Swojska kiełbasa

    Miłośnicy mięsa nie wyobrażają sobie bez niej życia, a sklepy wędliniarskie zaspokajają nawet najbardziej wymyślne gusta. Obecnie mamy do wyboru ogrom gatunków i smaków kiełbas, jednak ten, kto choć raz spróbował swojskiej kiełbasy, na pewno nie będzie jej szukał w żadnych marketach. Poświęć kilka minut na przeczytanie poniższego artykułu, a dowiesz się, jak samodzielnie przyrządzić kiełbasę w domu.

    Kiełbasa domowa

    Pojęcie kiełbasy na przełomach wieków ulegało różnym zmianom w wyniku rozszerzenia jego znaczenia. Początkowo (i przez niektórych również współcześnie) uznawano za nią wyrób z mięsa wieprzowego. Trudno to sobie wyobrazić, ale wieprzowina była zastępowana baraniną, koniną, dziczyzną lub wołowiną lub drobiem ze względów ekonomicznych i właśnie w ten sposób powstała kiełbasa salami. Obecnie mamy do czynienia z jeszcze większą rozpiętością terminologiczną, ponieważ miano kiełbasy nadaje się różnym wyrobom wtłoczonym do osłonki, a więc jedynie przypominającym jej wygląd.

    Kiełbasa jest od bardzo dawna obecna w naszej tradycji kulinarnej. Kiedyś przyrządzano ją na wiele sposobów. Także dziś udając się do sklepu, możemy wybierać spośród różnych rodzajów kiełbas. Zanim zapoznamy się z przepisem na swojską kiełbasę, warto poznać cechy przypisywane temu wyjątkowemu wyrobowi. Kiełbasa powstaje z rozdrobnionego mięsa wieprzowego. Co jednak decyduje o jej smaku? Otóż różne wartości aromatyczne i smakowe, które uzyskuje się poprzez odpowiednie nasolenie i przyprawienie wieprzowiny. Poza tym otrzymany produkt możemy jeść po ugotowaniu, ususzeniu lub uwędzeniu, co także odgrywa niebagatelną rolę w odniesieniu do jego walorów smakowych. Możemy wyróżnić zestawienie przypraw właściwe do wyrobu kiełbas, jednak użyte dodatki także uzależnione są od rodzaju mięsa, z jakiego zamierzamy ją przyrządzić. Inne przyprawy należy dodać do kiełbasy swojskiej z dzika, inne do wykonanej z mięsa drobiowego. Ale najstarsza kiełbasa swojska robiona była z mięsa wieprzowego. Nie trać czasu i już teraz zobacz, jak zrobić kiełbasę swojską.

    Przepis na kiełbasę swojską

    Do przyrządzenia kiełbasy swojskiej potrzebujemy:

    • 4 kg szynki wieprzowej,
    • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości,
    • sól,
    • pieprz,
    • majeranek,
    • sól do peklowania,
    • główkę czosnku,
    • jelita wieprzowe.

    Mięso należy umyć, oczyścić z tłuszczu, ścięgien i zmielić. Powinno być trochę mniej rozdrobnione niż na kotlety mielone. Jeżeli nie jesteśmy pewni, co do samodzielnego rozdrobnienia mięsa, to poprośmy, aby w sklepie zmielono je na kiełbasę.

    Mięso powinno zostać posypane solą peklowaną w ilości zgodnej z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Po dodaniu soli należy je przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej jedną dobę.

    Po upływie wymaganego czasu wyjmujemy mięso i dodajemy do niego wskazane przyprawy w dowolnej ilości uzależnionionej od indywidualnych preferencji smakowych. Do kiełbasy należy dodać dość dużą ilość zgniecionego czosnku, co podkreśli smak mięsa. Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć, wyrabiając je przez chwilę ręką.

    Mięso należy umieścić w oczyszczonych jelitach. Jeżeli znajdzie się w nich powietrze, trzeba je usunąć poprzez wałkowanie.

    Kolejnym etapem jest wędzenie kiełbasy. Powinno się to robić tak długo, aż nasz wyrób przybierze ciemnobrązowy kolor.

    Po uwędzeniu swojska kiełbasa powinna zostać jeszcze obgotowana. Po wykonaniu tej czynności jest gotowa do spożycia.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...

    Ostatnie komentarze