Sałatka pekińska

    Jaki jest jeden z głównych czynników sprawiających, że możemy przez długi czas cieszyć się nienagannym zdrowiem? Obok wysiłku fizycznego nie sposób przecenić tutaj zdrowej i zbilansowanej diety. Okazuje się, że do zachorowania na liczne schorzenia przyczyniają się niewłaściwe nawyki żywieniowe. Wskazać tu trzeba chociażby na cukrzycę czy zawał serca. Z tego też względu warto jest jak najszybciej sprawić, by w naszym codziennym jadłospisie znalazło się jak najwięcej warzyw i owoców. Dzięki temu poprawi się nie tylko nasze zdrowie, lecz również samopoczucie. Jak sprawić, by zastąpić słodycze i dania fast food pożywnymi i pełnymi wartościowych składników pokarmami? Wystarczy, że wykorzystasz ogólnie dostępne warzywa i przygotujesz wyśmienite sałatki. Jeżeli lubisz kapustę pekińską, powinnaś przeczytać poniższy artykuł. Dzięki niemu dowiesz się, jak na jej bazie przygotować znakomitą sałatkę w kilka minut.

    Kapusta pekińska

    Istnieje wiele warzyw, które w surowej albo przetworzonej postaci z powodzeniem możemy wykorzystać w trakcie przygotowywania smacznych i zdrowych sałatek. Bardzo często jednym z ich głównych składników są sałaty. Ich rolę pełnić mogą także kapusty, a zwłaszcza jedna ich odmiana – pekińska kapusta. Jej nazwa wskazuje nam słusznie na tradycję kulinarną Azji, ponieważ bardzo często jest ona w niej obecna. W Polsce także coraz częściej doceniane są jej właściwości. Chodzi tu przede wszystkim o małą ilość kalorii połączoną z bogactwem witamin i minerałów, zwłaszcza fosforu, wapnia, żelaza, witamin A, E, C i z grupy B. Poza tym poznanie przepisów na sałatki z kapusty pekińskiej sprawi, że już nigdy więcej nie będziesz musiała się martwić o niedobór beta-karotenu. Potrawy z kapustą pekińską mogą przybierać różną postać. Świetnie smakuje ona nie tylko w surowej postaci, lecz także w formie smażonej bądź duszonej. Nie trać czasu i już teraz zobacz, jak przygotować prawdziwą bombę witaminową, którą bez wątpienia jest sałatka z pekińskiej kapusty. Tych kilka chwil może być naprawdę dobrze wykorzystane.

    Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej

    Do przygotowana szybkiej sałatki z kapusty pekińskiej będziesz potrzebowała następujących składników:

    Sposób przygotowania:

    Sałatę należy obrać, umyć i pokroić na cienkie paseczki. Następnie należy przygotować sos składający się z rozgniecionego czosnku, jogurtu i majonezu. Tak przygotowany sos dodajemy do kapusty i delikatnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Teraz należy zetrzeć ser i posypać nim sałatę. Na jej górę układamy obrane i odsączone z syropu mandarynki (w razie konieczności możemy pokroić je na mniejsze części) oraz posiekaną natkę pietruszki. Sałatkę serwujemy lekko schłodzoną jako dodatek do obiadu albo energetyczną przekąskę w ciągu dnia.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Bardzo ciekawy pomysł!

    Cytrusy pasują całkiem nieźle!

    Dla mnie za dużo egzotyki jak na jedno danie...

    Smaczna! Mi pasuje:)

    ja dałam ser pleśniowy i smacznie było:)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...