Rodzaje mąki

    Całkiem spora część ze spożywanych przez nas pokarmów ma ją w swoim składzie. Najczęściej używana jest do wyrobu pieczywa czy ciast, ale na tym nie kończy się jej zastosowanie. Czy o mące wiesz już wszystko? Jeśli nie, proponuję nadrobić zaległość. Przed Wami krótka charakterystyka jej typów.

    Mąka pszenna

    Pozyskiwana z ziaren pszenicy. Jedna z popularniejszych odmian. Jest bogata w błonnik i witaminę E.

    Mąka żytnia

    Chętnie dodawana do przygotowania chleba na zakwasie.

    Mąka orkiszowa

    Bogata w witaminy i składniki mineralne. Przyrządzony na jej bazie chleb jest bardzo zdrowy.

    Mąka kukurydziana

    Otrzymywana z nasion kukurydzy. Cechuje ją żółte zabarwienie. Świetnie nadaje się do słodkich wypieków.

    Mąka razowa

    To typ mąki pszennej wymieszanej z otrębami, które nadają jej nieco ciemniejsze zabarwienie. Jest bogata w błonnik.

    Mąka ziemniaczana

    Inna nazwa to skrobia ziemniaczana. Ten rodzaj mąki cechuje się białym kolorytem. Jest wykorzystywana do zup, sosów a nawet kisieli.

    Mąka gryczana

    Otrzymywana z nasion gryki. Charakteryzuje się lekko brązowym kolorem i wyrazistym smakiem. Jest chętnie stosowana do wyrobu pieczywa razowego.

    Mąka ryżowa

    Świetnie nadaje się jako dodatek do panierek. Nadaje bowiem potrawom kruchość. Idealnie sprawdza się także jako składnik makaronu.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla równie smacznych i zdrowych owoców, jakimi są jabłka. Nie powinniśmy długo rozpaczać po zakończeniu się truskawkowego sezonu i...

    Najczęściej czytane

    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Późne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii....
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Już niedługo z naszych stołów znikną truskawki, by zrobić miejsce dla ró...
    Kurczak to jedna z najpopularniejszych propozycji obiadowych. Jest to...
    Przygotowanie obiadu często spędza nam sen z powiek. Pół biedy, jeżeli...
    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to nie pyszny obiad, ale pomysł na...

    Ostatnie komentarze