Sos do mięsa

    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych rezygnują z jedzenia mięsa, jednak mimo wszystko nadal stanowi ono jeden z najczęściej spożywanych przez nas produktów. Pyszne kotlety schabowe albo mielone, wyśmienite szynki i polędwice czy w końcu zapiekanki ziemniaczane z mięsem mielonym albo pieczony kurczak to tylko niektóre z dań, na myśl o których leci nam ślinka. I chociaż potrawy wegetariańskie, a nawet wegańskie potrafią być naprawdę smaczne, to jednak nie zawsze są w stanie zastąpić nam mięsne rarytasy. Przecież drób, wieprzowina albo wołowina to ważne składniki naszej diety dostarczające naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jeżeli uwielbiasz mięso i szukasz sposobu na to, by było jeszcze lepsze albo nie jesteś co do jego jedzenia wystarczająco przekonana, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, w jaki sposób zrobić wyśmienity sos do mięsa. Oprócz najbardziej popularnych propozycji poznasz także sosy o mniej oczywistych smakach.

    Jak zrobić sos do mięsa?

    Zanim poznamy jakikolwiek przepis na sos do mięsa, zastanowimy się nad tym, na co powinniśmy zwrócić uwagę w trakcie jego robienia. Po pierwsze, odpowiedź na pytanie, jak zrobić sos do mięsa powinna poprzedzać informacja, z jakim gatunkiem tego produktu spożywczego mamy do czynienia. Nawet najmniej doświadczona osoba, która stawia w kuchni pierwsze kroki doskonale zdaje sobie z sprawę z tego, że mięso z kurczaka różni się nie tylko w smaku, lecz również w sposobie przygotowania i strukturze od mięsa wieprzowego. Z tego też względu niektóre sosy pasują znacznie bardziej do wołowiny niż drobiu. I tak delikatne mięso z kurczaka bardzo dobrze komponuje się z sosem śmietanowym albo koperkowym, a wieprzowina idealnie łączy się z sosem śliwkowym bądź też chrzanowym. Sos to nie tylko świetny sposób na wzbogacenie potrawy, jego umiejętne przygotowanie spowoduje, że z mięsa zostaną wydobyte najlepsze walory smakowe. Jesteś ciekawa, jakie pomysły na sosy możesz wykorzystać w kuchni? Zobacz nasze propozycje, które sprawią, że staniesz się nałogowym mięsożercą.

    Przepis na sos do mięsa

    Jednym z najprostszych sposobów na podkreślenie smaku drobiu jest przygotowanie sosu koperkowego do mięsa. Wystarczy, że razem z mięsem podsmażysz cebulę i dwa ząbki czosnku, a następnie dodasz do niego śmietanę zaprawioną wodą z mąką. Na koniec, kiedy sos uzyska już gęstszą konsystencję, wystarczy dodać dużo świeżego kopru i doprawić całość solą oraz pieprzem.

    Sos chrzanowy do mięsa bardzo dobrze smakuje w zestawieniu z wieprzowiną. W celu jego przygotowania należy rozpuścić odrobinę masła i wraz z nim podsmażyć mąkę. Następnie dodajemy do całości śmietanę, a w razie potrzeby niewielką ilość bulionu. Na koniec doprawiamy sos solą i cukrem.

    Sos żurawinowy do mięsa to ciekawa propozycja zwłaszcza dla osób uwielbiających dziczyznę. Wystarczy tylko połączyć kawałki jabłka, sok z cytryny i żurawinę, a także doprawić solą, cukrem i wytrawnym winem.

    Sos pieczeniowy natomiast robimy na bazie soku z mięsa, jaki został wydobyty w trakcie procesu pieczenia. Następnie dodajemy do niego mąki, śmietany, a w razie potrzeby sól, pieprz i inne przyprawy według własnego uznania.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    chrzanowy jest dobry też do jajek!

    Przed świętami wszyscy tylko o jajcach myślą...:)

    hmmm.. sos chrzanowy bez chrzanu :) mistrzostwo świata

    hahaha

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze