Espresso
     
    4.666665 / 3 głosy

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

    Sposoby podawania kawy

     
    Kawa to napój, który podać można na wiele sposobów. W Polsce do niedawna królowała jeszcze parzucha w szklance, ale dzięki większej dostępności ekspresów do kawy i kawiarek, coraz więcej osób docenia zalety innych sposobów podania, które są w stanie z kawy wydobyć całe piękno jej smaku. Jakie rodzaje kawy mamy?
     
    Espresso – podstawowy sposób podania kawy z ekspresu. 25 ml wody, 7 gram kawy i 25 sekund parzenia to idealne proporcje. Espresso to najlepszy sposób na to, by wydobyć smaki aromat kawy. W Polsce espresso pija się coraz częściej, choć nadal preferujemy dużą białą, bądź latte.
     
    Ristretto – espresso w wersji mini. Do ristretto używa się połowy ilości wody espresso – jest to w zasadzie jeden łyk czarnej i gęstej jak smoła, niezwykle mocnej kawy. Budzi w sekundę.
     
    Latte Machiatto – kawa z dużą ilością mleka i pianką na górze. Klasycznie podawana w wysokich szklankach z przezroczystego szkła, aby było widać trójwarstwową strukturę kawy. Do latte można podawać syropy i alkohole (tworzą wtedy czwartą warstwę na samym spodzie szklanki. Latte wyjada się długa łyżką i pije prosto ze szklanki. Niektórzy podają do latte słomkę – jest to spory błąd w sztuce.
     
    Cappuccino – kawa z dodatkiem spienionego mleka. Mleko spienia się za pomocą dyszy parowej. Musi być spienione w całej swojej objętości i pozbawione pęcherzyków powietrza. Ubita na sztywno piana do cappuccino to baristyczny błąd. Aby dobrze wypić cappuccino trzeba kawę po otrzymaniu dokładnie wymieszać, aby zmieszała się z pianką. Charakterystyczne dl kobiet zjadanie najpierw pianki a potem wypijanie napoju to utrata tego, co w cappuccino najlepsze, głębi smaku i aksamitnej konsystencji napoju.
     
    Duża biała – ulubiona kawa śniadaniowa Polaków, najczęściej sprzedawana w kawiarniach. Jest to po prostu zwykła porcja czarnej kawy z dolanym do niej, ciepłym mlekiem.
     
    Irish coffee – kawa czarna, wzmacniana irlandzką whisky, podawana z bitą śmietaną. Napój deserowy, podawany po posiłkach – od Irish lepiej nie zaczynać dnia, ze względu na zawartość alkoholu w kawie.
     

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.