Przepisy na białą kiełbasę

     

    Ten rodzaj kiełbasy to jeden z popularnych przysmaków, które chętnie jadamy podczas Wielkanocy. Pasuje do niej wiele dodatków np. ćwikła. Podczas tego Święta warto jednak zgłębić kilka tajników odpowiedniego gotowania tej kiełbasy, by jej smak stał się wyrazisty. Dla tych, którzy w tej kwestii mają pewne zaległości – krótka lekcja kucharzenia.
     
    Biała kiełbasa – gotowanie
     
    Do gotującej się wody wrzucamy ziele angielskie oraz liść laurowy, a następnie dodajemy cebulkę pokrojoną w plastry oraz kilka ząbków czosnku. Kiedy wywar przejdzie już smakiem, do tej mieszanki wkładamy kiełbasę białą. Tym sposobem mięso nasiąknie przyprawami i nabierze bardziej intensywnego smaku.
     
    Biała kiełbasa z piekarnika
     
    Białą kiełbasę można także upiec w piekarniku. Bardzo ważne jest jednak, aby wcześniej nasmarować ją tłuszczem, by nie stała się zbyt sucha. Tutaj także możemy wykorzystać cebulkę, która poszatkowana będzie świetnym dodatkiem lub nawet dodać suszone śliwki. Wystarczy ułożyć składniki w brytfannie nasmarowanej smalcem i piec do momentu, aż kiełbasa stanie się lekko zarumieniona, a jej skórka chrupiąca. Warto w czasie pieczenia co jakiś czas nakłuwać kiełbasę, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
     
    Biała kiełbasa świetnie będzie smakować także podana z sosem tatarskim. Z innych dodatków możemy użyć także chrzanu czy ćwikły. Ten rodzaj kiełbasy świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnego żurku.

     

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejkuchnia.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Najlepszym sposobem na zaostrzenie apetytu gości przed podaniem dania głównego jest smakowita przystawka. Idealna przekąska będzie zdrowa, tania i urozmaicona. Jeżeli chociaż jeden z twoich gości...

    Najczęściej czytane

    Niektóre produkty spożywcze są tak często przez nas stosowane, że ich...
    Nie ma nic bardziej kuszącego, kiedy wracając po długim z dniu w pracy,...
    Ostatnio na jednej z uczelnianych stołówek jadłam pyszną zapiekankę z...
    Przypominasz sobie jeszcze, jakie było pierwsze danie, które udało ci si...
    Poniedziałek. Nowy tydzień pracy rozpoczęty. W biurze zamieszanie i...
    Omlet to świetny pomysł na śniadanie, zwłaszcza jeśli lubisz jajka, a...
    Zbliżająca się wielkimi krokami jesień zmusza nas do poszukiwań sposobów...
    Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela...
    Co prawda niektórzy z nas ze względów zdrowotnych bądź też ideologicznych...
    Tradycyjna kuchnia polska skrywa w sobie wiele czasami zupełnie niesł...

    Ostatnie komentarze

    • (3)

      Jakich ziół można dodać?

    • (3)

      no niestety muszę zgodzić się z przedmówczynią :)....klasyczny sos węgierski powinno się robić z wołowiną :) , ale mozna założyć , ze ma to byc tani obiad. Wtedy hm...parówka może byc , choć odpowiedniejsza byłaby jakaś wieprzowa kiełbaska pokrojona w...

    • (6)

      hm...a to ciekawe :)...autorka raczej nie odrobiła lekcji :(...duzo wyższa temperaturę dymienia znosi smalec , a nie olej....powrót w wielu restauracjach do smażenia na smalcu jest juz powszechnie znany :)....i to wlasnie zarówno z powodów smakowych...

    • (5)

      Fajny przepis, takie leczo. By lepiej smakowało, dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego oraz pikantną papryczkę kroję w cienkie kosteczki. Pycha.

    • (6)

      Półgłówek zawsze sobie coś znajdzie żeby wykazać się swoją głupotą... trudno zauważyć różnice między dwiema łyżkami a dwoma litrami oleju...