Sałatka z tuńczykiem i ryżem

    Coraz częściej stajemy przed wyborem, czy kupić jakieś jedzenie na wynos, dania typu fast food albo skorzystać z różnego rodzaju mrożonek, które z łatwością przygotujemy w ciągu kilku minut. Niektórzy chcą nas zachęcić do zrezygnowania z tych łatwych i bardzo szybkich rozwiązań, podkreślając, że niosą one dla nas bardzo niekorzystne skutki zdrowotne. Wykluczenie pysznych hot dogów albo aromatycznych frytek jest tym trudniejsze, że nie znajdujemy dla nich żadnego rozsądnego substytutu, który mógłby je zastąpić. Bardzo dobrym pomysłem na jedzenie, które z łatwością zabierzemy ze sobą do pracy albo szkoły są sałatki. Wystarczy, że w dowolnym momencie sięgniemy po pudełko z sałatką i w skuteczny sposób zaspokoimy swój głód. Obok tych przyrządzanych na bazie ziemniaków, makaronu albo samych owoców, sycące z jednej strony, a dietetyczne z drugiej są sałatki z ryżem. Nie czekaj i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, w jaki sposób przygotować sałatkę z ryżem i tuńczykiem.

    Sałatki z ryżem

    Zanim poznamy recepturę przygotowywania sałatki z ryżem i tuńczykiem, należy dowiedzieć się trochę więcej o wyśmienitych sałatkach ryżowych w ogóle. Ich przyrządzenie nie jest trudne, ponieważ zwykle opiera się na połączeniu kilku składników. Oprócz tego ryż gotuje się niedługi czas, a osoby szczególnie dbające o linię i zdrowie oprócz białego wybrać mogą także jego ciemną odmianę. Posiada on neutralny smak, co pozwala nam na przygotowanie sałatek składających się zarówno z warzyw, owoców, jak i kawałków mięsa albo ryby. Zwieńczeniem klasycznej sałatki z ryżem jest zwykle majonez, chociaż możemy go nieco odchudzić, mieszając go z jogurtem albo zupełnie nim go zastępując. Dodając ryż do sałatki, wcale nie musimy się także martwić, że przybierze ona niezbyt apetyczną konsystencję, jednakże należy uważać, by nie gotować go zbyt długo. Jak możemy przygotować sałatkę dietetyczną z tuńczykiem? Jest to bardzo proste! Sałatki z tuńczyka oprócz ryżu zawierają różne dodatki, jak chociażby ogórek albo kukurydza. Zapoznaj się z poniższym przepisem i poznaj szczegóły tego pysznego dania.

    Przepis na sałatkę z ryżem i tuńczykiem

    Do przygotowania sałatki z ryżem i tuńczykiem będziesz potrzebowała następujących składników:

    • 1 opakowanie ryżu,
    • 1 puszka kawałków tuńczyka w sosie własnym,
    • ½ puszki kukurydzy konserwowej,
    • 1 mała cebula,
    • 3 ogórki kiszone,
    • 2 łyżki majonezu,
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
    • sól,
    • pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Ryż gotujemy około 2 minut krócej niż wskazuje to instrukcja zamieszona na opakowaniu i studzimy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Kolejnym krokiem jest pokrojenie w kostkę ogórków i cebuli. Warzywa układamy w misce razem z ryżem, odsączoną kukurydzą i tuńczykiem. Teraz wystarczy już tylko wymieszać całość z jogurtem i majonezem, a także doprawić wszystko odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Nie mieszajmy składników zbyt długo, bo sałatka będzie wyglądała bardzo nieestetycznie. Jeżeli chcemy, by sałatka była mniej kaloryczna, możemy użyć zamiast majonezu jogurtu bałkańskiego. Sałatka najlepiej smakuje odrobinę schłodzona.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Tylko rybę w takiej postaci jestem w stanie zaakceptować:)

    Dobra, ale ja dałam dużo cebulki, bo lubię ostry smak z rybą

    A czy cebula ma być "spażona"?

    Cebula nie musi być spażona

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...