Przepisy na dorsza

    Ryby są jednym z podstawowych składników diety człowieka, który obecny był już od początków jego istnienia. Całkiem słusznie zatem spodziewać się możemy masy przepisów na ich przyrządzenie. Różnorodność postaci, w jakich jedzone są zdrowe ryby zwiększona jest poprzez to, że mówiąc o nich, mamy czasami na myśli bardzo różniące się między sobą gatunki. I tak, zupełnie inaczej smakują chrupiące ogonki smażonych płotek niż sałatka z dodatkiem tuńczyka. Bardzo ważna jest jednak umiejętność właściwego przygotowania rybiego mięsa, choć i eksperymentowanie z nim może być źródłem niespodziewanej przyjemności. Jedną z bardziej popularnych ryb w kuchni polskiej jest dorsz. Zobacz, jakie cechy są jej przypisywane oraz jakie dania możesz z niej przyrządzić.

    Ryba dorsz

    Mówiąc o dorszu, mamy zazwyczaj na myśli wyławiany przez nas w Bałtyku gatunek ryby. Okazuje się jednak, że nazwa ta odnosi się także do innych ryb dorszowatych. Bliscy krewni dorsza atlantyckiego to dorsz arktyczny czy dorsz pacyficzny. Bez względu jednak na to, który z nich trafia do naszej kuchni, posiadają oni wspólną charakterystykę. Najbardziej znaczący dla nas jest jednak niezwykły delikatny smak białego mięsa omawianej ryby. Jej gęsty i puszysty miąższ świetnie sprawdza się w wielu potrawach. Obok tego dorsz jest jedną z ryb, której jedzenie polecane jest przez dietetyków. Okazuje się bowiem, że wątroba tego gatunku ryb stanowi bogate źródło witamin A, D i E. Powinna być jedzona przez nas zwłaszcza z uwagi na zawarte w niej kwasy omega-3. Zanim jednak zdecydujemy się na włączenie ryby dorsza do naszej diety w szerszym zakresie niż to miało miejsce dotychczas, warto poznać sprawdzone przepisy na dorsza.

    Dania z dorsza

    Dorsz, podobnie jak inne ryby, może być przyrządzany na wiele sposobów. Najbardziej rozpowszechnionym jest ich smażenie. Z tego względu przepis na dorsza smażonego niewiele różni się od innych receptur tego rodzaju. Wystarczy surowe, oczyszczone mięso posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.

    Przyrządzając dorsza, można z łatwością sięgnąć po inny znany przepis – na dorsza po grecku. Dodatek gotowanych warzyw świetnie podkreśli smak tej zdrowej morskiej ryby.

    Mniej standardowym pomysłem na omawianą rybę jest zapiekanka z dorsza. W wydaniu dietetycznym jest to ryba pieczona wraz z przecierem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Równie dobrze dorsz pieczony smakuje w zestawieniu z masłem i świeżym koprem. Kiedy zostały ci smażone kawałki dorsza po obiedzie, na następny dzień możesz z niego zrobić zapiekankę ziemniaczaną albo makaronową. Wystarczy dodać do niego wskazane produkty wraz ze śmietaną, tartym serem, jajkiem i ulubionymi przyprawami.

    Dorsz zmieni swoje dotychczasowe oblicze, jeżeli zrobisz z jego mięsa pyszne roladki z dodatkiem włoskich ziół i sosu śmietanowego. Poza tym, do jego jedzenia przekonasz swoje dzieci, jeśli upieczesz z filetów z dorsza chrupiące paluszki rybne w panierce.

    Mówiąc o jedzeniu morskich ryb, nie sposób pominąć dorsza wędzonego. Korzystając z niego, możemy zrobić smaczne przystawki, pasty rybne albo wyśmienite sałatki. Mięso wędzonego dorsza ma tak bogaty smak, że z przyjemnością zjesz je także, polewając go odrobiną soku z cytryny.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Według mnie najlepsza jest klasyczna wersja- smażona rybka obtoczona w mące:)

    Popieram, chociaż śledziki pod pierzynką też są spoko

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Orzeźwiające koktajle, których główną gwiazdą jest herbata, są wspaniałym pomysłem na ugoszczenie przyjaciół nie tylko w upalny dzień. Za pomocą kilku składników przygotować możesz kolorowe napoje...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...

    • (2)

      Najbardziej mi smakuja skropione cytryna I polane vinegar , kromka zytniego chleba z maslem.