,
    • różowy grejpfrut,
    • czerwona cebula,
    • oliwa z oliwek,
    • czarne oliwki.

    Z pomarańczy i grejpfruta usuwamy skórę (dokładnie wraz z białą osłonką). Następnie kroimy w cienkie plastry tak, aby zachować sok. Obieramy także cebulę i kroimy w bardzo cienkie plastry, po czym oddzielamy ostrożnie krążki. Mierzymy ilość soku z pomarańczy i dolewamy taką samą ilość oliwy ze szczyptą soli. Smak polecam także zaostrzyć sokiem z cytryny. Kawałki owoców układamy na talerzu, przybieramy czarnymi oliwkami i polewamy sosem – proste, a jakże efektowne!

    Przystawka z szynką parmeńską lub wędzoną makrelą

    Opcjonalnie do klasycznego połączenia szynki parmeńskiej i melona podać możemy tę szynkę z figami. Podajemy po 2 dojrzałe figi na osobę. Kroimy je na pół tak, aby ukazały pyszny miąższ. Układamy w grona obok delikatnie zwiniętych, cienkich plasterków szynki parmeńskiej. Podobnie jak w wersji z melonem, także figi możemy doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem albo zaproponujmy gościom, aby to oni zadecydowali o smaku swojej potrawy.

    Istnieje wiele zastosowań owoców, o który nie śniło się nawet filozofom. Nie każdy wie, że odrobina soku pomarańczowego wzbogaca smak zwykłej zupy pomidorowej albo surówkę z tartej marchewki. Podobnie dojrzały, soczysty grejpfrut podkreśla smak wędzonej ryby. Kolejną przystawką, którą chcę wam polecić to właśnie wędzona makrela z sosem grejpfrutowym. Przeznaczamy po jednym filecie z makreli na osobę. Usuwamy skórę i kroimy ukośnie w grube plastry. Następnie obieramy dużego różowego grejpfruta i dzielimy na cząstki. Łyżeczką wydrążamy miąższ dużego, soczystego awokado i dodajemy do salaterki. Siekamy kilka łodyżek szczypiorku, doprawiamy czarnym pieprzem i mieszamy. Dodajemy makrelę i przybieramy szczypiorkiem. Proszę spojrzeć kilka błyskawicznych przepisów, ale ile awangardy na stole.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...