Sałatka ziemniaczana z boczkiem

    Sałatka ziemniaczana z boczkiem to prawdopodobnie najlepsza zimowa sałatka. Jest naprawdę bardzo sycąca. Po takim posiłku na pewno nie będziesz miała ochoty na podjadanie. Dodaje się do niej także seler naciowy, więc przy okazji zadbasz także o urodę.

    Przygotuj:

    • kilogram małych ziemniaków
    • 15 dag chudego wędzonego boczku
    • 3 czerwone cebule
    • seler naciowy
    • 3/4 szklanki bulionu
    • po 2-3 łyżki octu winnego i musztardy
    • sól
    • biały pieprz

    1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, a następnie obierz je i przekrój na pół.

    2. Teraz drugi ważny składnik sałatki ziemniaczanejsmażony boczek. Pokrój go w paseczki i wysmaż na rumiano.

    3. Do mięsa dodaj cebule pokrojone w krążki i smaż przez chwilę.

    4. Sałatka z ziemniaków nie miałaby swojego charakterystycznego smaku bez bulionu. Dolej go więc do cebuli oraz boczku i dopraw octem, musztardą, solą i pieprzem. Tak powstał sos do sałatki z ziemniaków.

    5. Danie z boczku jest już prawie gotowe. Zalej sosem ziemniaki i odstaw na 2-3 godziny.

    6. W tym czasie umyj seler i przez minutę gotuj go. Po osączeniu dodaj do sałatki ziemniaczanej z boczkiem. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...