Szybkie przystawki

    Przed nami ostanie dni lata. Dla tych, którzy planują jeszcze kilka spotkań ze znajomymi na świeżym powietrzu, proponuję dzisiaj kilka przepisów na szybkie przystawki z owocami w roli głównej. Niewątpliwie to one nadają przystawce niezwykły smak, a dojrzałe i soczyste owoce mają tę zaletę, że nie trzeba ich gotować.

    Owocowe przystawki

    Choć sezon na truskawki już minął, amatorzy tych owoców znajdą jeszcze miejsca, w których można je kupić. Oto przepis na niezwykle kolorową i smaczną sałatkę z truskawek, ogórka i awokado. Możemy podawać ja zarówno jako deser, jak i przystawkę do wystawnego bufetu z delikatnym kurczakiem lub gotowanym łososiem. Na talerzu układamy na przemian krążki lub plastry pokrojonych truskawek, ogórka i awokado. Jeśli sałatkę przegotowujecie na długo przed podaniem, pamiętajcie o włożeniu plastrów awokado do soku z cytryny! Owoce doprawiamy sosem winegret przygotowanym z oleju laskowego, oliwy z oliwek oraz octu winnego albo malinowego w proporcji 2:3:2:1.

    Kolejna moja propozycja to odświeżająca sałatka z cytrusów, która stanowić może idealny początek wytwornego posiłku. Do jej przyrządzenie potrzebne nam będą:

    • trzy pomarańcze,
    • różowy grejpfrut,
    • czerwona cebula,
    • oliwa z oliwek,
    • czarne oliwki.

    Z pomarańczy i grejpfruta usuwamy skórę (dokładnie wraz z białą osłonką). Następnie kroimy w cienkie plastry tak, aby zachować sok. Obieramy także cebulę i kroimy w bardzo cienkie plastry, po czym oddzielamy ostrożnie krążki. Mierzymy ilość soku z pomarańczy i dolewamy taką samą ilość oliwy ze szczyptą soli. Smak polecam także zaostrzyć sokiem z cytryny. Kawałki owoców układamy na talerzu, przybieramy czarnymi oliwkami i polewamy sosem – proste, a jakże efektowne!

    Przystawka z szynką parmeńską lub wędzoną makrelą

    Opcjonalnie do klasycznego połączenia szynki parmeńskiej i melona podać możemy tę szynkę z figami. Podajemy po 2 dojrzałe figi na osobę. Kroimy je na pół tak, aby ukazały pyszny miąższ. Układamy w grona obok delikatnie zwiniętych, cienkich plasterków szynki parmeńskiej. Podobnie jak w wersji z melonem, także figi możemy doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem albo zaproponujmy gościom, aby to oni zadecydowali o smaku swojej potrawy.

    Istnieje wiele zastosowań owoców, o który nie śniło się nawet filozofom. Nie każdy wie, że odrobina soku pomarańczowego wzbogaca smak zwykłej zupy pomidorowej albo surówkę z tartej marchewki. Podobnie dojrzały, soczysty grejpfrut podkreśla smak wędzonej ryby. Kolejną przystawką, którą chcę wam polecić to właśnie wędzona makrela z sosem grejpfrutowym. Przeznaczamy po jednym filecie z makreli na osobę. Usuwamy skórę i kroimy ukośnie w grube plastry. Następnie obieramy dużego różowego grejpfruta i dzielimy na cząstki. Łyżeczką wydrążamy miąższ dużego, soczystego awokado i dodajemy do salaterki. Siekamy kilka łodyżek szczypiorku, doprawiamy czarnym pieprzem i mieszamy. Dodajemy makrelę i przybieramy szczypiorkiem. Proszę spojrzeć kilka błyskawicznych przepisów, ale ile awangardy na stole.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla równie smacznych i zdrowych owoców, jakimi są jabłka. Nie powinniśmy długo rozpaczać po zakończeniu się truskawkowego sezonu i...

    Najczęściej czytane

    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...
    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezb...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...

    Ostatnie komentarze