Surówka z marchwi

    Warzywa to same witaminy i trzeba je jeść – takie zdania słyszymy już od dzieciństwa i zazwyczaj wcale dobrze się nam one nie kojarzą. Nie chodzi tylko o potrawy, do których smaku trzeba dorosnąć, jak chociażby szpinak czy oliwki. Większość osób zniechęca się do jedzenia warzyw albo też nie ma wpojonego odpowiedniego nawyku sięgania po nie z wielu innych powodów. Jednym z nich jest niewątpliwie forma ich podawania i często związany z tym brak odpowiednich umiejętności przygotowania smacznych, a zarazem zdrowych posiłków. Zdarza się, że czasami nie mamy pojęcia, jakie możliwości kulinarne kryją się w niepozornie wyglądających na pierwszy rzut oka warzywach. Jednym z przykładów idealnie obrazujących tego typu sytuację jest wykorzystanie w naszej kuchni marchewki. Czas się przekonać, że to nie tylko niezastąpiony dodatek do rosołu i kryjące w sobie bogaty smak warzywo, które możemy wykorzystać w różny sposób. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jakie dania z marchewką możesz przygotować, a także poznasz przepis na pyszną surówkę z marchewki.

    Dania z marchewką

    Kiedy myślimy o wykorzystaniu marchwi w kuchni, od razy naszym oczom ukazują się różnego rodzaju soki i przeciery wykonane z tego warzywa. Jednakże to nie koniec potraw z marchwi, jakie możemy przygotować. Warzywo to nie tylko posiada wiele witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz także daje nam sporo możliwości smakowych, bo marchewka gotowana smakuje zupełnie inaczej niż surowa albo pieczona bądź smażona. Oprócz tego wzorowo sprawdza się zarówno jako smakowy dodatek do zup i sałatek, jak również w roli głównego składnika potraw. I tak na uwagę zasługuje tu chociażby zupa marchewkowa albo ciasto marchewkowe, które po pozbyciu się kulinarnych stereotypów naprawdę potrafi zachwycać swoim smakiem nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Do innych dań z marchewką zaliczyć można chociażby placki marchewkowe czy zapiekanki ziemniaczane bądź makaronowe z dodatkiem tego wspaniałego warzywa. Dla odważnych natomiast ciekawą propozycją jest marchewka w panierce i chipsy marchewkowe, których jedzenie na pewno nie przysporzy nam zbędnych kilogramów. Z tego względu, że za oknem wiosna już trwa na dobre, mamy niezwykłą ochotę na warzywne przekąski. Nasz apetyt na witaminy na pewno zaspokoją surówki z marchewki. Są one bardzo proste w przygotowaniu, a możliwość zmieniania dodatków daje nam duże pole do popisu. Poniżej znajdziesz przepis na surówkę z marchewki w jej najbardziej klasycznym wydaniu, czyli w połączeniu z jabłkiem. Podobnie przygotowuje się także surówkę z marchewki z chrzanem czy selerem.

    Przepis na surówkę z marchewki

    Do przygotowania surówki z marchewki i jabłka będziesz potrzebowała:

    • 6 średniej wielkości marchewek,
    • 1,5 jabłka winnego,
    • soku z cytryny,
    • cukru,
    • oleju.

    Sposób przygotowania:

    Marchewki skrobiemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Kolejnym krokiem będzie obranie jabłek i także starcie ich na kawałki tej samej wielkości. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce i skrapiamy sokiem z cytryny. Dzięki temu jabłka nie ściemnieją, a surówka uzyska bardziej wytrawny smak. W końcu dodajemy do niej odrobinę oleju i około 1 łyżki cukru. Całość mieszamy, aby cukier się rozpuścił i podajemy jako dodatek do zestawów obiadowych albo samodzielnie jako przekąskę.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Łatwe, proste i smaczne-polecam!

    Wolę gotowaną marchewkę, gdzie znajdę przepis?

    Lepsza proporcje to 3 marchewki i 2 jablka bez zadnych innych dodatkow.

    Dzięki za przepis. Dodałem troszkę oliwy z oliwek kalamati i jest wyborna:)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze