Surówka do ryby

    Przygotowanie obiadu często spędza nam sen z powiek. Pół biedy, jeżeli musimy przyrządzić coś wyłącznie dla siebie, jednak i tutaj trudno sprostać brakowi wystarczającej ilości czasu, jak też konieczności prowadzania zróżnicowanej i zbilansowanej zarazem diety. Jeszcze więcej problemów napotykamy, gdy musimy zaspokoić nieraz bardzo odmienne gusta kulinarne wszystkich członków rodziny. W takiej sytuacji niezwykle trudno jest znaleźć propozycję, która odpowiadałaby wszystkim. Codzienne smażenie uwielbianych przez większość kotletów schabowych może się z czasem znudzić, a na horyzoncie często nie widzimy żadnej rozsądnej alternatywy. Jednakże wystarczy trochę głębiej się zastanowić i sięgnąć po produkty szczególnie zalecane przez dietetyków, o których z niewiadomych przyczyn zapominamy. Mowa tu przede wszystkim o wyśmienitych rybach, które możemy wykorzystać nie tylko w formie przystawki czy jako dodatek do śniadania, ale także jako główny składnik obiadu. W jaki sposób tego dokonać? Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak przygotować rybę na obiad, a także poznasz sprawdzone przepisy na surówki świetnie komponujące się z tym daniem.

    Ryba na obiad

    Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego tak rzadko jemy ryby? Jednym z powodów jest oczywiście cena tych produktów spożywczych nieraz przewyższająca cenę mięsa wieprzowego albo kurczaka. Z drugiej strony jedzenie ryb kojarzy się nam z koniecznością ich skrobania i obierania z ości. Jednakże możemy temu w bardzo prosty sposób zaradzić, decydując się na zakupienie filetów, jednakże unikając uwielbianych przez dzieci i chłonących tłuszcz paluszków rybnych. Często także nie wiemy, w jaki sposób przygotować rybę na obiad. W najbardziej klasycznym wydaniu wystarczy obtoczyć ją w mące i usmażyć na oleju, jednak istnieje wiele pomysłów na urozmaicenie takiej propozycji podania. Bardzo dobrze smakuje chociażby ryba w sosie śmietankowym albo sosie pomidorowym. Wdzięczną propozycją jest także przygotowanie ryby pieczonej z koprem, czosnkiem i masłem. Dużym powodzeniem cieszą się również kotlety rybne czy wyśmienita zupa rybna. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest jednak nieumiejętne dobieranie dodatków do ryby. Jednym z pomysłów na to, jak wzbogacić smak omawianego produktu jest przygotowanie surówek do ryby. Zobacz, jaka surówka do ryby jest najlepsza.

    Surówki do ryby

    Chyba najbardziej klasyczną surówką do smażonej ryby jest ta przyrządzona z kiszonej kapusty. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy pokroić kapustę, dodać do niej odrobinę startego jabłka, cebulę, sól, cukier, pieprz, a także olej. Wszystkie składniki po wymieszaniu będą tworzyły słodko-kwaśną całość podkreślającą walory smakowe ryby.

    Surówka do ryby smażonej może być także przygotowana z marchewki. Wystarczy zetrzeć na tarce marchewkę, odrobinę jabłka, a całość skropić sokiem z cytryny i doprawić solą oraz cukrem.

    Inną propozycją wykorzystywaną zwłaszcza latem jest przygotowanie surówki z młodej kapusty. Kapustę wystarczy odrobinę poszatkować, dodać startą marchewkę, skropić sokiem z cytryny i całość zwieńczyć majonezem bądź śmietaną.

    W podobny sposób przygotowuje się także surówkę z selera. W celu jej wykonania powinnaś zetrzeć na tarce sporą ilość selera, odrobinę jabłka i dodać kilka łyżek śmietany. Oprócz tego do surówki dodaje się sok z cytryny i cukier.
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    I tak najlepsza jest z kiszonej kapusty zajadam się nią nawet latem mniam!

    Szukam od dawna, ale nie mogę znaleźć przyzwoitej surówki do ryb. Jeśli się nie ma (lub nie chce) kapusty bądź ogórka kiszonego, to zdaje się, że pat. :( Czasami marchew potarta z jabłkiem i skropiona sokiem z cytryny. Śmieszą mnie te wszystkie super przepisy, a jak zajrzeć, to wszystko (np. aż dwie, trzy :) ) z kapusty. Czy ktoś mógłby podać, gdzie można znaleźć dobre przepisy na surówkę do ryb bez kapusty? :)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze