Rosół z kaczki

    Niezbyt ciekawa pogoda za oknem sprawia, że nie bardzo mamy na cokolwiek ochotę, a nasze pomysły kulinarne niemalże zupełnie pogrążyły się w marazmie. Nic w tym dziwnego, skoro dzień trwa tylko kilka godzin, które z reguły mijają nam w pracy. Po powrocie nie pozostaje nam nic innego, jak zaparzyć sobie herbatę z cytryną i miodem albo też wypić gorącą czekoladę. I chociaż tradycyjnym zimowym potrawom nie możemy wiele zarzucić, to jednak już od kilku ładnych miesięcy jemy ciągle kiszoną kapustę w postaci żeberek z kapustą, bigosu, pierogów z kapustą albo idealnej do ryby surówki z kapusty. Co więcej, nasz organizm z ogromną chęcią przyjmuje takie potrawy, w pełni zaspokajając swoje potrzeby energetyczne. Pamiętajmy jednak, że obok tych niewątpliwie zacnych dań posiadamy także oparcie w wyśmienitych zupach. To właśnie one w kilka chwil sprawiają, że jesteśmy rozgrzani i czujemy się znacznie lepiej. Przy okazji ugotowanie zupy jest wprost idealnym daniem dla kulinarnych leniuchów, ponieważ odpowiednio przechowywana może nam służyć przez ładnych kilka dni. Podstawową zupą, jaką większość z nas potrafi gotować jest rosół. Czy warto go jeść? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule, zawierającym także ciekawy pomysł na odmienienie tradycyjnej zupy w postaci ugotowania rosołu z kaczki.

    Czy rosół jest zdrowy?

    Odpowiedź na pytanie, czy rosół jest zdrowy powinna być dla nas oczywista, zwłaszcza gdy postaramy się przypomnieć sobie co jemy, kiedy dopada nas przeziębienie albo kłopoty żołądkowe. Dlaczego jednak to właśnie ta potrawa potrafi postawić nas na nogi? Dowiemy się tego, zastanawiając się, jak gotuje się rosół. Otóż jest to chyba jedna z pierwszych potraw obok makaronu, którą udaje się nam samodzielnie przygotować. Zdrowy rosół stanowi bowiem bazę dla wielu innych, bardziej skomplikowanych zup. Otóż, jak dobrze wiemy, gotowanie rosołu polega przede wszystkim na powolnym gotowaniu się mięsa przez znaczny czas. Dzięki takiemu działaniu wszystkie wartościowe składniki w nim zawarte trafiają do bulionu. Co więcej, substancje złożone rozkładają się, co powoduje, że nasz organizm bardzo szybko je przyswaja, od razu stawiając nas na nogi. Dość dodać, że niezbędnym składnikiem rosołu są tak ważne w naszej diecie warzywa bogate w witaminy i minerały. Zazwyczaj rosół gotuje się na bazie mięsa kurzego, choć zdarza się, że przyrządzamy go także, wykorzystując wołowinę. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego rosołu jest jego przygotowanie na bazie kaczki. Jeżeli uwielbiasz tę zupę i chciałabyś zjeść ją w nieco innym wydaniu, przeczytaj przepis na rosół z kaczki. Być może obok czerniny stanie się ona jedną z twoich ulubionych zup.

    Przepis na rosół z kaczki

    Do ugotowania zupy z kaczki będziesz potrzebowała:

    • 1 porcji rosołowej z kaczki,
    • 3 marchewek,
    • 2 cebul,
    • 1 pietruszki,
    • ½ pora,
    • ½ selera,
    • 4 ziaren ziela angielskiego,
    • 3 liści laurowych,
    • soli,
    • pieprzu.

    Mięso myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą, który następnie umieszczamy na niewielkim ogniu. Po zagotowaniu na powierzchni wody pojawi się szumowina, którą należy zebrać.

    Marchewki, pietruszkę, por i seler obieramy, a następnie kroimy na średniej wielkości kawałki. Cebula natomiast musi zostać po obraniu opalona nad ogniem. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Następnie dodajemy odrobinę soli.

    Całość dusimy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Pod koniec wystarczy doprawić do smaku zupę solą i pieprzem.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Kaczka jest TŁUSTA!

    Tłuściutka i smaczniutka:)

    I bardzo dobrze i o to chodzi!!!
    Tłuszcz jest "nośnikiem" smaku mięsa, a przecież nikt nie wymaga od Nas zjadanie go!
    Pozdrawiam wszystkich miłośników mięs wszelakich :D

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Chociaż na co dzień wiele z nas preferuje przepisy nowoczesne i niekonwencjonalne, w święta chętnie sięgamy po dania tradycyjne. Podczas wielkanocnego śniadania nie może bowiem zabraknąć białego...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
      Każdy kto jedzie do Torunia musi spróbować tamtejszych pierników, o...

    Ostatnie komentarze