Ryby w occie

    Mężczyzna musi choć raz obok zbudowania domu, spłodzenia syna i posadzenia drzewa, pójść na ryby. Bez względu na to, czy ktoś uwielbia to, wbrew pozorom wymagające, zajęcie rekreacyjne, czy podchodzi do niego raczej z dystansem i przymrużeniem oka, to istnieje całkiem duże prawdopodobieństwo, że nie wróci do domu z pustymi rękoma. I wtedy też pojawia się pytanie, co najlepiej zrobić ze złowionymi rybami. Zjeść i usmażyć można tylko ograniczoną ilość, a posiadana przez nas zamrażarka zazwyczaj jest już pełna. Otóż świeże ryby bardzo łatwo przyrządzić w sosie greckim albo w occie. Jeżeli lubisz wytrawne przekąski i nie obawiasz się używania octu w kuchni, zapoznaj się z poniższym artykułem, a dowiesz się, jak powinno się marynować ryby.

    Ryba w occie

    Z coraz większą częstotliwością pojawia się w mediach postulat jedzenia ryb z uwagi na ich pozytywny wpływ na zdrowie. Okazuje się, że mięso ryb ma zbliżone wartości odżywcze do mięsa zwierząt hodowlanych. Poza tym zawiera ono szereg łatwo przyswajalnych witamin i minerałów niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Dość wspomnieć tu takie składniki obecne w mięsie ryb jak witaminy E, A, B, magnez czy fosfor. Nie ulega zatem wątpliwości, że ryby w różnej postaci powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Już teraz trzeba jednak powiedzieć, że ilość poszczególnych substancji zawartych w rybach jest uzależniona od danego gatunku, miejsca występowania, a także stopnia skażenia danego środowiska.

    Marynowanie ryb jest jednym ze sposobów ich konserwacji. Obok smażenia, gotowania, smażenia lub pieczenia można także zrobić ryby w zalewie octowej. Co więcej, niektóre z wymienionych sposobów przetwarzania można łączyć. I tak w zalewie octowej umieścić możemy zupełnie surowe mięso, ale także takie, które zostało wcześniej usmażone albo ugotowane. Najbardziej praktyczne wydaje się przygotowanie ryb smażonych w occie. To przede wszystkim świetny pomysł na przedłużenie ich przydatności do spożycia, zwłaszcza kiedy nie zjemy ich tuż po usmażeniu. W jaki sposób powinno się przygotowywać ryby marynowane w occie? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz, zapoznając się z poniższym przepisem.

    Przepis na ryby w occie

    Zanim przystąpisz do przyrządzenia ryb w occie, upewnij się, że w swojej kuchni znajdziesz:

    • 1 kg ryb,
    • 250 ml octu,
    • 750 ml wody,
    • cukier,
    • 6 liści laurowych,
    • 2 średniej wielkości cebule,
    • 4 ziarna ziela angielskiego,
    • mąka,
    • sól,
    • olej.

    Krok 1
    Ryby powinny zostać oskrobane, wypatroszone, osolone i odstawione na co najmniej 1 godzinę. Następnie należy je obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.

    Krok 2
    Do 750 ml wody należy dodać ocet, ziele angielskie, liście laurowe i 3 łyżki cukru. Wszystko trzeba zagotować i ostudzić.

    Krok 3
    Cebule powinny zostać obrane i pokrojone w plasterki. Ostudzone ryby należy przełożyć cebulą i całość zalać przygotowaną wcześniej i ostudzoną zalewą octową. Ryby gotowe są do spożycia po upływie około 2 dni. Zalewę powinno przechowywać się w chłodnym i suchym miejscu.

    Powodzenia!
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...