Sałatka z soczewicą

    Przyglądając się dziejom kuchni różnych zakątków świata, można zauważyć, że jedne produkty cieszą się od początków ich wynalezienia niesłabnącą popularnością, podczas gdy inne, choć były stosowane w kulinariach od zawsze, musimy odkrywać na nowo. Oczywiście trzeba tu także uwzględnić pewne odrębności związane z różnymi tradycjami kulinarnymi, które zdążyły wykształcić się przez wieki. Wskazane różnice w popularności możemy z łatwością zaobserwować na przykładzie niektórych produktów. Otóż, obok cieszących się niesłabnącym uznaniem od XVI wieku na całym świecie ziemniaków, znanego od czasów prehistorycznych i uwielbianego do dziś chleba, wspomnieć trzeba o soczewicy. Kiedy zastanowimy się, kiedy ostatnio jedliśmy to wyśmienite warzywo, okaże się, że było to bardzo dawno temu. Soczewica jest przykładem warzywa, które znane jest od czasów najdawniejszych, długo cieszyło się dużym uznaniem, ale dziś wymaga ono pewnego przypomnienia. I chociaż powinniśmy znaleźć ją bez większych przeszkód, wybierając się do sklepu z ekologiczną żywnością, to jednak nie zawsze wiemy, co możemy z niej zrobić. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat samej soczewicy oraz sałatki przygotowywanej z jej udziałem.

    Co to jest soczewica?

    Soczewica znana jest już od tysięcy lat, a historycy twierdzą, że była jedną z pierwszych roślin, jaką udało się człowiekowi udomowić. Co ciekawe, działając na swoją własną szkodę, dziś niewielu z nas stosuje ją w trakcie przyrządzania potraw. Z powodu nie tylko ciekawych właściwości soczewicy, lecz również wyjątkowego smaku warto jest przybliżyć pochodzenie i zastosowanie tego warzywa. Kiedy zapytalibyśmy przeciętnego zjadacza chleba, co to jest soczewica, być może zidentyfikowałby ją z czerwonymi, żółtymi, zielonymi bądź czarnymi ziarenkami. Mało kto jednak wie, że soczewica jest rośliną strączkową i rośnie w podobny sposób jak zielony groszek. To właśnie z jej strąków wydobywane są ziarna, które po ugotowaniu stanowią świetny materiał, z którego możemy skorzystać w kuchni. Mając pojęcie o wyglądzie soczewicy, trzeba poświęcić chwilę jej wartościom odżywczym. Otóż omawiane ziarenka zawierają w sobie bardzo dużą ilość białka, którego stężenie jest wyższe tylko w soi. Oprócz tego potrawy z soczewicy dostarczają naszemu organizmowi wiele minerałów, witaminy B1, kwasu foliowego oraz błonnika. To produkt szczególnie ważny dla osób, których dietę stanowią dania wegańskie lub wegetariańskie. Co więcej, okazuje się, że dań z soczewicy można przygotować bardzo dużo. Dość wspomnieć tu chociażby o zupach, gulaszach czy bardzo wielu potrawach kuchni hinduskiej. Ciekawym sposobem na soczewicę jest przygotowanie sałatki z jej udziałem. Wiosna za oknem sprawiła, że masz ochotę zjeść coś lekkiego? Zobacz, jak zrobić pyszną sałatkę z soczewicy.

    Sałatka z soczewicy

    Do przygotowania sałatki z soczewicy będziesz potrzebowała:

    • 2 szklanek soczewicy,
    • 2 papryk,
    • 1 ogórka zielonego,
    • 100 g sera feta w ziołach,
    • 2 łyżek octu jabłkowego,
    • 2 łyżek oliwy z oliwek,
    • ½ łyżki musztardy Dijon,
    • 2 ząbków czosnku,
    • soli,
    • pieprzu,
    • świeżej bazylii.

    Sposób przygotowania:

    Soczewicę trzeba namoczyć na noc w letniej wodzie. Następnego dnia odcedzamy ją i przepłukujemy. Kolejnym krokiem jest umieszczenie jej w garnku ze świeżą wodą i gotowanie do czasu, aż zmięknie (ok. 30 minut). Soczewicę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie trzeba pokroić paprykę, ser feta i ogórka w niewielkie kawałki. W osobnym pojemniczku przygotowujemy sos z octu, oliwy, musztardy i rozgniecionego czosnku. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiając na koniec solą i pieprzem oraz przybierając świeżymi liśćmi bazylii.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Soczewica w sałatce? Ciekawe...

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze