Sosy do mięs

    Często przygotowując mięso na obiad, zastanawiamy się, z czym je podać, by danie nie było za suche. Przyrządzenie sosu to wyższa filozofia, którą nie zawsze chcemy zgłębiać. Otóż nic prostszego. Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę czy wieprzowinę na patelni zostaje sok, który wydzielił się z mięsa i częściowo przywarł do dna. Można z niego szybko przyrządzić doskonały sos.

    Sosy do steków

    Pierwszy przepis na szybki i w zasadzie klasyczny sos z szalotek i czerwonego wina, najlepiej sprawdzi się przy przyrządzaniu steków z polędwicy lub antrykotu. Wystarczy obrać i posiekać cztery szalotki oraz ząbek czosnku i przysmażyć na sosie z mięsa przez około1-2 minuty (tłuszcz, na którym smażyłyśmy mięso należy zlać z patelni, tak żeby zostało go nie więcej niż jedna łyżka, potrzebny nam też będzie ten, który osiada na dnie), następnie należy dolać 250 ml czerwonego wina i dodać łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając i zdrapując to, co przywarło do dna patelni, aż objętość płynu zmniejszy się mniej więcej o 2/3. Doprawiamy sos do smaku, a następnie polewamy nim steki i posypujemy świeżą pietruszką.


    Moja druga propozycja świetnie nadaje się do każdego chudego, czerwonego mięsa, ale najlepiej smakuje ze stekami z wołowiny lub dziczyzny. Chodzi o gładki sos śmietanowy z brandy. I od alkoholu zaczynamy - wlewamy na patelnię 4 łyżki brandy i doprowadzamy płyn do delikatnego wrzenia, mieszając i zdrapując to, co przywarło do dna podczas smażenia. Dodajemy łyżkę posiekanego świeżego tymianku (lub łyżeczkę suszonego), łyżkę przecieru pomidorowego i łyżkę octu balsamicznego. Gotujemy na bardzo małym ogniu minutę, mieszając, aż sos będzie jednolity. Na koniec wlewamy, cały czas mieszając, 100 ml tłustej śmietany i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie polewamy sosem mięso.

    Sosy do kotletów

    Do kotletów schabowych i do szynki świetnie pasuje sos szałwiowo-jabłkowy, który z pewnością przyjemnie zaskoczy niejedno podniebienie. Na początek należy zetrzeć ok. 225 g jabłek ze skórką, odrzucając gniazda nasienne oraz posiekać osiem listów świeżej szałwii, z których cztery wrzucamy na patelnię wraz z jabłkami oraz łyżką octu jabłkowego zmieszanego z 2-3 łyżkami wody. Dusimy na średnim ogniu do momentu, aż jabłka się rozgotują. Jeśli to konieczne, dodajemy jeszcze troszkę wody (tylko ostrożnie, żeby sos nie stał się zbyt wodnisty). Następnie kroimy bardzo drobno czerwoną cebulę i dorzucamy ją na patelnię z resztą szałwii. Doprawiamy do smaku i podajemy – pycha!


    Z kotletami baranimi i dziczyzną doskonale współgra pikantny sos z czerwonego wina i czerwonej porzeczki. Wystarczy mieszając, wrzucić na patelnię 2 łyżeczki ziaren kminku i po pół łyżeczki papryki, mielonego cynamonu i mielonej kolendry. Następnie dolać 300 ml czerwonego wina. Cały czas mieszać, zdrapując to, co zostało ze smażenia na dnie patelni, aż sos zacznie wrzeć. Kolejno dodajemy 2-3 łyżeczki dżemu z czerwonej porzeczki. Gotujemy, często mieszając przez 5 minut, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Doprawiamy sos do smaku i polewamy nim mięso. Polecam eksperymentowanie z tego rodzaju sosami, w bowiem w prosty i niewymagający wysiłku sposób, możemy odmienić smak zwykłych kotletów czy steków.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Niestety rzadko przyrządzam sosy do mięs, może dlatego, że nie miałam do tej pory sprawdzonego przepisu. W tygodniu na pewno wykorzystam przepis na sos z czerwonego wina i czerwonej porzeczki - to napewno miła odmiana dla zwykłego kotleta:) pozdrawiam

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze