Surówka z selera naciowego

    Pomysłów na surówki nigdy nie jest za wiele, zwłaszcza że zazwyczaj niestety nie zwracamy uwagi na to, co dodamy do naszej pieczeni bądź potrawki z kurczaka. Sięganie po gotowe surówki wcale nie jest dobre, o czym możesz się przekonać, czytając skład zamieszczony na opakowaniu. Znajdziesz tam nie tylko warzywa czy kwasek cytrynowy, ale również konserwanty oraz barwniki. Innym wyjściem jest sięganie po marynowane grzyby albo też sałatkę szwedzką bądź ogórki konserwowe. Pomysłów na odmianę nie jest wiele, dlatego chcąc uniknąć monotonii, dobrze jest znać przepisy na szybkie i proste surówki, które możemy przygotować w kilka minut. Jeżeli uwielbiasz seler naciowy albo też jesteś ciekawa smaku surówki przygotowanej z jego udziałem, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego nie tylko więcej na temat tego niezwykłego warzywa, lecz także poznasz sposób na jego wykorzystanie w kuchni. Seler naciowy to nie tylko smaczny, ale także zdrowy dodatek do naszych potraw, o czym przekonasz się, poznając jego właściwości.

    Seler naciowy

    Mówiąc o selerze naciowym, obowiązkowo musimy zwrócić uwagę na dwa wykorzystywane przez człowieka elementy. Pierwszym z nich są nasiona, które świetnie sprawdzają się w przygotowywaniu leczniczego naparu, który skutecznie oczyści nasz organizm z toksyn. Obok tego warto także zwrócić uwagę na korzeń. Z jego wykorzystaniem nie tylko przygotujesz pyszną nalewkę, która pomoże ci w walce z zapaleniem stawów i chorobami układu moczowego, ale również wzmocni on twój organizm. Co więcej, korzeń i liście selera znajdują swoje zastosowanie w sztuce kulinarnej jako warzywo oraz przyprawa. Znajdujące się w nim aromatyczne substancje, duże pokłady błonnika i witaminy C sprawiają, że potrawy z selera naciowego są idealne dla osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Właściwości selera odkryto już tysiące lat temu, z tego powodu pomysłów na jego jedzenie nie powinno nam brakować. Jaki przepis na seler naciowy warto poznać? Wbrew pozorom wiele jest zastosowań selera w sztuce kulinarnej. Obok jedzenia surowego korzenia i przyrządzania soku, spaghetti z selerem, smażonego selera albo pasztetu czy zupy, dobrze jest znać sposób robienia surówki z selerem naciowym. Nie przegap okazji i dowiedz się, jak przyrządzić pyszną surówkę z selera.

    Przepis na surówkę z selera

    Do przygotowania surówki z selera naciowego będziesz potrzebowała:

    • 1 korzenia selera naciowego,
    • 1 marchewki,
    • 1 małej kapusty pekińskiej,
    • 1 jabłka,
    • 4 łyżek śmietany,
    • soli,
    • cukru,
    • soku z cytryny.

    Sposób przygotowania:

    Seler oraz marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Kapustę pekińską myjemy i drobno szatkujemy. Jabłko dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie paski. Wszystkie warzywa układamy w jednym naczyniu i dodajemy do nich sok z połowy cytryny, 4 łyżki śmietany kremówki, łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Surówka jest gotowa do podania. Możemy ją ozdobić paskami kolorowej papryki oraz posiekaną natką świeżej pietruszki.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    A gdzie seler NACIOWY? surówka miała być z naciowego...

    Nie przepadam za selerem ale surówka wyszła niczego sobie

    Przepraszam, ale ja do selera się nie przekonam...

    Przecież to horror. Tyle śmietany kremówki i jeszcze cukier. Wiadro i szmata tylko.....

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze