Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

    Porcja kaszy powinna na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie. Tak zalecają dietetycy, a argumentują to m.in. dużą zawartością błonnika, który obniża cholesterol, oraz magnezu, potasu czy witamin z grupy B. Do tego zawarta w niej rutyna zapobiega starzeniu się!

    Warto także wspomnieć o tym, że wszystkie jej rodzaje są lekkostrawne, wspomagają przemianę materii oraz posiadają wiele cennych składników odżywczych dzięki zawartości skrobi, a posiłki przyrządzone na jej bazie skutecznie hamują głód, a jednocześnie nie pozostawiają nieprzyjemnego uczucia ciężkości w żołądku, więc nie podjadamy między posiłkami (ważna informacja dla osób będących na ścisłe diecie). Postanowienie urozmaicenia swojego jadłospisu kaszą wprowadźmy zatem w czym od zaraz!
    A teraz krótki opis poszczególnych z nich:

    Kasza jęczmienna – z jęczmienia. znana najbardziej z tradycyjnego krupniku, ale polecana także do mięs i zapiekanek. Co ciekawe – skutecznie likwiduje wzdęcia, jest polecana osobom chorym na cukrzycę, a także zbawiennie wpływa na poprawę krążenia.

    Kasza gryczana
    - z ziaren gryki. Uznawana za najzdrowszą. Zawiera dużo białka i węglowodanów i jest jedną z częściej wykorzystywanych w naszej rodzimej kuchni. Idealnie wpisuje się w zestawienia dań z mięsem. Można z niej także przyrządzić placki, gołąbki, sałatki, czy zastosować jako nadzienie do roladek, pierogów, czy naleśników. Ten typ kaszy cieszy się szczególną popularnością w diecie wegetarian.

    Kaszka manna – z pszenicy. Tylko dla dzieci? Absolutnie nie! Świetnie nadaje się np. do deserów (np. budyniu), ciast czy zup mlecznych (ale świetnie smakuje także dodana do rosołu zamiast makaronu). Polecana jest osobom zmagającym się z chorobami wątroby, żołądka, czy nadwrażliwością układu pokarmowego.
     
    Kasza jaglana – z ziaren prosa. Nie zawiera glutenu. Warto ją wprowadzić jako składnik np. do zapiekanek na słodko, kleików, czy duszonych mięs. Ma korzystny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci.

    Kaszka kukurydziana – z kukurydzy. Jest bogatym źródłem beta-karotenu. Świetnie spełnia swoje zadanie dodana do sosów (bo lekko je zagęszcza) oraz zup i gulaszów. Można ją także dodawać do mięs i warzyw. Stanowi podstawowy składnik tortilli. Korzystnie wpływa na system immunologiczny i chroni organizm przed drobnoustrojami.

     
    Czy znalazłaś w tym zestawieniu swoją ulubioną? Jeśli odpowiedź brzmi twierdząco to pozostaje tylko wcielić w życie jej spożywanie, a rezultaty z pewnością po czasie mile Cię zaskoczą!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Masz ochotę na ciasto, jednak brak ci czasu na jego przyrządzenie? Istnieje wiele sposobów na przygotowanie słodkiego deseru zaledwie w kilka minut. Pomocna w tym celu okaże się kuchenka...

    Najczęściej czytane

    W wigilijny wieczór musimy zadbać nie tylko o smaczne, świąteczne dania,...
    Żadna potrawa nie jest skończona, dopóki jej odpowiednio nie doprawisz....
    USB bekon
    Wszyscy wiemy, jak bardzo amerykanie kochają bekon. Jest to dla nich tak...
    Uciekający Pan Młody
      Tradycyjnie tort weselny wieńczy się figurką Młodej Pary, którą...
    Mówi się „przez żołądek do serca” i wiele w tym prawdy. Mężczy...
    Lubisz unikatowe gadżety? Otaczasz się przedmiotami, które są spójne z...
    Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Była ona pijana...
    FunkyLunch1
    Twoje dziecko marudzi, że znów do szkoły dostało kanapkę z serem i...
    Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców...
    Warzywa, owoce, nabiał, ryby, kiełki, słodycze, mięso – to produkty...

    Ostatnie komentarze