Sałatka z suszonych pomidorów

    Masz ochotę na coś lekkiego, czego zjedzenie niewątpliwie poprawi ci samopoczucie? Co prawda zima to nie najlepszy czas na przyrządzanie sałatek, jednakże czasami trudno się bez nich obejść. Wysoka cena warzyw, które poza tym nie są najlepszej jakości bez wątpienia nie sprzyja ich przyrządzaniu. Istnieje jednak kilka sposobów na to, aby w tym trudnym okresie obejść te trudne okoliczności. Z jednej strony długie zimowe dni mogą nam umilić zioła hodowane cały rok w domu. Zielone doniczki nie tylko świetnie będą zdobiły nasze królestwo, lecz także przysporzą nam wielu możliwości kulinarnych. Nic bowiem tak dobrze nie zdobi przyrządzonego spaghetti jak świeże listki bazylii, a napar z mięty bez wątpienia ułatwi nam trawienie nawet najbardziej tłustych potraw. Innym niezawodnym sposobem na odrobinę wartościowych warzyw na zimowym talerzu jest wykorzystywanie różnego rodzaju dobrze zakonserwowanych produktów. Mamy tu do czynienia nie tylko z kiszonymi ogórkami bądź papryką konserwową, lecz również z suszonymi owocami. Korzystając z posiadanych możliwości, możemy z łatwością pokusić się o przygotowanie sałatki z suszonych pomidorów. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób ją zrobić oraz interesują cię inne sposoby na wykorzystanie suszonych pomidorów, przeczytaj poniższy artykuł.

    Suszone pomidory

    Czasami nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele produktów może pomóc nam przetrwać zimę bez konieczności zajadania się ciężkim bigosem bądź pieczonym schabem. Wydaje się, że nic nie ogranicza nas bardziej w kuchni jak niewiedza. To właśnie wiedza leży u podstaw wyśmienitych potraw każdej doświadczonej kucharki. Okazuje się bowiem, że znając jakiś podstawowy przepis, możemy z dużym powodzeniem wykorzystywać wiedzę na temat nowych produktów i wdrażać je do naszych posiłków. Świetnym sposobem na dodanie odrobiny koloru i wyjątkowego smaku naszym potrawom jest skorzystanie z suszonych pomidorów. To właśnie one pomogą nam upiec wyjątkowego kurczaka bądź przygotować wyśmienite koreczki z serem. Istnieje wiele dań z suszonymi pomidorami, a wydaje się, że dużą grupę z nich stanowią sałatki. Jak już wspomniano, bardzo dobrze komponują się one także z mięsem, czego przykładem mogą być roladki wieprzowe nimi nadziewane. Innymi potrawami z suszonych pomidorów są: makaron penne, pizza z ich dodatkiem czy też jajecznica. Nie tylko godnie zastępują one świeże warzywa, ale dzięki dodatkowi ziół i oliwy nabierają wyrafinowanego smaku. Na początek warto zacząć swoją przygodę z tym niezwykłym produktem poprzez przyrządzenie sałatki z suszonych pomidorów i fety. Zrób ją już teraz, wykorzystując poniższy przepis.

    Przepis na sałatkę z pomidorów

    Do przygotowania sałatki z suszonymi pomidorami będziesz potrzebowała:

    • 1 małego słoiczka suszonych pomidorów,
    • świeżej bazylii,
    • 10 świeżych lub suszonych fig,
    • małego opakowania sera feta,
    • soli,
    • pieprzu.

    Jeżeli jesteś w posiadaniu świeżych fig, umyj je dokładnie i przekrój na pół. Kiedy natomiast wykorzystasz je w wersji suszonej, wystarczy, że na kilka godzin namoczysz je w ciepłej wodzie, a następnie pokroisz na niewielkiej grubości plastry. Na podobną wielkość powinnaś także pokroić suszone pomidory po uprzednim wyjęciu ich z oliwy oraz ser feta.

    Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj, dodając przy tym oliwę z pomidorów, a całość doprawiając solą i pieprzem. Zwieńczeniem sałatki jest dodanie świeżych umytych liści bazylii.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Tłuściutkie pomidorki-KOCHAM to zestawienie!

    Niestety mam suszone pomidory bez oliwy, podobnie jak bywają suszone śliwki.
    Irytuje mnie "pouczający i nader obszerny wstęp" do przepisu,
    Musiałam przez niego przebrnąć zanim dowiedziałam się że z tego przepisu nie skorzystam z powodu braku wzmianki o pomidorach w oliwie.

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Jego właściwa nazwa to Cucurbita pepo convar, u nas jednak powszechnie...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...