Sos śliwkowy

    Chociaż na przyjście kalendarzowej jesieni jeszcze będziemy musieli poczekać kilka dni to już od jakiegoś czasu pogoda dośc mocno sygnalizuje nam koniec lata. Co oznacza to dla naszej kuchni? Co prawda wraz z nadejściem jesieni kończy się sezon pełen świeżych owoców i warzyw, jak na przykład truskawki, jagody albo szparagi, jednak także w czasie jej trwania nasz jadłospis może zostać wzbogacony o ciekawe składniki. Przecież polska złota jesień to świetna okazja na grzybobranie i przyrządzanie na bazie zebranych okazów wyśmienitych dań. Oprócz tego z łatwością możemy sięgać po słodkie i soczyste jabłka i gruszki, a także cieszyć się niezwykłym smakiem śliwek. Wszystkie z wymienionych owoców od dawna goszczą już w tradycji kuchni polskiej, dzięki czemu z łatwością znajdziemy sposoby na ich wykorzystanie. Jednym z nich jest sprawdzony przepis na sos ze śliwek, który możesz przygotować przez cały rok.

    Przepisy ze śliwkami

    Zanim dowiemy się jak zrobić sos ze śliwek znakomicie komponujący się z różnego rodzaju mięsami, warto jest poznać kilka innych sposobów na wykorzystanie tych owoców w kuchni. Otóż śliwki, dzięki możliwościom ich przetwarzania możemy jeść okrągły rok, jednakże to właśnie jesienią mamy niepowtarzalną okazję na przygotowanie zimowych zapasów. Dzięki właściwościom śliwek z powodzeniem możemy je zamrozić, uwędzić lub ususzyć. Potrawy ze śliwkami smakują też znakomicie, jeżeli są przygotowane ze świeżych owoców. I tak wskazać tu trzeba przede wszystkim na knedle, kompot albo śliwkowe ciasto. Śliwki stanowią również świetny składnik najpopularniejszych powideł, które znakomicie sprawdzają się na kanapkach, jak i w bardziej wymyślnych potrawach. Co natomiast możemy przygotować z suszonych lub wędzonych śliwek? Wachlarz możliwości jest dość duży. Śliwki czynią smak bigosu bardziej wytrawnym oraz wzbogacają walory chleba. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do mięs w formie sosu śliwkowego do pieczeni albo farszu. O ile dodanie śliwek do mięsa jest dość proste, o tyle nie każdy potrafi przygotować sos śliwkowy do mięs.

    Sos ze śliwek

    Do przygotowania sosu ze śliwek suszonych będziesz potrzebowała następujących składników:

    • 10 suszonych śliwek,
    • ¾ szklanki wody,
    • 1 łyżka brązowego cukru,
    • 2 łyżki octu,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 1 łyżeczka papryki ostrej,
    • ½ łyżeczki imbiru.

    Sposób przygotowania:

    Śliwki należy namoczyć na noc w wodzie. Kolejnym etapem jest ich zagotowanie i duszenie do czasu, aż staną się bardzo miękkie. Następnie należy użyć blendera, aby je rozdrobnić i do tak przygotowanego sosu dodać ocet, cukier, czosnek, paprykę i imbir. Całość jeszcze chwilę gotujemy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Sos serwujemy na ciepło albo zimno jako dodatek do dań mięsnych. Jeżeli chcemy by był odrobinę słodszy, możemy dodać do niego prażoną cebulkę granulowaną.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Lepszy od sosu rybnego, ale też nie mój smak...

    Dobry, jak ludziom trudno dogodzić...

    Dla mnie też spoko, zawsze to jakieś oderwanie od sosu pieczeniowego:)

    U mnie grzybowy rządzi i nic tego nie zmieni:)

    pyszny:))

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...