Sos do mięsa

    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych rezygnują z jedzenia mięsa, jednak mimo wszystko nadal stanowi ono jeden z najczęściej spożywanych przez nas produktów. Pyszne kotlety schabowe albo mielone, wyśmienite szynki i polędwice czy w końcu zapiekanki ziemniaczane z mięsem mielonym albo pieczony kurczak to tylko niektóre z dań, na myśl o których leci nam ślinka. I chociaż potrawy wegetariańskie, a nawet wegańskie potrafią być naprawdę smaczne, to jednak nie zawsze są w stanie zastąpić nam mięsne rarytasy. Przecież drób, wieprzowina albo wołowina to ważne składniki naszej diety dostarczające naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jeżeli uwielbiasz mięso i szukasz sposobu na to, by było jeszcze lepsze albo nie jesteś co do jego jedzenia wystarczająco przekonana, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, w jaki sposób zrobić wyśmienity sos do mięsa. Oprócz najbardziej popularnych propozycji poznasz także sosy o mniej oczywistych smakach.

    Jak zrobić sos do mięsa?

    Zanim poznamy jakikolwiek przepis na sos do mięsa, zastanowimy się nad tym, na co powinniśmy zwrócić uwagę w trakcie jego robienia. Po pierwsze, odpowiedź na pytanie, jak zrobić sos do mięsa powinna poprzedzać informacja, z jakim gatunkiem tego produktu spożywczego mamy do czynienia. Nawet najmniej doświadczona osoba, która stawia w kuchni pierwsze kroki doskonale zdaje sobie z sprawę z tego, że mięso z kurczaka różni się nie tylko w smaku, lecz również w sposobie przygotowania i strukturze od mięsa wieprzowego. Z tego też względu niektóre sosy pasują znacznie bardziej do wołowiny niż drobiu. I tak delikatne mięso z kurczaka bardzo dobrze komponuje się z sosem śmietanowym albo koperkowym, a wieprzowina idealnie łączy się z sosem śliwkowym bądź też chrzanowym. Sos to nie tylko świetny sposób na wzbogacenie potrawy, jego umiejętne przygotowanie spowoduje, że z mięsa zostaną wydobyte najlepsze walory smakowe. Jesteś ciekawa, jakie pomysły na sosy możesz wykorzystać w kuchni? Zobacz nasze propozycje, które sprawią, że staniesz się nałogowym mięsożercą.

    Przepis na sos do mięsa

    Jednym z najprostszych sposobów na podkreślenie smaku drobiu jest przygotowanie sosu koperkowego do mięsa. Wystarczy, że razem z mięsem podsmażysz cebulę i dwa ząbki czosnku, a następnie dodasz do niego śmietanę zaprawioną wodą z mąką. Na koniec, kiedy sos uzyska już gęstszą konsystencję, wystarczy dodać dużo świeżego kopru i doprawić całość solą oraz pieprzem.

    Sos chrzanowy do mięsa bardzo dobrze smakuje w zestawieniu z wieprzowiną. W celu jego przygotowania należy rozpuścić odrobinę masła i wraz z nim podsmażyć mąkę. Następnie dodajemy do całości śmietanę, a w razie potrzeby niewielką ilość bulionu. Na koniec doprawiamy sos solą i cukrem.

    Sos żurawinowy do mięsa to ciekawa propozycja zwłaszcza dla osób uwielbiających dziczyznę. Wystarczy tylko połączyć kawałki jabłka, sok z cytryny i żurawinę, a także doprawić solą, cukrem i wytrawnym winem.

    Sos pieczeniowy natomiast robimy na bazie soku z mięsa, jaki został wydobyty w trakcie procesu pieczenia. Następnie dodajemy do niego mąki, śmietany, a w razie potrzeby sól, pieprz i inne przyprawy według własnego uznania.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    chrzanowy jest dobry też do jajek!

    Przed świętami wszyscy tylko o jajcach myślą...:)

    hmmm.. sos chrzanowy bez chrzanu :) mistrzostwo świata

    hahaha

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...