Sos grzybowy ze śmietaną

     

    Zapach grzybów unoszący się w mieszkaniu budzi skojarzenia z Wigilią. Ten niezwykły aromat powinien jednak gościć w naszej kuchni jak najczęściej i jeśli nie w postaci zupy, to w formie pysznego dodatku do dań, którym możemy podkreślić smak mięsa lub zastosować do makaronu. Jak zrobić sos grzybowy?
     
    Do jego przygotowania będziemy potrzebować mrożone grzyby, bulion rosołowy, cebulę, sos pieczeniowy, śmietanę kremówkę oraz przyprawy: sól i pieprz.
     
    Przepis na sos grzybowy
     
    Cebulkę należy zeszklić na patelni, a grzyby rozmrozić, poszatkować i także lekko podsmażyć na maśle (warto je wcześniej obgotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli). W czasie tego etapu przyrządzania potrawy, po upływie kilku minut, składniki mieszamy z bulionem i dusimy pod przykryciem, aż staną się miękkie i stworzą gęstą masę. Pod koniec smażenia dodajemy do całości sos pieczeniowy i po zdjęciu z ognia zagęszczamy śmietaną według uznania. Całość doprawiamy solą i pieprzem, i gotowe!
     
    Tak przyrządzony sos powinien mieć kremową konsystencję (jeśli jest zbyt gęsty, można to zmienić, używając odrobiny mleka).
     
    Taki sos grzybowy świetnie sprawdzi się do mięsa mielonego, klopsików czy bitek ziemniaczanych. Można go także dodać do zapiekanek. Przed podaniem warto potrawę udekorować natką pietruszki.
     
    Polecam!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Omlet jest daniem na tyle uniwersalnym, że można je zjeść z dodatkami wszelkiego rodzaju. Istnieje wiele osób, które potrawę tę podają na słodko – np. z dżemem lub owocami. Chociaż niektórym połą...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze