Sos węgierski - przepis prosty jak drut

    Sos węgierski można jeść z chlebem albo na przykład z plackami ziemniaczanymi. Przepis na tę potrawę jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Danie jest szybkie, ale smaczne, oczywiście o ile ktoś lub parówki. Jeśli jeszcze nigdy go nie robiłaś, warto spróbować, może stanie się hitem na twoim stole.

    Przygotuj:

    • pół kilograma parówek
    • pół kilograma pieczarek
    • cebulę
    • łyżkę mąki
    • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
    • 15 dag żółtego sera
    • ostrą i słodką paprykę mieloną
    • pieprz
    • sól
    • olej do smażenia

    Krok 1
    Zacznij przygotowywanie sosu węgierskiego od pokrojenia cebuli w kostkę i zarumienienia jej na oleju.

    Krok 2
    Do cebuli trzeba wlać wodę (ok 2 szklanki) oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku.

    Krok 3
    Sos węgierski nie byłby tak pyszny bez pieczarek. Pokrój je w plasterki i duś na tłuszczu przez 10 minut. Potem dodaj do cebuli. Na razie mamy sos pieczarkowy.

    Krok 4
    Aby powstał sos węgierski musisz dodać parówki. Pokrój je w plasterki i wrzuć do tego pysznego dania.

    Krok 5
    Sos węgierski możesz zagęścić 2 łyżkami mąki rozprowadzonej w odrobinie zimnej wody.

    Krok 6
    Czyż to nie było banalnie proste? Teraz wyłóż smaczny obiad na talerze i posyp startym żółtym serem. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    nic do niczego nie pasuje a gdzie papryka? i Parowki ? O.o to chyba najgorsze co moze byc... a i niewiem jak Pan/Pani robi sos pieczarkowy ale ja do niego koncentratu pom nie dodaje ... pozdrawiam

    nic do niczego nie pasuje a gdzie papryka? i Parowki ? O.o to chyba najgorsze co moze byc... a i niewiem jak Pan/Pani robi sos pieczarkowy ale ja do niego koncentratu pom nie dodaje ... pozdrawiam

    no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w plastry...i na litosc boską nie ugotowana w wodzie z cebulą !!!...wszystkie składniki smazyc kolejno....aby uzyskac jakis smak...czyli..dosc dobrze zrumienic kiełbaske , nawet parówke..dodac cebulkę i dalej podsmazac...dodac pieczarki ...przyprawy, zioła ...na koniec podlac wodą , aby móc uzyskac sos...wtedy koncentrat , zagestnik z mąki i wody choc bardziej tu pasuje sos ciemny..czy kto tam co woli... ja osobiscie lubie ten sos z wołowinka , papryka , cebulka i bardziej z zasmazka na ciemno :)...na koniec po wyłaczeniu gazu dorzucam ogóreczek kiszony w kosteczke dla złamania smaku :)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.