Sos tatarski

    Zastanawiałaś się, dlaczego przygotowana przez ciebie sałatka na wzór tej jedzonej w restauracji nie smakuje najlepiej? Otóż częstokroć w kuchni diabeł tkwi w szczegółach, o czym możemy się przekonać, piekąc ciasto drożdżowe albo przyrządzając zrazy wieprzowe. Nawet robiąc najprostsze dania, jak omlet bądź naleśniki, warto jest znać kilka tajemnic, dzięki którym będziemy mogli swobodnie decydować, jaką formę i smak ma posiadać przyrządzana przez nas potrawa. Jednym z takich szczegółów częstokroć pomijanych w wielu kulinarnych opracowaniach są różnego rodzaju sosy. Być może to właśnie o nim zapomniałaś, przyrządzając domową sałatkę, albo też zgubiłaś niektóre jego składniki. Nie ulega bowiem wątpliwości, że sosy odgrywają w kuchni nawet najbardziej odległych zakątków świata ogromną rolę, dlatego też warto jest poznać kryjące się w nich tajemnice. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jakie rodzaje sosów wyróżnia się, a także nauczysz się przygotowywać wyśmienity sos tatarski, będący nieodłącznym elementem wielu dań.

    Rodzaje sosów

    I tak jak celem jednych produktów jest zaspokajanie głodu, innych natomiast odgrywanie roli przekąski, tak sosy mają za zadanie tworzyć i wzmacniać smak przyrządzanych potraw. Z tego też powodu bez względu na to, o jakich rodzajach sosów będziemy mówić, trudno jest przecenić ich znaczenie w sztuce kulinarnej. I chociaż większość dietetyków obarcza je naszym przybieraniem na wadze, to jednak od czasu do czasu trudno jest się im oprzeć. Istnieje wiele przepisów na sosy, które można podzielić, mając na uwadze dwa kryteria. Po pierwsze istotne jest przeznaczenie sosów, których możemy użyć do sałatek, deserów, mięs, ryb albo pizzy. Oczywiście wskazane potrawy, do których stosujemy ten wyśmienity dodatek mają wyłącznie charakter przykładowy. Obok tego sosy możemy podzielić z uwagi na charakterystyczny składnik w nich występujący. I tak, najbardziej popularnym tego typu przykładem jest sos winegret opierający się na użyciu octu. Ciekawym pomysłem na urozmaicenie wielu dań jest przygotowanie tatarskiego sosu. Trudno znaleźć lepszą chwilę na poznanie przepisu na sos tatarski niż kilka dni przed Wielkanocą. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić sos tatarski, podążaj za krokami poniższej receptury.

    Przepis na sos tatarski

    Do przygotowania sosu tatarskiego będziesz potrzebowała:

    • 2 szklanek majonezu,
    • 2 łyżek śmietany kremówki,
    • 1 łyżki chrzanu,
    • 1 łyżki musztardy,
    • soli,
    • pieprzu,
    • cukru,
    • 3 ogórków konserwowych,
    • świeżego kopru.


    Do majonezu dodajemy śmietanę oraz chrzan i musztardę. Wszystkie składniki musimy dokładnie wymieszać. Ogórki konserwowe obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę bądź ścieramy na tarce. Kolejnym krokiem jest dodanie ich do wcześniej przygotowanej mieszanki.

    Koper myjemy i po odsączeniu drobno siekamy. Dodajemy go do sosu, który doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do sosu oprócz ogórków możemy dodać marynowane grzybki, jednak wówczas rezygnujemy z części ogórków, aby sos nie był zbyt ostry. Podajemy go w oddzielnym naczyniu, schłodzony.

    Powodzenia!
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Ekstra!

    Do mięsa to najlepszy sos!

    Ja daję trochę więcej musztardy wtedy sos jest ostrzejszy

    dla tych którzy sie odchudzają najlepiej nie dawać majonezu zamist śmietany jogurt naturalny 5%
    a zamiast zwykłej soli to sól niskosodowa

    No to ja dziękuję za taki sos TATARSKI. Kremowa śmietanka ??? Do sosu ??? Puknij się w głowe. A gdzie reszta składników? To co Ty proponujesz to jakieś mazidło...

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...
    Kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Ten pochodzący z Rzymu pyszny sos przez zawartość w swoim składzie mi...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...

    Ostatnie komentarze