Rodzaje miodu

    Czasami każdy z nas ma chwile słabości i nieposkromioną ochotę na słodycze. Mimo tego, że zdrowy rozsądek odradza nam zajadanie się cukierkami, lodami, ciastami i tortami, to nie zawsze potrafimy odmówić sobie chwili przyjemności. Istnieje jednak niezawodny sposób na zdrowe i dietetyczne zaspokojenie swoich pragnień. Wystarczy biały cukier zamienić na naturalny miód.

    Jak powstaje miód?

    Jedzenie miodu kojarzy nam się przede wszystkim z bohaterem popularnej w dzieciństwie bajki – z niedźwiadkiem oraz z pszczółkami. Miód od dawna pojmowany był bardzo pozytywnie, na co do dziś wskazuje popularne powiedzenie: "kraina mlekiem i miodem płynąca". Zazwyczaj kupujemy go, gdy jesteśmy przeziębieni lub mamy zamiar napić się rozgrzewającej herbaty z miodem. Niestety z czasem wzrostu popularności cukru i różnego rodzaju słodzików sięgamy po niego coraz rzadziej, a co za tym idzie, wiemy o nim coraz mniej. Niemal wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że to płynne złoto zawdzięczamy wytrwałej pracy całej pasieki, lecz nie wiemy, w jaki sposób się ona odbywa. Otóż miód jest słodkim w smaku produktem spożywczym, który wytwarzają pszczoły. Odbywa się to poprzez zbieranie przez owady nektaru kwiatowego lub innych słodkich soków wydzielanych przez rośliny, przetwarzanie ich i gromadzenie w plastrach zamieszczonych w pasiece. Pszczoły bowiem przy pomocy enzymów trawiennych i kwasu mrówkowego przekształcają spożyte cukry złożone w cukry proste. Z uwagi na to, z jakiej rośliny owady zbierają nektar, wytwarzane przez nie miody mogą różnić się kolorem, smakiem i właściwościami. W sklepach możemy spotkać się z produktami o kolorze jasnożółtym, lecz także ciemnobrązowym. Poza tym świeże miody mają postać płynną, podczas gdy nieco starsze krystalizują się i gęstnieją. Nie wpływa to jednak w żaden sposób na ilość wartości odżywczych, ani na przydatność do spożycia. Jeżeli chcemy, by miód miał ponownie konsystencję płynną, wystarczy włożyć słoik do ciepłej wody.

    Rodzaje miodu pszczelego

    Rodzaje miodów wyróżnia się, uwzględniając rośliny, z których pszczoły zbierały pyłki albo soki roślinne. Dzielą się przede wszystkim na miody kwiatowe – które powstały wskutek przetworzenia pyłków oraz miody spadziowe – których produkcja oparta jest na spadzi.

    W obrębie miodów kwiatowych na uwagę zasługują:

    • Miód lipowy – można go poznać po dość ostrym smaku i nucie goryczki. Jest niezwykle pomocny w walce z przeziębieniem, grypą i chorobami układu oddechowego.
    • Miód wrzosowy – ma kolor i smak zbliżony do lipowego, jednak posiada intensywny aromat wrzosu. Zaleca się jego spożywanie w ramach profilaktyki, bowiem wzmacnia system obronny człowieka.
    • Miód akacjowy – to bardzo słodki miód, którego spożywanie łagodząco działa na układ pokarmowy. Bardzo lubiany przez smakoszy słodyczy i często zamiennie stosowany z cukrem.

    Spożywanie miodu przynosi zatem szereg korzyści i wcale nie musi być monotonne, dlatego też jedzenie go zamiast cukru jest bardzo korzyste nie tylko z uwagi na walory smakowe, lecz i pozytywne oddziaływanie na zdrowie.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      ja najczesciej jem z miesem :) ostatnio z szynka z serii bez e. tak, dziwne ale mi smakuje cos takiego :D

    • (5)

      a jakiej maki dodac?

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...