Sylwestrowe przystawki

    Święta minęły zaledwie kilka dni temu, a już mało kto z nas pamięta wyśmienitego karpia w sosie śmietanowym albo wspaniale pachnące pierniki. Nasze głowy bowiem zaprzątają przygotowania do innej ważnej uroczystości, jaką jest pożegnanie starego i przywitanie nowego roku. Trudno się temu dziwić, zwłaszcza że każdy podczas tych uroczystości chce wyglądać i czuć się ze sobą świetnie. Jednakże sylwester to nie tylko okazja do spotkania z przyjaciółmi albo bawienia się do białego rana. Żeby dana impreza była naprawdę udana, muszą ją poprzedzić dobrze zorganizowane i przemyślane decyzje związane z kulinariami. Nawet jeśli udajesz się do restauracji, to z reguły do ciebie należy wybór miejsca, a także proponowanych w nim potraw. Nieprzemyślane decyzje są bezpośrednim zagrożeniem dla naszego samopoczucia, natomiast dobrze dobrane potrawy sprawią, że nie tylko będziemy świetnie bawić się przez całą noc, ale nasza kondycja następnego dnia będzie wyraźnie lepsza. Żadna uczta nie może obejść się bez kilku elementów składowych. Jednym z nich są cieszące się dużym entuzjazmem przystawki. Propozycje przyrządzenia niektórych z nich znajdziesz w niniejszym artykule. 

    Sylwestrowe menu

    Część z nas z własnej woli postanawia spędzić sylwestra w domu. Nie oznacza to jednak, że czeka nas cała noc spędzona w kuchni. Wystarczy, że serwowane potrawy będą przygotowane wcześniej, a ich odgrzanie nie pochłonie nam wiele czasu. Sylwestrowe jedzenie rządzi się podobnymi prawami, jak każde potrawy przyrządzane na huczne uroczystości, np. wesele bądź chrzciny. Planując sylwestrowe menu, należy uwzględnić przede wszystkim długość trwania imprezy, a także obecność na niej napojów alkoholowych. Gdy nasi goście będą siedzieć przy stole całą noc, obowiązkowym elementem jest co najmniej jeden ciepły posiłek składający się z zupy i drugiego dania. Najbezpieczniej jest wybierać dobrze znane i dość łatwostrawne dania, które z łatwością podgrzejemy i podamy nawet dużej ilości osób. Świetnie w takich sytuacjach sprawdza się rosół z kury albo zupa flaki. Obok ciepłych sylwestrowych potraw na stole przez cały czas trwania przyjęcia powinny stać przystawki, po które w razie potrzeby goście będą mogli sięgnąć w każdej chwili. Zobacz, które z nich są świetnie sprawdzającymi się przystawkami na sylwestra.

    Przystawki na sylwestra

    To, co zaserwujesz na sylwestrowym stole zależy przede wszystkim od tego, jakim budżetem dysponujesz. Istnieje bowiem kilka sposobów na tanie i efektowne przystawki sylwestrowe.

    Zarówno na ciepło, jak i na zimno bardzo dobrze zaspokajają pierwszy głód gości pierożki z ciasta francuskiego. Ich przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a różnorodność farszów sprawi, że dogodzisz wszystkim gustom.

    Bardzo często na uroczystościach pojawiają się jajka w różnej postaci. Z reguły serwowane są one z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Równie dobrze możesz je nafaszerować mięsem wędzonego łososia bądź warzywami.

    Niebywale proste jest przygotowanie popularnych słonych ciasteczek krakersów poprzez posmarowanie ich masłem, pasztetem albo pastą rybną.

    Smaczną propozycją jest również przygotowanie zapiekanych pieczarek z serem i cebulą bądź tatara z pieczarek. Nie możemy również zapominać o dobrze znanych nam przystawkach, jak śledź w oleju albo ryba po grecku.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    u mnie królować będą chipsy:)

    i paluszki:)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.