Rolada z indyka

    I chociaż od czasu do czasu pojawiają się silne trendy nastawione na to, by częściowo albo całkowicie zrezygnować z jedzenia mięsa, to jednak mimo dużej popularności diety wegańskiej i wegetariańskiej bardzo często nie wyobrażamy sobie obiadu bez chociażby kawałka mięsa. Prawdziwi smakosze zwierzęcego białka prześcigają się w pomysłach na to, w jaki sposób je przygotować, by było jeszcze lepsze. Jednak z własnego doświadczenia doskonale wiemy, że wydumane przepisy nie sprawdzają się we wszystkich sytuacjach, w odróżnieniu od propozycji klasycznych i niezawodnych, do których bez najmniejszego cienia wątpliwości można zaliczyć rolady mięsne. Ich zrobienie nie jest bardzo trudne, a efekt, jaki możemy osiągnąć nierzadko przewyższa nasze najśmielsze oczekiwania. Nie ryzykuj zatem i przeczytaj poniższy artykuł, z którego nie tylko dowiesz się, jakie potrawy na bazie indyka możesz przygotować, lecz również poznasz recepturę przyrządzania rolady z indyka z dodatkiem pieczarek.

    Potrawy z indyka

    Mięso indyka jest jednym z cieszących się największym powodzeniem źródeł zwierzęcego białka. Jest ono niemalże tak bardzo delikatne w smaku jak kurczak i wskazane jest zwłaszcza osobom walczącym ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu. Oprócz tego w potrawach z indyka znajduje się dużo witamin z grupy B oraz bardzo mało tłuszczu. Dość wspomnieć, że występują w nich także dość duże ilości takich soli mineralnych jak magnez czy żelazo. Bardzo ważne jest również to, że dań z indyka możemy przygotować bardzo dużo, nie wkładając w to ogromnego wysiłku. Ten rodzaj mięsa bowiem bardzo łatwo jest usmażyć, udusić czy upiec. Czasami wystarczy tylko kilkanaście minut, by móc cieszyć się grillowanym filetem z indyka z warzywami albo piersią indyczą usmażoną w chrupiącej panierce. Jednakże indyk świetnie sprawdza się nie tylko w propozycjach obiadowych. Równie dobrze nadaje się on do nałożenia na kanapki. Co więcej, niektóre sposoby jego przyrządzenia pozwolą nam cieszyć się piersią z indyka na obiad, jak i na wieczorne kanapki. Przykładem odzwierciedlającym tego typu sytuacje jest rolada z piersi z indyka. Uroku tej potrawie dodaje jeszcze fakt, że z powodzeniem możemy nafaszerować ją wybranym składnikiem i cieszyć się coraz to nowymi zestawieniami. Nie czekaj zatem i poznaj przepis na roladę z indyka.

    Przepis na roladę z indyka

    Do przygotowania rolady z indyka z pieczarkami będziesz potrzebowała:

    • 1 kg piersi z indyka,
    • 20 dag pieczarek,
    • 1 cebuli,
    • 1 kromki suchego chleba razowego,
    • soli,
    • pieprzu,
    • 1 jajka.

    Sposób przygotowania:

    Piersi z indyka należy umyć i oczyścić. Następnie trzeba je posolić i popieprzyć i pozostawić na jakieś pół godziny w lodówce. W tym czasie myjemy i w razie konieczności obieramy pieczarki. Kroimy je na bardzo niewielkie kawałki. Możemy do tego użyć maszynki do mielenia mięsa. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy do niej pieczarki. Całość smażymy do czasu, aż zredukuje się sos. Następnie odstawiamy farsz do wystygnięcia. Kolejnym krokiem jest dodanie do niego jajka oraz doprawienie go solą i pieprzem. Tak przygotowane nadzienie kładziemy na krawędzi piersi z indyka i po ułożeniu na wierzchu pokrojonej kromki chleba zawijamy mięso w rulon. Następnie podsmażamy mięso obtoczone w mące z każdej strony, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez 35-40 minut. Przed podaniem możemy roladę posypać prażonymi pistacjami.

    Smacznego!
     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Nigdy z pistacjami nie próbowałam, ale może być ciekawe

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Masz ochotę na ciasto, jednak brak ci czasu na jego przyrządzenie? Istnieje wiele sposobów na przygotowanie słodkiego deseru zaledwie w kilka minut. Pomocna w tym celu okaże się kuchenka...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
    Warzywa, owoce, nabiał, ryby, kiełki, słodycze, mięso – to produkty...

    Ostatnie komentarze