Sos do gołąbków

    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesłusznie zapominanych receptur. To właśnie przeglądając rodzinną książkę kucharską, możemy znaleźć ogromną ilość sprawdzonych przepisów, których zrealizowanie nie będzie wymagało od nas poszukiwania trudno dostępnych składników po całym mieście. Okazuje się, że korzystając z sezonowych warzyw i owoców, możemy wyczarować prawdziwie wykwintne dania, których w żadnym razie nie powinniśmy się wstydzić. Trudno bowiem odmówić sobie pierwszych nowalijek, kiedy tylko się pojawiają. Pomysłem na wykorzystanie młodej kapusty jest przygotowanie pysznych gołąbków. Chyba w każdym domu mamy do czynienia z nieco inną recepturą ich przyrządzania, odpowiadającą indywidualnym upodobaniom. Jednakże w gołąbkach równie ważny jak kapusta jest sos, stanowiący swoistą wisienkę na torcie wieńczącą nasze kulinarne zmagania. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak zrobić sos do gołąbków, a także poznasz więcej informacji na temat tego niesamowitego dania.

    Najlepsze gołąbki

    Jak już zostało to powiedziane, każdy z nas zna trochę inny przepis na gołąbki, który zwykle wyniósł ze swojego rodzinnego domu. Różnic w przygotowywaniu tego dość prostego dania może być wiele. Po pierwsze wielość przepisów na gołąbki oparta jest na możliwości dodania do nich różnych farszów. I tak, obok mięsa wieprzowego i ryżu często pojawia się kasza, grzyby, a nawet mielony indyk. Oprócz tego, techniki wykonania najlepszych gołąbków mogą być odmienne. W tradycyjnej wersji farsz zawija się w liście wcześniej obgotowanej kapusty. Coraz częściej jednak decydujemy się na przyrządzenie gołąbków bez zawijania, przyjmujących formę klopsików z kawałkami kapusty. Poza tym, to wyśmienite danie może być doprawione różnymi przyprawami nadającymi im szczególny smak oraz aromat. Inny częstokroć jest także sos, z którym serwowane są zwykle gołąbki. Jak zrobić sos do gołąbków? Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości albo też szukasz jakiejś inspiracji, zapoznaj się z poniższymi propozycjami.

    Jak zrobić sos do gołąbków?

    Wydaje się, że najczęściej w naszych domach przygotowywany jest sos pomidorowy do gołąbków. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a smak użytych składników doskonale komponuje się z kapustą. Wystarczy, że do szklanki bulionu warzywnego dodamy małą puszkę przecieru pomidorowego albo pół puszki pomidorów i połączymy je razem z dwoma ziarnami ziela angielskiego, liściem laurowym, szczyptą cukru i soli. Następnie wystarczy odlać odrobinę bulionu i dodać do niego łyżkę mąki razem z łyżką śmietany. Tak przygotowaną mieszaninę wystarczy wlać do gotującego się bulionu i przez chwilę mieszać.

    Sos pieczarkowy do gołąbków robi się w podobny sposób. Potrzebować będziemy jednak około ½ szklanki bulionu, 10 dag pieczarek, małej cebuli oraz 1 łyżki śmietany i 1 łyżki mąki. Pieczarki należy umyć albo obrać i razem z cebulą usmażyć na patelni. Następnie w bulionie rozpuszczamy śmietanę razem z mąką i dodajemy do pieczarek, cały czas mieszając. W razie potrzeby możemy dolać do sosu odrobinę wody, a także przyprawić go solą i pieprzem.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Ja do gołąbków robię sos paprykowy- ciekawy smak i fajny kolor

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.