Sałatka z tortellini

    Pierogi - zdawałoby się, że to domena kuchni polskiej, ewentualnie litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej, zwłaszcza jeśli mowa o tych z kapustą i grzybami czy z mięsem, obowiązkowo z okrasą. Także kuchnia włoska ma jednak swoje pierożki. To słynne tortellini, nadziewane najczęściej serem, szpinakiem, grzybami lub szynką zwaną prosciutto. Włosi podają je zazwyczaj z sosem pomidorowym, jednak stanowią one również główny składnik sałatek, uzupełnionych sosem na bazie majonezu, jogurtu lub śmietany. Sałatki z tortellini to także doskonały dodatek choćby do letnich dań z grilla.

    Jak przygotować tortellini

    Jeśli macie wprawę w przygotowywaniu tradycyjnych pierogów lub lepiłyście uszka do czerwonego barszczu, to już połowa sukcesu – ciasto i farsz robi się podobnie. Proponuję dziś prosty przepis na farsz z mięsa, ale to, co znajdzie się w waszych pierożkach to już kwestia upodobań i oczywiście rodzaju dodatków, z którymi podacie tortellini. Ostatnio przygotowałam tortellini z mozarellą i suszonymi pomidorami – były wyśmienite. Wracając do ciasta, potrzebujemy: 5 jajek, 500 g pszennej mąki, odrobinę letniej wody. Sposób przygotowania jest banalnie prosty: z jajek i mąki ugniatamy ciasto, następnie wałkujemy na cienkie paski i kroimy na małe kwadraty. Do przygotowania farszu potrzebne jest ok. 30 dag mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego, 1 cebula, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy mięso i zalewamy wodą. Dusimy do czasu aż mięso zmieni kolor, często mieszając. Odlewamy wodę, doprawiamy masę mięsną do smaku. Czekamy aż farsz ostygnie i układamy go łyżeczką na wykonanych z ciasta formach w kształcie kwadratów. Lepimy na wzór uszek (składamy ciasto na pół po przekątnej i łączymy dwa rogi. W tym czasie gotujemy w garnku wodę, solimy ją i wrzucamy uszka. Gotujemy ok. 6 minut (do momentu wypłynięcia na wierzch). Nasuwa się pytanie: ale przecież to zwykłe uszka? Tak, cała tajemnica oryginalności typowo włoskich tortellini, oprócz rodzaju farszu (moja propozycja jest zdecydowanie spolszczona), tkwi w sposobie ich podania. Takich uszek nie podamy oczywiście zanurzonych w barszczu, tylko polejemy je sosem pomidorowym i posypiemy parmezanem albo wykorzystamy w różnego rodzaju sałatkach.

    Tortellini w sałatce

    Skąd pomysł na sałatki z tortellini? No cóż, być może receptury te powstały ze względu na podobieństwo ciasta na pierożki do ciasta makaronowego. Z racji mnogości rodzajów farszu, jakimi możemy wypełnić pierożki, różnorodne mogą być składniki, które dodamy do sałatki. Nadzienie stanowić ma osnowę, do której dobieramy odpowiednie (warzywne bądź mięsne) dodatki. I tak do ugotowanego (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu) tortellini z mięsem z powodzeniem możemy dodać świeżego ogórka zielonego, dwa pomidory, pęczek koperku, sól i pieprz do smaku. Całość możemy polać sosem z jogurtu naturalnego i majonezu.

    Do tradycyjnego włoskiego tortellini z serem lub szynką prosciutto warto dodać ogórki korniszone, paprykę, cebulki (najlepiej marynowane) i kukurydzę. Dla lubiących eksperymentować w kuchni, ciekawym urozmaiceniem będzie na przykład dodanie ugotowanych warzyw, np. brokułu i polanie całości sosem serowym (wystarczy podgrzać serki topione, np. masdamer).

    Tortellini ze szpinakiem można wymieszać z kawałkami podsmażonej piersi kurczaka, żółtym serem, pieczarkami i mieszanką sałat. Sos majonezowy łatwo zastąpić wówczas dipem czosnkowym lub po prostu sosem winegret.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Zdecydowanie wygodniej jest kupić gotowe tortellini, a czas poświęcić wymyślaniu potrawy, do której ich użyjemy.

    Uwielbiam pierogi i pierożki pod każdą postacią. Tortellini najczęściej wykorzystuję właśnie w sałatkach i polewam je sosem czosnkowym, który sama przygotowuję. Lubię eksperymentować ze składnikami, które dodaję do sałatek, można tworzyć naprawdę wiele kompozycji.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...