Ryby w occie

    Mężczyzna musi choć raz obok zbudowania domu, spłodzenia syna i posadzenia drzewa, pójść na ryby. Bez względu na to, czy ktoś uwielbia to, wbrew pozorom wymagające, zajęcie rekreacyjne, czy podchodzi do niego raczej z dystansem i przymrużeniem oka, to istnieje całkiem duże prawdopodobieństwo, że nie wróci do domu z pustymi rękoma. I wtedy też pojawia się pytanie, co najlepiej zrobić ze złowionymi rybami. Zjeść i usmażyć można tylko ograniczoną ilość, a posiadana przez nas zamrażarka zazwyczaj jest już pełna. Otóż świeże ryby bardzo łatwo przyrządzić w sosie greckim albo w occie. Jeżeli lubisz wytrawne przekąski i nie obawiasz się używania octu w kuchni, zapoznaj się z poniższym artykułem, a dowiesz się, jak powinno się marynować ryby.

    Ryba w occie

    Z coraz większą częstotliwością pojawia się w mediach postulat jedzenia ryb z uwagi na ich pozytywny wpływ na zdrowie. Okazuje się, że mięso ryb ma zbliżone wartości odżywcze do mięsa zwierząt hodowlanych. Poza tym zawiera ono szereg łatwo przyswajalnych witamin i minerałów niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Dość wspomnieć tu takie składniki obecne w mięsie ryb jak witaminy E, A, B, magnez czy fosfor. Nie ulega zatem wątpliwości, że ryby w różnej postaci powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Już teraz trzeba jednak powiedzieć, że ilość poszczególnych substancji zawartych w rybach jest uzależniona od danego gatunku, miejsca występowania, a także stopnia skażenia danego środowiska.

    Marynowanie ryb jest jednym ze sposobów ich konserwacji. Obok smażenia, gotowania, smażenia lub pieczenia można także zrobić ryby w zalewie octowej. Co więcej, niektóre z wymienionych sposobów przetwarzania można łączyć. I tak w zalewie octowej umieścić możemy zupełnie surowe mięso, ale także takie, które zostało wcześniej usmażone albo ugotowane. Najbardziej praktyczne wydaje się przygotowanie ryb smażonych w occie. To przede wszystkim świetny pomysł na przedłużenie ich przydatności do spożycia, zwłaszcza kiedy nie zjemy ich tuż po usmażeniu. W jaki sposób powinno się przygotowywać ryby marynowane w occie? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz, zapoznając się z poniższym przepisem.

    Przepis na ryby w occie

    Zanim przystąpisz do przyrządzenia ryb w occie, upewnij się, że w swojej kuchni znajdziesz:

    • 1 kg ryb,
    • 250 ml octu,
    • 750 ml wody,
    • cukier,
    • 6 liści laurowych,
    • 2 średniej wielkości cebule,
    • 4 ziarna ziela angielskiego,
    • mąka,
    • sól,
    • olej.

    Krok 1
    Ryby powinny zostać oskrobane, wypatroszone, osolone i odstawione na co najmniej 1 godzinę. Następnie należy je obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.

    Krok 2
    Do 750 ml wody należy dodać ocet, ziele angielskie, liście laurowe i 3 łyżki cukru. Wszystko trzeba zagotować i ostudzić.

    Krok 3
    Cebule powinny zostać obrane i pokrojone w plasterki. Ostudzone ryby należy przełożyć cebulą i całość zalać przygotowaną wcześniej i ostudzoną zalewą octową. Ryby gotowe są do spożycia po upływie około 2 dni. Zalewę powinno przechowywać się w chłodnym i suchym miejscu.

    Powodzenia!
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Posiłek, który zabierasz do pracy, powinien być smaczny, zdrowy i atrakcyjny. Rano nie masz czasu przygotować lunchu, a nawet pomyśleć o tym, co możesz zapakować do torebki? Przyszykuj idealny posi...

    Najczęściej czytane

    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Choć cukiernie obfitują w całą masę łakoci, które swym apetycznym wyglądem...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Warzywa, owoce, nabiał, ryby, kiełki, słodycze, mięso – to produkty...
    Cola Moschino
    Damiesa kilka dni temu opisała kilka ciekawych informacji na temat coca-...
      Z pozoru niewinne przekąski, jakie często podjadamy w ciągu dnia,...
    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    fasola pinto
    W Polsce, najpopularniejszy jest Jaś, ale to nie jedyny gatunek fasoli,...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...

    Ostatnie komentarze