Sos śliwkowy

    Chociaż na przyjście kalendarzowej jesieni jeszcze będziemy musieli poczekać kilka dni to już od jakiegoś czasu pogoda dośc mocno sygnalizuje nam koniec lata. Co oznacza to dla naszej kuchni? Co prawda wraz z nadejściem jesieni kończy się sezon pełen świeżych owoców i warzyw, jak na przykład truskawki, jagody albo szparagi, jednak także w czasie jej trwania nasz jadłospis może zostać wzbogacony o ciekawe składniki. Przecież polska złota jesień to świetna okazja na grzybobranie i przyrządzanie na bazie zebranych okazów wyśmienitych dań. Oprócz tego z łatwością możemy sięgać po słodkie i soczyste jabłka i gruszki, a także cieszyć się niezwykłym smakiem śliwek. Wszystkie z wymienionych owoców od dawna goszczą już w tradycji kuchni polskiej, dzięki czemu z łatwością znajdziemy sposoby na ich wykorzystanie. Jednym z nich jest sprawdzony przepis na sos ze śliwek, który możesz przygotować przez cały rok.

    Przepisy ze śliwkami

    Zanim dowiemy się jak zrobić sos ze śliwek znakomicie komponujący się z różnego rodzaju mięsami, warto jest poznać kilka innych sposobów na wykorzystanie tych owoców w kuchni. Otóż śliwki, dzięki możliwościom ich przetwarzania możemy jeść okrągły rok, jednakże to właśnie jesienią mamy niepowtarzalną okazję na przygotowanie zimowych zapasów. Dzięki właściwościom śliwek z powodzeniem możemy je zamrozić, uwędzić lub ususzyć. Potrawy ze śliwkami smakują też znakomicie, jeżeli są przygotowane ze świeżych owoców. I tak wskazać tu trzeba przede wszystkim na knedle, kompot albo śliwkowe ciasto. Śliwki stanowią również świetny składnik najpopularniejszych powideł, które znakomicie sprawdzają się na kanapkach, jak i w bardziej wymyślnych potrawach. Co natomiast możemy przygotować z suszonych lub wędzonych śliwek? Wachlarz możliwości jest dość duży. Śliwki czynią smak bigosu bardziej wytrawnym oraz wzbogacają walory chleba. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do mięs w formie sosu śliwkowego do pieczeni albo farszu. O ile dodanie śliwek do mięsa jest dość proste, o tyle nie każdy potrafi przygotować sos śliwkowy do mięs.

    Sos ze śliwek

    Do przygotowania sosu ze śliwek suszonych będziesz potrzebowała następujących składników:

    • 10 suszonych śliwek,
    • ¾ szklanki wody,
    • 1 łyżka brązowego cukru,
    • 2 łyżki octu,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 1 łyżeczka papryki ostrej,
    • ½ łyżeczki imbiru.

    Sposób przygotowania:

    Śliwki należy namoczyć na noc w wodzie. Kolejnym etapem jest ich zagotowanie i duszenie do czasu, aż staną się bardzo miękkie. Następnie należy użyć blendera, aby je rozdrobnić i do tak przygotowanego sosu dodać ocet, cukier, czosnek, paprykę i imbir. Całość jeszcze chwilę gotujemy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Sos serwujemy na ciepło albo zimno jako dodatek do dań mięsnych. Jeżeli chcemy by był odrobinę słodszy, możemy dodać do niego prażoną cebulkę granulowaną.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Lepszy od sosu rybnego, ale też nie mój smak...

    Dobry, jak ludziom trudno dogodzić...

    Dla mnie też spoko, zawsze to jakieś oderwanie od sosu pieczeniowego:)

    U mnie grzybowy rządzi i nic tego nie zmieni:)

    pyszny:))

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

    Najczęściej czytane

    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze