Pstrąg w galarecie - pyszne danie na świąteczny stół

    Zastanawiasz się co jeszcze przygotować w tym roku na świąteczny stół? Może rybę, rybę w galarecie, a dokładniej pstrąga w galarecie, jeszcze dokładniej  - w galarecie koperkowej. To oryginalne danie na pewno będzie smakowało całej rodzinie. Sprawdź jak łatwo możesz sprawić wszystkim przyjemność.

    Przygotuj:

    • 4 sprawione pstrągi (po 20 dag)
    • 2 pęczki koperku
    • 0,5 l bulionu warzywnego
    • cytrynę
    • 5 łyżeczek octu winnego
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • sól
    • pieprz

    A do dekoracji:

    • 2 ugotowane jajka na twardo
    • ugotowaną marchewkę

    1. Umyj ryby i koperek. Połowę zieleniny włóż do środka pstrągów.

    2. Przygotuj płaski, szeroki garnek. Zagotuj w nim bulion z dodatkiem octu, skórki i soku z cytryny. Dopraw go solą i pieprzem.

    3. Teraz włóż ryby do wywaru i gotuj je na wolnym ogniu przez kwadrans.

    4. Wyjmij pstrągi, ostudź je, zdejmij skórę, wyjmij ości.

    5. Ułóż pyszne pstrągi na półmisku i udekoruj je jajkami oraz marchewką. Puść wodze fantazji i stwórz prawdziwe dzieło sztuki.

    6. Pora na przygotowanie galarety koperkowej. Namocz żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuść podgrzewając na małym ogniu. Dodaj do wywaru rybnego i dokładnie wymieszaj.

    7. Ostatni szlif do posiekanie koperku i dodanie go do płynnej galarety.

    8. Brawo, pstrąg w galarecie już prawie gotowy. Polej tylko rybę tężejącym wywarem i wstaw go do lodówki. Smacznego!

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...