Pulpety w sosie koperkowym

    Każdy z nas ma odrobinę inne upodobania smakowe. Jedni z nas nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia choćby odrobiny warzyw, podczas gdy inni nie uznają obiadu bez mięsa. Istnieje jednak pewna grupa dań, których przygotowanie daje nam ogromne możliwości kulinarne. Przykładem tego typu potraw mogą być naleśniki. Dzięki przygotowaniu różnych farszów możesz z powodzeniem dogodzić całej rodzinie, przyrządzając je z owocami, szpinakiem, pieczarkami albo mięsem. Część potraw jednak nie zawsze kojarzy się nam z łatwością dostosowywania ich do naszych upodobań kulinarnych. Z czasem jednak tradycyjne przepisy zostały urozmaicone. Przykładem w pełni odzwierciedlającym tę sytuację jest wielość możliwości przygotowywania pulpetów. Z reguły kojarzą się nam one z kuleczkami mięsa, jednak warto odświeżyć trochę swoją wiedzę na ich temat. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat pulpetów, a także poznasz przepis na wyśmienite klopsy w sosie koperkowym.

    Dobre pulpety

    Jak już wspomniano, dobre pulpety kojarzą się nam zwykle z kuleczkami mięsa zatopionymi w smacznym sosie. Takie postępowanie jest zupełnie prawidłowe, zwłaszcza że właśnie w takiej postaci goszczą one na naszym stole. Jednakże kiedy zapoznamy się z różnymi kuchniami świata, wówczas uświadomimy sobie, że możliwości przyrządzenia pulpetów jest nieskończenie wiele. Nie chodzi tu wyłącznie o różnego rodzaju dodatki, jak na przykład wyśmienite sosy. Obecnie spotkać się możemy z przepisem na pulpety zarówno z mięsa, jak i ryb czy soi. Oprócz tego przed zanurzeniem w sosie mogą być one pieczone, smażone albo duszone. Co więcej, nawet decydując się na zrobienie klopsików mięsnych, mamy dość duże pole do popisu. Obok pulpetów drobiowych w sosie koperkowym z powodzeniem przygotujemy także wieprzowe albo wołowe. Samo serwowanie klopsików może być dowolne. Po pierwsze mamy do czynienia z podawaniem ich razem z ziemniakami czy makaronem, lecz także świetnie sprawdzają się one w zupach, czego przykładem może być biały barszcz. Jednym ze smaczniejszych pomysłów jest jednak przepis na pulpety w sosie koperkowym. Nie trać czasu i już teraz zobacz, jak je zrobić.

    Przepis na pulpety w sosie koperkowym

    Do przygotowania klopsików w sosie koperkowym powinnaś przygotować następujące składniki:

    • 0,5 kg mięsa drobiowego,
    • 2 cebule,
    • 4 łyżki bułki tartej,
    • 1 jajko,
    • 3 łyżki śmietany kremówki,
    • 1 pęczek kopru,
    • sól,
    • pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Mięso myjemy i oczyszczamy, a następnie mielimy razem z dodatkiem 1 obranej cebuli. Do powstałej masy dodajemy bułkę tartą i jajo. Całość solimy i pieprzymy do smaku, a następnie formujemy z mięsa kuleczki. Kolejnym krokiem jest ich podsmażenie na niewielkiej ilości oleju. Teraz wystarczy tylko zdjąć je z patelni i zeszklić na niej cebulkę. Pulpety gotujemy z cebulą i dodatkiem wody, do czasu aż będą zupełnie miękkie. Na końcu przygotowujemy sos, dodając śmietanę, pokrojony świeży koper, a także doprawiając całość solą i pieprzem. Pulpety możemy serwować z ziemniakami albo kaszą.

    Smacznego!

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Jeszcze koper, koper, koper i można jeść!

    Ja robię ze śmietanką i daje dużo przypraw- wychodzą lepsze- polecam!

    Jakich ziół można dodać?

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...