Sałatka meksykańska z kurczakiem

     

    Z założenia powinna być nieco ostra i bogata kolorystycznie. To właśnie wyróżnia ją na tle innych pożywnych mieszanek warzyw. Jak skomponować taką sałatkę? I w zestawieniu z jakimi dodatkami będzie smakować najlepiej? Nie masz pomysłu na szybki obiad? Zapraszam do wykonania sałatki meksykańskiej.
     
    Do jej przygotowania użyjemy:
     
     - czerwoną fasolkę,
     - żółtą paprykę,
     - kawałki pieczonego kurczaka,
     - kukurydzę z puszki,
     - zielony groszek,
     - ser żółty,
     - czerwoną cebulę,
     - oliwę z oliwek,
     - oregano, bazylię,
     - sól i pieprz.
     
    Cebulkę można lekko zeszklić na patelni, a pomidory i paprykę drobno poszatkować. Następnie dodajemy do całości odsączoną wcześniej fasolę, groszek zielony oraz kukurydzę. Na koniec składniki mieszamy ze startym serem żółtym i dodajemy kawałki pieczonego kurczaka. Aby sałatka nie była zbyt sucha, należy ją nieco skropić oliwą z oliwek. Na deser zostaje tylko doprawienie dania solą, pieprzem oraz bazylią i oregano.
     
    Taka sałatka meksykańska będzie świetnie smakować jako farsz do tortilli lub po prostu podana z ciemnym pieczywem i masłem. Można ją także połączyć z majonezem, nadając tym samym bardziej subtelny smak... i licząc się jednocześnie z tym, że znacząco zwiększy ona swoją wartość kaloryczną.
     
    Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    <>Sałatka meksykańska z kurczakiem
    bardzo dobra - zrobiłem dzisiaj i jestem zadowolony z tego przepisu. Pominąłem ser i groszek bo tak. Zjatełem z plackami tortila - tylko brakowało sosu.
    Pozdraiwam

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.