Smażone grzyby

    Jak w prosty sposób połączyć przyjemne z pożytecznym? Wystarczy wybrać się na jesienny spacer do lasu i zbierać zdrowe, oraz przede wszystkim pyszne, grzyby. W trakcie takiej wyprawy można nie tylko wspaniale się zrelaksować, oddychać świeżym powietrzem, lecz również uzyskać produkty na obiad. I choć zbieranie grzybów powinno odbywać się z należytą ostrożnością, to stworzone na ich podstawie potrawy cieszą podniebienie nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Jeżeli zebrałaś już pełen koszyk prawdziwków, to nie zwlekaj i już teraz zapoznaj się z jednym z najbardziej popularnych i łatwych pomysłów na grzyby.

    Grzyby w kuchni

    Grzyby to produkty bardzo głęboko zakorzenione w tradycji polskiej kuchni – stanowiły jeden z podstawowych składników w kuchni naszych przodków, zanim dotarły do nas ziemniaki, kapusta, marchewka czy kalafior. Jedzenie niektórych gatunków jest charakterystyczne tylko dla pewnych zakątków świata, a Polska jest jednym z krajów przodujących w tej materii. Dlaczego tak chętnie zbieramy grzyby? Wydaje się, że jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy jest właśnie umiejętność ich przyrządzania. Istnieje bowiem wiele dań z grzybów, jakie możemy przyrządzić. Te określane mianem „leśnego białka” dary lasu z łatwością poddamy różnego rodzaju obróbce. Grzyby świetnie smakują jako marynowane, duszone czy w końcu smażone. Bardzo dobrze sprawdzają się jako danie główne oraz w roli dodatku nadającego wyrazistość potrawie. Trudno wyobrazić sobie ich brak w świątecznym bigosie albo w pierogach z kapustą. Potrawy z grzybów możemy przyrządzać między innymi dzięki możliwości suszenia, mrożenia, a także marynowania zebranych darów natury. Zanim jednak zabierzemy się do przyrządzania jakiegokolwiek dania z grzybów, warto jeszcze raz przejrzeć je i upewnić się, czy na pewno ich zjedzenie nam nie zaszkodzi. Jeżeli masz, co do tego jakiekolwiek wątpliwości, zrezygnuj z ich przyrządzania i udaj się do najbliższego punktu kontrolnego, w jakim rozwiane zostaną twoje obawy.

    Przepis na smażone grzyby

    Smażenie jest jednym z najprostszym sposobów na przyrządzenie grzybów. Część miłośników „leśnego białka” uwielbia je jeść razem ze śmietaną, podczas gdy inni sądzą, że najlepiej smakują w połączeniu z odrobiną masła. Bardzo ciekawym pomysłem są grzyby smażone z jajkiem albo kania smażona przypominająca (swym wyglądem i sposobem przygotowania) kotlet schabowy. Zanim jednak zagłębimy się w bardziej wyszukane pomysły, warto zapoznać się z podstawowym przepisem na smażone grzyby.

    Do przyrządzenia smażonych grzybów przygotuj:

    • 1 kg grzybów,
    • 2 duże cebule,
    • masło,
    • sól,
    • pieprz,
    • liść laurowy.

    Krok 1
    Grzyby należy dokładnie przebrać i kilkukrotnie przepłukać wodą, byśmy byli pewni, że nie pozostał w nich piasek ani żadne nieczystości. Najlepsze danie wychodzi, kiedy odkroimy nóżki, a potrawę przyrządzimy z samych pokrojonych w paski kapeluszy.

    Krok 2
    Na patelni trzeba roztopić kawałek masła i dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zrumieni, dołożyć do niej grzyby z odrobiną soli i liściem laurowym, by szybciej puściły wodę. Można także podlać je niewielką ilością wody i dusić początkowo pod przykryciem na niewielkim ogniu.

    Krok 3
    Przykrycie należy zdjąć i smażyć grzyby, aż znajdujący się w nich sos odpowiednio sie zredukuje. Pod koniec potrawę trzeba osolić i oprószyć pieprzem.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Mniam!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...