Przepisy na karpia

    Już za kilka dni czeka na nas ogromna uczta wigilijna, na której pojawi się przynajmniej dwanaście tradycyjnych potraw. I chociaż niektórzy z nas rezygnują z przygotowywania tak dużej ilości dań, zastępując je półproduktami albo dodatkami, jak cukier, sól czy chleb, to jednak niektóre tradycje są nadal przez nas kultywowane. Chyba każdy z nas nadal przestrzega koszerności potraw czy też tradycji dzielenia się opłatkiem. Innym nadal kultywowanym zwyczajem jest przyrządzenie świątecznego karpia. Pojawienie się ryby w wannie od dzieciństwa sygnalizuje nam, że wigilia jest już tuż tuż. Jedzenie karpia wcale jednak nie musi być nudne. Okazuje się, że mamy do wyboru wiele możliwości jego przyrządzenia. Ich znajomość z łatwością pozwoli na zaspokojenie gustów zaproszonych gości, a także na przygotowanie dwunastu tradycyjnych potraw bez uciekania się do różnych sztuczek. Święta już za kilka dni, dlatego nie trać czasu i już teraz zobacz, jak kupić smacznego karpia oraz poznaj receptury na jego przyrządzanie.

    Najlepszy karp

    Zanim zrealizujemy jakikolwiek przepis na karpia wigilijnego, należy wybrać się do sklepu i kupić odpowiednią rybę. W jaki sposób tego dokonać? Jak wybrać najlepszego karpia? Otóż okazuje się, że istnieje kilka wskazówek, których przestrzeganie pozwoli nam stać się właścicielami świeżej i zdrowej ryby. Po pierwsze, biorąc karpia do ręki, należy zwrócić uwagę, czy nie ma na jego ciele żadnych otarć i nierówności, co będzie świadczyło o warunkach, w jakich ryba była przechowywana. Przed wystawieniem karpia na sprzedaż hodowca powinien także oczyścić go z przyczepionych do niego pasożytów. Kolejną rzeczą, na jaką powinniśmy zwrócić uwagę są oczy ryby. Najlepiej będzie, gdy wyglądać będą one na przejrzyste, co jest sygnałem, że ryba jest w dobrej kondycji. O tym, czy dany karp jest właściwy przekonamy się, obserwując zabarwienie jego brzucha. Kiedy jest ono zupełnie białe, możemy być pewni, że ryba była sztucznie dokarmiana. Obok tego warto poznać elastyczność ciała ryby. Co więcej, wybierajmy karpie o wadze około 1 kg. Dzięki temu nie będą one zbyt ościste ani tłuste. Mając już rybę, warto poznać kilka przepisów na karpia wigilijnego.

    Przepisy na karpia wigilijnego

    Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem na karpia jest jego usmażenie. Jednakże, korzystając z przepisu na karpia smażonego, powinniśmy pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Nie warto przyrządzać ryby przed samą kolacją, ponieważ zapach towarzyszący tego rodzaju obróbce ryby może zdominować cały poczęstunek.

    Mniej standardowym, choć wykonywanym w wielu domach pomysłem jest przyrządzenie karpia w galarecie. Danie to jest trochę bardziej czasochłonne, jednakże odpowiednio przyrządzone i przechowywane będzie świetnie się sprawdzało w roli zimnej przystawki.

    Bardzo smaczną propozycją jest natomiast karp w sosie śmietanowym. Przyrządzenie delikatnego sosu wcale nie jest trudne, a dzięki jego wykonaniu zyskamy jeszcze jedną potrawę.

    Równie dobrze możemy zaserwować karpia faszerowanego, karpia wędzonego, karpia pieczonego z suszonymi grzybami albo karpia marynowanego. Jak widać, pomysłów na karpia jest wiele, a podstawę stanowi odpowiedni wybór ryby.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Karp w galaretce zawsze u mnie w domu jest rozchwytywany jako pierwszy:)

    Najlepszy jest klasyk- smażony!

    Szkoda że nie trafiłem tu przed świętami... :(

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Skorzystajcie z propozycji pysznego śniadania, które dostarczy Wam niezbędnych składników na cały intensywny dzień i wyposaży Was w potężną dawkę energii. Owsianka z otrębami i jabłkami zapewne...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...

    Ostatnie komentarze