Smażone grzyby

    Jak w prosty sposób połączyć przyjemne z pożytecznym? Wystarczy wybrać się na jesienny spacer do lasu i zbierać zdrowe, oraz przede wszystkim pyszne, grzyby. W trakcie takiej wyprawy można nie tylko wspaniale się zrelaksować, oddychać świeżym powietrzem, lecz również uzyskać produkty na obiad. I choć zbieranie grzybów powinno odbywać się z należytą ostrożnością, to stworzone na ich podstawie potrawy cieszą podniebienie nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Jeżeli zebrałaś już pełen koszyk prawdziwków, to nie zwlekaj i już teraz zapoznaj się z jednym z najbardziej popularnych i łatwych pomysłów na grzyby.

    Grzyby w kuchni

    Grzyby to produkty bardzo głęboko zakorzenione w tradycji polskiej kuchni – stanowiły jeden z podstawowych składników w kuchni naszych przodków, zanim dotarły do nas ziemniaki, kapusta, marchewka czy kalafior. Jedzenie niektórych gatunków jest charakterystyczne tylko dla pewnych zakątków świata, a Polska jest jednym z krajów przodujących w tej materii. Dlaczego tak chętnie zbieramy grzyby? Wydaje się, że jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy jest właśnie umiejętność ich przyrządzania. Istnieje bowiem wiele dań z grzybów, jakie możemy przyrządzić. Te określane mianem „leśnego białka” dary lasu z łatwością poddamy różnego rodzaju obróbce. Grzyby świetnie smakują jako marynowane, duszone czy w końcu smażone. Bardzo dobrze sprawdzają się jako danie główne oraz w roli dodatku nadającego wyrazistość potrawie. Trudno wyobrazić sobie ich brak w świątecznym bigosie albo w pierogach z kapustą. Potrawy z grzybów możemy przyrządzać między innymi dzięki możliwości suszenia, mrożenia, a także marynowania zebranych darów natury. Zanim jednak zabierzemy się do przyrządzania jakiegokolwiek dania z grzybów, warto jeszcze raz przejrzeć je i upewnić się, czy na pewno ich zjedzenie nam nie zaszkodzi. Jeżeli masz, co do tego jakiekolwiek wątpliwości, zrezygnuj z ich przyrządzania i udaj się do najbliższego punktu kontrolnego, w jakim rozwiane zostaną twoje obawy.

    Przepis na smażone grzyby

    Smażenie jest jednym z najprostszym sposobów na przyrządzenie grzybów. Część miłośników „leśnego białka” uwielbia je jeść razem ze śmietaną, podczas gdy inni sądzą, że najlepiej smakują w połączeniu z odrobiną masła. Bardzo ciekawym pomysłem są grzyby smażone z jajkiem albo kania smażona przypominająca (swym wyglądem i sposobem przygotowania) kotlet schabowy. Zanim jednak zagłębimy się w bardziej wyszukane pomysły, warto zapoznać się z podstawowym przepisem na smażone grzyby.

    Do przyrządzenia smażonych grzybów przygotuj:

    • 1 kg grzybów,
    • 2 duże cebule,
    • masło,
    • sól,
    • pieprz,
    • liść laurowy.

    Krok 1
    Grzyby należy dokładnie przebrać i kilkukrotnie przepłukać wodą, byśmy byli pewni, że nie pozostał w nich piasek ani żadne nieczystości. Najlepsze danie wychodzi, kiedy odkroimy nóżki, a potrawę przyrządzimy z samych pokrojonych w paski kapeluszy.

    Krok 2
    Na patelni trzeba roztopić kawałek masła i dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zrumieni, dołożyć do niej grzyby z odrobiną soli i liściem laurowym, by szybciej puściły wodę. Można także podlać je niewielką ilością wody i dusić początkowo pod przykryciem na niewielkim ogniu.

    Krok 3
    Przykrycie należy zdjąć i smażyć grzyby, aż znajdujący się w nich sos odpowiednio sie zredukuje. Pod koniec potrawę trzeba osolić i oprószyć pieprzem.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Mniam!

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Posiłek, który zabierasz do pracy, powinien być smaczny, zdrowy i atrakcyjny. Rano nie masz czasu przygotować lunchu, a nawet pomyśleć o tym, co możesz zapakować do torebki? Przyszykuj idealny posi...

    Najczęściej czytane

    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Choć cukiernie obfitują w całą masę łakoci, które swym apetycznym wyglądem...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Warzywa, owoce, nabiał, ryby, kiełki, słodycze, mięso – to produkty...
    Jeśli z niedowierzaniem patrzysz na wyniki swoich badań, gdzie poziom...
    fasola pinto
    W Polsce, najpopularniejszy jest Jaś, ale to nie jedyny gatunek fasoli,...
    Te najsłynniejsze na stałe wpisały się na karty kawiarni państw, z których...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...
    Cuda jakie widzicie w naszej galerii, to tylko kropla w oceanie pomysłów,...
    Jednym z najczęstszych błędów żywieniowych jest pomijanie tego posiłku....

    Ostatnie komentarze