Stek wołowy

    Mięso jest jednym z głównych składników pokarmowych, jakie powinny znaleźć się w diecie człowieka. I choć istnieją twierdzenia, zgodnie z którymi można je zastępować produktami roślinnymi bogatymi w białko, to jednak wydaje się, że dieta wegańska nie cieszy się popularnością wśród zdecydowanej większości ludzi. Oczywiście wskazać można osoby jedzące zdecydowanie mniej mięsa niż inni. Obecnie chyba najczęściej jedzonymi gatunkami mięsa są drób i wieprzowina, bo i tradycja przyrządzania polskich potraw jest z nimi bezpośrednio związana. Warto jednak nieco przybliżyć mniej znane i rzadziej jedzone mięso, do którego zalicza się baraninę, jagnięcinę, a także wołowinę. Jeżeli jesteś ciekawa, jakie potrawy można przyrządzić z wielbionej przez Amerykanów i nie tylko wołowiny, przeczytaj poniższy artykuł. W nim także znajdziesz przepis na wyśmienity stek wołowy.

    Potrawy z wołowiny

    Stek wołowy z udźca jest tylko jednym z przykładowych dań z wołowiny. Zanim jednak dowiemy się, jakie potrawy można przygotować ze wskazanego gatunku mięsa, warto przez chwilę zastanowić się nad jego krótką charakterystyką. Otóż wołowina to mięso pozyskiwane z krów, byków, jałówek albo wołów, które żyły co najmniej pół roku. W Polsce zdecydowanie rzadziej gości na stołach niż w pozostałych miejscach świata, a zwłaszcza obu Amerykach, Afryce, Azji i Australii. I choć lekarze zalecają ograniczone spożywanie czerwonego mięsa, mianem którego bez wątpienia można nazwać wołowinę, to jednak nawet zdrowotna motywacja jest mniej silna niż zjedzenie pysznego steku wołowego z grilla. Z drugiej strony, mięso to zawiera sporo składników odżywczych, a zwłaszcza selen, fosfor, żelazo, a także witaminy z grupy B. Najrozsądniej jest zatem sięgać po wołowinę w kontrolowanych ilościach w myśl powiedzenia, że „co za dużo, to niezdrowo”.

    Mówiąc o potrawach z wołowiny, wskazać trzeba przede wszystkim różne możliwości przetwarzania tego rodzaju mięsa, ponieważ nie sposób wskazać choćby większość potraw z niego przyrządzanych. I tak wołowina świetnie sprawdza się po upieczeniu na grillu, lecz także wyśmienicie smakuje po upieczeniu w piekarniku, duszona, suszona, na surowo, wędzona albo peklowana. Do najsłynniejszych potraw wołowych wytwarzanych z wołowiny zaliczyć trzeba tatara, carpaccio, roladki mięsne i zrazy wołowe, a także wspomniany stek wołowy smażony. Nie zwlekaj i już teraz zobacz, jak zrobić stek wołowy, który jest świetnym sposobem na włączenie wołowiny do naszej diety.

    Przepis na stek wołowy

    Zanim zaczniesz przyrządzać stek wołowy, upewnij się, że w swojej kuchni posiadasz:

    • 2 filety z polędwicy wołowej,
    • sól,
    • pieprz,
    • 2 łyżki masła,
    • 125 ml wytrawnego wina czerwonego.

    Steki należy doprawić solą i pieprzem i poczekać, aż przybierze temperaturę pokojową. W tym czasie należy włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika i rozgrzać go do temperatury 260°C. Kolejnym etapem jest włożenie do rozgrzanego naczynia steków i gotowanie ich przez około 2 minuty z każdej z dwóch stron. Następnie należy włożyć naczynie wraz ze stekami do piekarnika i piec je przez około 5 minut.

    Steki następnie powinny zostać przykryte folią aluminiową i wyjęte z piekarnika. Kiedy ostygną, trzeba wstawić je na średni ogień i dodać do nich pół szklanki wina oraz 2 łyżki masła, tak by wokół nich wytworzył się sos zredukowany do około 1/3 szklanki. Danie tuż przed podaniem trzeba polać sosem.

    Powodzenia!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Trudno u nas w sklepach znaleźć prawdziwą i świeżą wołowinę, dlatego mało kto potrafi ją dobrze zrobic

    Nie solę wołowiny przed smażeniem.Sól "wyciąga" soki i mięso jest twarde.Podobna zasada jak przy wątróbce.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.