Sałatka z makaronem ryżowym

    Goście zapowiedzieli w najbliższym czasie swoją wizytę, a ty nie masz pojęcia, co możesz zaproponować im do jedzenia? Jeżeli zupełnie nie mamy czasu, zwykle sięgamy po gotowe i niezbyt zdrowe przekąski, jak na przykład chipsy, paluszki albo krakersy. Jeżeli jednak masz chociaż chwilę, by przygotować się na przyjście gości, znacznie lepiej będzie, gdy przyrządzisz coś samodzielnie. Nie musi to być wcale zobowiązujący wykwintny obiad z trzech dań, z którego resztkami nie mamy pojęcia co zrobić. Wystarczy, że na naszym stole znajdzie się sałatka, którą możemy przygotować w różny sposób. Co więcej, czasami wystarczy, że zastąpimy jeden składnik innym, a uzyskamy zupełnie nowy i odmienny smak. Ciekawym pomysłem na dość sycącą sałatkę, która z powodzeniem może zastąpić nam obiad jest ta przygotowana z wykorzystaniem makaronu ryżowego. I chociaż niektórzy z nas nie znają tego produktu, na pewno nie powinni się go obawiać. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak zrobić sałatkę z makaronem ryżowym.

    Makaron ryżowy

    Niektórzy całkiem słusznie nie wyobrażają sobie życia bez makaronu. Ten niezwykły produkt odgrywa bardzo ważną rolę w naszej kuchni obok ziemniaków i ryżu. Jednakże co kryje się pod pojęciem makaron ryżowy? Otóż nie jest to nic innego jak makaron wyprodukowany na bazie mąki ryżowej albo też samego ryżu. Sposób jego robienia jest analogiczny do tego, w jaki przygotowuje się inne rodzaje makaronów. Ryżowy makaron jest popularny zwłaszcza w kuchni azjatyckiej, jednak cieszy się również dużym zainteresowaniem w innych zakątkach świata. Spowodowane jest to tym, że nie zawiera glutenu, a zatem mogą go spożywać osoby uczulone na ten składnik. Poza tym świetnie nadaje się on do przyrządzania różnego rodzaju potraw. Doskonale komponuje się z warzywami, mięsem, rybami i owocami. Trzeba jednak pamiętać, żeby gotować go odpowiednią ilość czasu, który zwykle zamieszczany jest na opakowaniu. Wówczas możemy wykorzystać go do zrobienia chociażby sałatki z makaronem. Wystarczy poznać poniższy przepis na sałatkę z makaronem ryżowym, by wprawić zaproszonych gości w prawdziwy podziw. Zobacz, jak w kilka chwil przygotować prawdziwą ucztę.

    Przepis na sałatkę z makaronem ryżowym

    Do zrealizowania przepisu na sałatkę z makaronem ryżowym będziesz potrzebowała następujących składników:

    • 1 opakowanie makaronu ryżowego,
    • 1 filet z piersi kurczaka,
    • przyprawa do kurczaka,
    • 1 garść orzeszków ziemnych,
    • świeża mięta,
    • 1 czerwona cebula,
    • limonka.

    Sposób przygotowania:

    Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy na kawałki i macerujemy w przyprawie do kurczaka. Następnie grillujemy je, dodając ewentualnie niewielką ilość tłuszczu. W tym czasie gotujemy makaron, który następnie należy odsączyć i ostudzić. Układamy makaron w salaterce, następnie posypujemy go orzeszkami ziemnymi, pokrojoną w piórka cebulą i świeżą miętą. Kolejnym krokiem jest ułożenie kawałków mięsa i skropienie całości sokiem z połowy limonki. Kawałkami owocu ozdabiamy potrawę. Jeżeli chcemy, aby sałatka była bardziej treściwa, możemy dodać do niej czosnkową oliwę.

    Smacznego!
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Wygląda dobrze, ale chyba smakuje słabo...Robiliście już?

    Ja zrobiłam i zależy czego szukasz ale dla mnie było ok

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...